Sv: Blankt kandar
Knapplån!
Tack Svea för att du förklarar så bra!
Det är svårt att diskutera ibland då vi har så hemskt olika utgångsläge i diskussionerna. Men Svea du verkar ha så mycket erfarenhet att du kommit över till nästa nivå av kunskap. Kan sätta fingret på det som är viktigast och har helt rätt.
Kommentar till det jag svamlat om tidigare.
Min tanke var just den att man måste vara så kunnig och ha den känslan att man vet då det blir fel. Om man direkt känner att stången ger felaktiga reaktioner i hästen så har man förmodligen också insikt om när det inte passar med stång och byter till något annat tills hästen är så ärligt på hjälperna att stången funkar.
Jag kanske har helt fel, men jag har använt den ibland mycket försiktigt för att visa för vår tävlingshäst en tydlig skillnad mellan ridträning och den form han normalt faller in i. (travhäst)
Tränsbettet skulle vara det självklara valet normalt, men om hästen är tränad i att lägga fullt tryck på bettet och öka farten krävs det så himla mycket tjafs för att få honom att mjukna i mun och nacke. Då hästen dessutom har en exteriör som försvårar en bra form har bett med hävstångsverkan hjälpt mig att utan bråk få honom att ta med hela kroppen och jobba helt rätt.
Men då han haft ryggproblem och spänningar funkar inte stången utan som Svea beskrev han drar han in nosen och ligger på utan ryggverksamhet.
Då har han behövt hjälp med kroppen. Inte bara bettbyte!
Åter till funderingar jag ofta har om att vi är aldrig bättre än hästen vi sitter på. Så viktigt det är att lära sig känna deras kropp, inte bara fokusera på hur de känner vår.
Att identifiera deras problem och ta till de rätta vägarna för att hjälpa hästen ur spänningar och låsningar. Både mentala och fysiska
En del har turen att ha sunda hästar som tål mycket utan att dra på sig krämpor. Men många av oss har ridproblem pga våra hästars ohälsa. På en frisk o sund häst borde det räcka långt att rida för en duktig instruktör som kan förklara och sedan svarar hästen ärligt på ryttarens hjälper för att den inte har hinder i kroppen.
Så många gånger jag varit frustrerad då jag tusen gånger rannsakat min ridning och kommit fram till att jo, jag gör rätt! men hästen rör sig helt fel eller svarar inte alls som den borde på mina hjälper. Och det har alltid funnits fysiska hinder för att den ska kunna svara har jag förstått med ökad kunskap.
Hinder tränare inte uppmärksammat utan talat om teknik och tvång för att komma vidare. (och bettbyten..)
Tack vare dessa hästar har jag lärt mig mycket om att analysera hästkroppen då jag sitter upp. Att göra en ram och hitta de delar av ramen hästen inte kan fylla ut. Ibland kanske det känns som om hästen skulle komma bättre till ro med annan utrustning. Och det kan ändras igen då man fyllt ut ramen en smula bättre och hästen blivit mer på hjälperna.
Summa sumarum, all utrustning är väl beroende av ryttarens kunskap om hur den ska användas och vilken effekt man bör vänta av den.