MSB tycker att man ska ha mat för en vecka hemma. Och det har jag nog. Om jag letar upp bönor, spagetti och annat som ligger och samlar damm i hyllorna så går det nog att äta en vecka. Sedan lång tid tillbaka har jag också rätt gott om vatten på dunk också. För några år sen tyckte jag att det var en bra idé att samla på mig lite "preppmat" och la det på lager. Men det gav ju bara effekten att det låg där och blev dåligt och så behövde jag köpa på mig ny reservmat.
Alltså har jag nu fått den geniala idén att förbereda mat för sju dagar som går att lagra i rumstemperatur ett halvår. Men det får vara så bra mat att jag faktiskt varje halvår äter upp det som finns i lådan för att sedan göra ett nytt veckolager.
Jag har ett par bra recept som i stort sett helt bygger på konservburkar. Några andra standardmiddagar går nog att justera så att de går att använda. Men jag behöver lite tips och inspiration. Vad gör ni för middagar som nästan helt bygger på saker som går att förvara i skafferiet ett halvår? Och eftersom övriga familjen inte äter kött måste det vara vegetariskt.
Jag är världens sämsta prepper, både pga dåliga förvaringsmöjligheter i lägenheten och pga lathet och naivitet.
Får även lite ångest så fort det blir fullt i skåpen eftersom det ökar risken att något hinner bli dåligt och måste slängas.
MEN! Det du efterfrågar har jag nog hemma även i vanliga fall. Har alltid massor med olika sorters bönor och linser, pasta och gryn, krossade tomater, jordnötssmör, havremjölk m.m. Sen är det ju olika hur känslig man är för att äta samma mat flera gånger i rad, men även i vanliga fall gör jag t.ex. kikärtsgryta för flera dagar.
Så det hade varit en rätt för mig, kikärtor, krossade tomater, buljongtärning, indiska kryddor, kokosmjölk. Linssoppa lite liknande men annan kryddning, går att variera om man har i tomat eller inte osv. Går även blanda i ris eller bulgur för att göra det matigare (eller båda som i
denna fast utan smör då).
Sen pasta med tomatsås och pasta med pesto från burk. Bjäst på funkar som fattigmansparmesan. Bönsallad med majs och vinägrett. Stekt ris och bönor. Ett paket tortillabröd finns nästan alltid hemma och de verkar ju hålla hur länge som helst, så någon slags bönwrap med hummus vore också lätt att slänga ihop. Har man mjöl och torrjäst m.m. kan man förstås göra eget bröd också.
Något jag inte brukar ha men funderat på att köpa hem är sån torkad soja, finns både färs och bitar m.m. Håller en evighet och då kan man plötsligt göra "köttfärssås", ha bitar i wrapsen m.m. Vet inte om det funkar med "ska vara gott att äta i vanliga fall" för dig, jag tycker att de är helt okej. Torr falafelmix håller också en evighet och blir minst lika goda som de färdiga frysta varianterna.
Sen brukar det finnas något paket pås-sås hemma som skulle kunna ätas med pasta eller liknande. Torkad svamp och torkad frukt/bär kan man väl slänga i i lite allt möjligt. Wokgrönsaker, champinjoner, minimajs på burk kan wokas med ris, ätas kalla med t.ex. glasnudlar och soja eller göras till gryta med kokosmjölk och currypasta från burk.
Allt blir ju lite torftigt utan lök och vitlök kan jag tycka men antar att du har tillgång till det när du ska tömma lådan.
I vanliga fall skulle jag förstås även ha en mängd färska grönsaker i/till de flesta rätter.