Sv: Bästa skänkelvikningstipset?
Fast vitsen med att kolla dit du ska är ju att du verkligen rider dit. Om du gör en skänkelvikning och verkligen ser den punkt du vill komma ut så kommer du ut där och du gör det jämnt, jämn bjudning och jämn tvärning och du rider -fram- till den plats du ska.
För det är bakomliggande syftet att kolla på det andra ekipaget, eller om man rider många, hålla exakta avstånd, att man rider -fram-, inte tittar ner och bara lullar runt. Den övningen har gett magisk verkan på många elever, för helt plötsligt red dom hästarna fram (utan att bråka eftersom dom fokuserar på det undermedvetet, dom rider ju 'bara' jämna avstånd utan att krångla) och hästarna svarar genom att slappna av och bli mjuka. Magi, dom gjorde ju inget!
Samma med volter, om du inte fokuserar blicken dit du vill att den ska 'sluta' (storleksmässigt) så blir den större/mindre än tänkt för att du inte red till den punkten alt. så blir den inte rund (eftersom du korrigerar storleken mitt i). Ex; du ska rida en 15 m volt vid B, när du är i höjd med B så har du redan blicken fixad på kvartslinjen, när du kommer dit fokuserar du på B igen. Här 'fastnar' man inte med blicken (som när man följer ett annat ekipage) utan man rider mer punktvisa mål, man kan även instruera så att man ber eleven sätta upp tre fiktiva hinder på volten, av samma orsak, -rider- till den punkten och inte vi-rider-typ-volten.
Så grejen är ju att du 'tar med dig hästen' utan att man faktiskt tänker ' driv, ställ, stödja, osv. osv' utan 'bara' rider dit.