Sv: Bett till körning med min starka häst
skall stångbettet ha kortare mundel än mina andra bett? Min häst har 13,5 cm på sina delade bett, men jag blev lite fundersam eftersom stångbettet inte får "glappa".
Har du dragit hårt rakt ut, och det inte sticker ut, då ska du ha samma, tyvärr finns inte stångbett i lika exakta strl som tränsbett. Jag har en cm större stångbett än mitt tränsbett, men det funkar som det ska, det blir inte så trång mellan bett o kedja som det kan bli. Har sett ett flertal ponnysar med skav efter sitt pelham, så jag kör tvärtomprincipen, hellre lite för stort än för litet stångbett. (beror på vilket stångbett såklart)
Har kikat på sidorna som du länkade till, vad bra det är att läsa igenom sådant och läsa olika personers uppfattningar om saker och ting, man får tänka till lite och dessutom uppfattar man saker på ett mycket bättre sätt.
Jepp, underbart att det finns personer som lägger ner så mycket tid på gratis utbildning för oss amatörer. !
Har ni förresten några bra tips på vad jag skall använda för träns/huvudlag vid ridning/körning. Kanske är dumt att definiera det med träns men jag menar kanske mer vilken sorts nosgrimma som är bra att använda?
Om du inte spänner den kan du ha vilken som helst. Jag spänner aldrig min nosgrimma, om jag har någon alls. Då ser jag ju inte om hästen protesterar mot min hand.
Men en engelsk är väl standard.
Att skippa nosgrimma är oxå att "våga släppa" hästen. Men vid körning så rekommenderar jag den eftersom du använder ditt bett oxå som en broms.
En annan grej som jag har funderat på när jag kört/tömkört hästen. Eftersom det är ett varmblod (även om hon inte är startad så har hon ju trots allt sprungit på banan) så vill hon gärna gå med huvudet högt. Vid ridning försöker jag få ner huvudet genom att jobba mycket henne, jag använder inga inspänningstyglar. För det mesta går det ganska bra, dock provar hon gärna att dra lite i tyglarna så fort jag kortar dem. Vid körning/tömkörning däremot är det högt huvud som gäller, och det får jag ingen bukt med. Hon har bestämt sig för att gå med huvudet högt, åtminstone på hemvägen då hon har bråttom. På bortväg kan hon gå lugnt med långa tömmar och sänka huvudet. På hemväg kan jag inte låta henne gå med långa tömmar eftersom hon går hur fort som helst då och det vill jag inte, jag känner att jag inte riktigt har kontroll på henne då. Är det för att komma undan bettet som hon höjer huvudet eller är det just för att travare fått lära sig att springa med huvudet högt?
Jag rekommenderar verkligen att du tar hjälp med att lära dig tömköra henne så att hon jobbar med sin kropp och förstår dig. Tömkörning är det överlägset bästa sättet att utbilda och komma vidare med sin körhäst. Det är då du lär den att böja sig, att ställa sig, att ha ett ytterstöd, att gå enbart på röst och lätt kontakt. Och tömkörning förekommer oftast på volt, att bara gå ut o gå rakt gör inte samma nytta.
När du står där i mitten ser du varje steg hon tar, och du kan påverka varje steg hon tar. Hon kommer att söka sig neråt av sig själv när hon slappnar av. En häst som går med huvudet högt är spänd och stressad, och då är det omöjligt att den jobbar rätt med sin kropp. Jag tror inte hon försöker komma undan bettet, jag tror bara hon är hemkär, eller har haft tråkiga, okrävande (för huvudet) uterundor innan.
Jag misstänker att du måste lära din häst dra rätt, för en travare har ju aldrig vikt bakom sig. En loksele och 4 hjulsvagn skiljer sig mycket från en lätt speedcart.
Men i grunden handlar det om markarbete och att du ger rätt signaler så att hon gör rätt och förstår att det är rätt. Det kan vara svårt med en så gammal häst, hon kommer säkert alltid att bli spänd på vägen hem. Men man kan få henne på andra tankar genom att hela tiden jobba med något som kräver koncentration.
Körning är väldigt avslöjande om en häst har rätt inställning och sänker huvudet vid jobb..
En dressyrhäst jobbar oftast rätt framför en vagn från början, medans andra måste lära sig att jobba rätt. din tillhör nog den senare kategorin hihi* Min oxå
Tillägger även att jag aldrig kör hästen ensam, jag tar alltid med mig minst en medhjälpare. Det är just på grund av säkerheten. Ibland kör min pappa och jag går framme vid hästen och försöker hålla henne i ett lugnare tempo. Det går ibland, men ibland bara drar hon i tömmarna och försöker komma undan bettet. Men vad skall man göra? Jag törs bara inte släppa på tömmarna och låta henne gå på hur fort hon vill, dessutom vill jag inte låta henne vinna över mig genom att det är HON som får bestämma takten. Tömkör och rider gör jag dock oftast ensam eller i sällskap med annan häst.
Jättebra att ni är två! Det skulle jag oxå vilja vara alltid, men verkligheten är inte så. fast min är så snäll så snäll ..
Min erfarenhet är att hästar blir mera stressade om en går vid huvudet, speciellt om man håller i oxå.
Ännu en fråga till dig, snigelfarmor, angående det du skrev: "Det är det jag strävar efter med min nya travare, för hon kan oxå stänga av o bara springa ibland..det är då det gäller att INTE dra." Vad gör du då hon drar iväg?
Jag ger henne något att tänka på, så hon får ta ansvar för sitt beteende. Drar hon i tömmen och smygökar hela tiden på vägen hem, då blir det :
*halvhalter med omedelbar eftergift,*
* halter med 3 sekunders regel,
*serpentiner om vägen är ganska stor,
*jag ställer henne, ber henne acceptera min hand och succesivt mjuknar jag tills jag kan ha henne på lösa tömmar.
Ibland går jag av vagnen o pratar allvar med henne
Men det rekommenderar jag inte om hästen inte kan stå still, säkerheten går alltid först.
Vanligtvis betyder lösa tömmar lugn skritt, det kan du öva på så att hästen får en stadig grund att stå på. Ex: sakta av med lösa tömmar vid första skrittsteget och upprepa tills hon förstår att skritt (rösten!!) är lika med lång hals och inga krav, bara lugn och ro. I början kommer hon bli stressad när du tar tömmen igen, men det ger sig oxå om man är konsekvent.
Gör upp ett schema med dina röstkommando och följ dem stenhårt. Använd alltid rösten först, tömmen sist. Ge hästen chansen att vara ansvarstagande.
En sista fråga, angående det här med "milda bett", alltså exempelvis tränsbett. Efter min kunskap så är smala bett lite skarpare och lite tjockare därmed mildare? Har ni några tips på vad jag skall prova att rida på för bett då jag rider på banan? Är det tvådelat tränsbett som gäller eller finns det något annat bra? Hur pass mycket skarpare är ett tredelat jämfört med ett tvådelat? Hur fungerar D-ringsbett och eggbett i förhållande till vanliga tränsbett? Jag läste lite på sidorna som snigelfarmor länkade i sitt inlägg, men jag vet fortfarande inte vad som skulle passa min häst bäst (kanske är svårt att säga också, det gäller ju att prova sig fram). Nu skenade jag iväg med många fårogr igen!
Vad skönt det är att höra att ni har lyckats med era hästar, då gäller det för mig att kämpa - jag skall banne mig lyckas jag också!
- Marie[/QUOTE]
Bett...Mina åsikter kan skilja sig lite från övrigas..bara så du vet och inte tror på allt jag säger
jag anser att ju mindre i munnen, ju mildare är det. Alternativt har det bettet hästen går bäst på/trivs med och då kan det vara et tjockare oxå.
Men ett smalt bett idag är inte en järntråd, alltså köper jag alltid det smalaste marknaden har att erbjuda, de brukar vara ungefär 8-12 mm. Ett tjockt bett tar mera plats, många hästar gapar därför. Dagens hästar har en mycket mindre munhåla än varmbloden för 50 år sedan, tyvärr hänger inte bettindustrin med. Och inte vissa ridskolor heller som fortfarande lär ut "ju tjockare ju mildare"
En bra grej är att testa själv innan man stoppar in något i nån annans mun.
ta en smal penna och stäng munnen, ta sen en whiteboard penna o stäng munnen. Inget är skönt när nån drar i dem, men förhoppningsvis gör man ju inte det hela sin ridtur, och vilket hade du helst haft i munnen då? den smala? tänkte väl det
Tredelade är bra därför de har inte samma benägenhet att sticka hästen i gommen så fort den sänker huvudet o du tar i bettet. De är inte skarpare, snarare mildare än ett tvådelat. Kolla in bettsidorna jag gett dig!! Där finns bilder oxå.
Eggbett är bra därför att de ligger mera platt mot mungipan, och är tydligare för hästen, de nyps inte heller (om man har ett tränsbett som nyps, jag har aldrig haft det)
Bettringar funkar på samma sätt.
puh..det är inga små inlägg du gör Astriden, och jag som ska upp tidigt o släppa ut pållarna..
/jenny