Det beror helt på vad det gäller, och vad som anses vara dyrt.
Sen gör jag också skillnad på uttrycken "dyrt" och "mycket pengar". Ett bugg-tuggummi för 10 kr är dyrt, men det är inte mycket pengar. 500 000 kr för en ung häst med OS-meriter är inte dyrt, men det är mycket pengar.
Inför vissa inköp gör jag grundlig research för att jämföra, kolla omdömen, tester, bästa pris och sådär i flera dagar.
Jag slår även gärna ut kostnaden på användningen när jag ska köpa saker. Känns det motiverat att köpa en dator för 15 000 om den bara ska användas för att skriva skolarbeten i word två timmar i veckan? Nej, till det duger en betydligt billigare minst lika bra. Vill jag däremot redigera bilder, kunna köra tyngre program, spela krävande spel och kommer använda datorn flera timmar dagligen och vill ha en som håller längre, då känns de där 15 000 fullt rimliga.
Det viktigaste tycker jag är att se om man verkligen har råd. I min värld köper man inte förbrukningsvaror på avbetalning (om det inte finns en riktigt bra anledning). Har man pengar på kontot och en buffert som man anser tillräcklig, då kan man köpa om det är vad man vill.
Dock är det ju dumt att rusa iväg och köpa nya prylar stup i kvarten bara för att man har råd och fick ett köpsug. Det ska ju finnas ett syfte bakom, kan jag tycka. Min egen regel brukar vara att tänka igenom saken i minst ett dygn. Enda gången jag gått ifrån det var när ett objektiv jag suktat efter i två år plötsligt reades ut till ett pris jag tyckte var rimligt, då slog jag till. Men då låg det ju också två år av önskan bakom