Enya
Trådstartare
Som några av er nog redan har förstått har jag lite matfobi och har svårt för mat som KAN vara äcklig på något vis. Jag har ofta noga koll på bäst före datum på mat för att slippa hamna i situationer där mat smakar äckligt. Det är alltså så det här skapades från början, delvis, gissar jag, som barn, att mamma inte hade så noga koll alla gånger. Att få något äckligt i munnen är alltså hemskt. de där hurtiga logiska råden -lukta, titta och smaka fungerar med andra ord inte riktigt. När barnen bodde hemma kunde de få "ta över" tex ost för att jag inte längre klarade av att äta den efter en viss tid. Jag visste rent logiskt att den inte var dålig, men jag kunde inte förmå mig äta den utan att må dåligt. Barnen själv tog det med ro, smakade, luktade och tittade om de var osäkra, de förstod min fobi.
Jag har med åren lärt mig att ägg går att äta 6-9 månader efter bäst före datumet gått ut om de förvarats i kylskåpet, så med ägg är jag inte det minsta brydd alls längre. En oöppnad mjölkförpackning håller 3-4 dagar till oöppnad men när den sedan öppnas bör den användas inom någon dag gärna. Skafferivaror kollar jag inte datum på speciellt mycket. Jag har lärt mig att om man öppnar en konservburk och inte äter upp innehållet direkt bör man hälla över det i en annan burk och inte förvara det i konservburken, men minns inte varför, vet inte heller hur länge konservburksmajs håller när den är öppnad? Hur länge håller det som finns i tuber? Majonnäs, kaviar, mjukost, tomatpuré? Som oöppnad, hur långt efter kan det användas? Som öppnade? Sylt? Har apelsinmarmelad med saffran sedan i december.... Senap i glasburk? Krossad/passerad tomat i tetra? Tror jag har kvar 6 stycken med bäst före i mars... Prickig korv, salami då?
Och den eviga frågan, ost?
Vissa människor äter allt och bryr sig inte om datum och är nästan extrema åt andra hållet tycker jag, som om det är någon tävling i att äta mat som är så gammal som möjligt osv, men de flesta har väl en tid där man logiskt tänker "nu är det nog dåligt, jag får smaka först"?
Hur har ni det, var går er gräns för den tanken på mat?
Jag har med åren lärt mig att ägg går att äta 6-9 månader efter bäst före datumet gått ut om de förvarats i kylskåpet, så med ägg är jag inte det minsta brydd alls längre. En oöppnad mjölkförpackning håller 3-4 dagar till oöppnad men när den sedan öppnas bör den användas inom någon dag gärna. Skafferivaror kollar jag inte datum på speciellt mycket. Jag har lärt mig att om man öppnar en konservburk och inte äter upp innehållet direkt bör man hälla över det i en annan burk och inte förvara det i konservburken, men minns inte varför, vet inte heller hur länge konservburksmajs håller när den är öppnad? Hur länge håller det som finns i tuber? Majonnäs, kaviar, mjukost, tomatpuré? Som oöppnad, hur långt efter kan det användas? Som öppnade? Sylt? Har apelsinmarmelad med saffran sedan i december.... Senap i glasburk? Krossad/passerad tomat i tetra? Tror jag har kvar 6 stycken med bäst före i mars... Prickig korv, salami då?
Och den eviga frågan, ost?
Vissa människor äter allt och bryr sig inte om datum och är nästan extrema åt andra hållet tycker jag, som om det är någon tävling i att äta mat som är så gammal som möjligt osv, men de flesta har väl en tid där man logiskt tänker "nu är det nog dåligt, jag får smaka först"?
Hur har ni det, var går er gräns för den tanken på mat?