Sv: Bra brödrecept?
Det här är mitt absoluta favoritbröd. Sååå gott!
GRAHAMSKAKOR
(8 kakor)
50 g jäst
100 g smör
5 dl vatten
1 dl socker
2 tsk salt
0,75 msk stött kardemumma
5 dl grahamsmjöl
8 dl – 1 l vetemjöl
Ev. russin
Smula jästen i en bunke. Smält smör
och häll på vatten. Värm till 37 grader.
Lös upp jästen i lite av degspadet. Häll på
resten, tillsätt socker, salt, kardemumma,
grahamsmjöl, det mesta av vetemjölet och eventuellt 1-2 dl russin.
Arbeta degen smidig. Låt den jäsa under
bakduk ca 1 timme.
Ta upp degen. Knåda den smidig. Dela degen
i 8 bitar. Kavla ut den till en ca 1 cm tjock kaka som sedan gafflas.
Låt kakorna jäsa på smorda eller
bakpapperklädda plåtar ca 30 minuter.
Grädda i 275 grader varm ugn, långt ner i ugnen
ca 5 minuter. Låt kallna på galler mellan dukar.