Bäst för hästen - forskning?

Sv: Bäst för hästen - forskning?

Tror det är alltför många faktorer som inverkar på hästarnas hållbarhet för att utbildningstrappan ska vara avgörande. Det finns ju en massa exempel på hästar som inte på något sätt tränas optimalt men ändå håller ihop länge och tvärt om.
Men det skulle vara intressant att veta hur mycket olika faktorer (ex. benställning, foder under uppväxt osv + ridning/träning) inverkar på hållbarheten.


Jag har varit på föreläsning om just hållbarhet och prestation, och Lars Erik magnusson har ju forskat om exteriörens påverkan på prestation och hållbarhet.

Dessutom har jag bubblat med bland annat ryggspecialisten Chris Johnston om ämnet

ALLA är överens om att farten dödar - så där ligger väl AR bra till :p

Sedan har vi underlaget - som är så :devil: viktigt

Sedan har vi balansen som hästen arbetar i, eller brist på balans :angel:

Angående bakknän så blir de inflamerade ( precis som andra leder) av upprepad nötning.

Musklernas funktion är också att var stötdämpande och där kommer utbidlningtrappan in, i losgelassenheitsbegreppet ingå att få igång "böjgången" igen, dvs hästen skall precis som utan ryttare fjädra i bakknäna.
Det får inte alla ryttare igång igen - man riktigt ser hur stumt det blir i bakknäleden när hästen inte fjädrar utan stolpar runt som en annan travare :D

Travare har bakknä problem uja - de fjädrar inte


Skador drabbar också kroppens svagaste länk....

Forksningen kan inte dra särskilt långtgående slutsatser alls.

Men kvaliteterna i utvidlningsskalan är ju ett empiriskt mått på vad som behöver till för längre hållbarhet.


Däremot är jag inte delaktig i nån för / emot debatt
 
Sv: Bäst för hästen - forskning?

Nej jag menar inte att det ska vara en för/emot debatt, eller att man ska få 100%-iga svar.

Men eftersom vägarna mot målet, om målet ens är samma :confused: är som vi ofta konstaterar väldigt olika. Kanske lika bra eller bara olika fördelar / nackdelar.:confused: Då är det väl extra bra om man kan plocka tänk från olika håll...

Jag antar att den gamla klassiska skalan grundas på bla att hästen ska tränas rätt från grunden och hålla:confused: Då undrar man ju vad som händer om man tar det från helt annat håll.:cool:

Kanske får vi bara diskutera för o nackdelar. Jag tycker det är intressant i alla fall, och här skrivs ofta om att hästar som börjat ridas AR mått bättre och trivts bättre. Men är det så, eller är det mattar o hussar som trivs bättre:cool:

Hur påverkas eg. hästarna av de olika systemen?
 
Sv: Bäst för hästen - forskning?

Jag svarade utifrån rubriken

Jag tror att olika "användningsområden" sliter på hästen på olika sätt.

En vet. intresserad av biomekanik sa till mig att rida runt i lång och låg jämnt och ständigt inte alls var så häslosamt, utan snarare gav mer pålagringar då hästkroppen inte "spänstades" upp.

Det är när hästen blir spänstig som musklerna går in och aktivt skyddar lederna

Så slappt är alltså lika skadligt som spänt

Det finns så många apekter på det där

Alla vet. och andra jag har pratat med har dock varit överenes om vikten av "balans" Att hästen måste röra sig så att den inte behöver "ta emot sig" åt nåt håll.

Balans handlar ju också om fri från onödig spänning

men spänst är nödig :D
 
Sv: Bäst för hästen - forskning?

Absolut, balans och spänst.:idea:
En gammal välkänd vet som jag hade kontakt med för länge sen ang en häst med gammal skada sa precis det "se bara tilll att rida i balans så håller han hur länge som helst" Det stämde:bow:

Jätteviktigt, verkligen även att hålla hästen spänstig och mjuk.

Då är ju den klassiska utbskalan begriplig för mej i alla fall, som innehåller detta. Men når man samma genom AR:s trappa:confused:
Där man tar en gångart i taget och dessutom utan ens pilbågetänk:confused: Eller ger det samma? Eller är det i själva verket onödigt? Funderar...
 
Sv: Bäst för hästen - forskning?

Jag är ju inte så mycket för just AR

Men jag tror att tex piaff tänk - liknande halva steg, kan vara ett sätt att stärka hästen på ett relativt tidigt stadium.

Jag vet att man gör det på Samur.

Man skall kanske inte hälla ut barnet med badvattnet - så tänker jag om andra stilar.

Jusr AR är ju bara en mans uppfinning, liksom Craig Stevens och Philippe Karl gör _sin_ grej.

Sedan finns det ju andra stilar med längre tradition - där det är mer som förenar än som skiljer tycker jag...


Så länge hästen är losgelassen - så är det OK för mig....
 
Sv: Bäst för hästen - forskning?

Vad tycker kunniga hästveterinärer:confused:
Eller är det omöjligt att säga då folk kanske inte berättar om sin ridstil direkt när de kommer med en häst som har ont nånstans:confused:

Nu har mina hästar inte haft ont någonstans (förutom hovböld och fång), men de veterinärer vi träffat är mycket positiva till AR.

Immer
 
Sv: Bäst för hästen - forskning?

Ja, så tänker jag också.
Apropå Philippe Karl så är väl han mot den tyska utbildningsskalan:confused: Eller har jag fattat fel? Varför är man emot den då, inom den inriktningen, kanske bättre att ställa frågan så.:confused:

Om man nu bortser från tävlingsridning och enbart ser till den utb skalan, varför är man emot den om man rider akademiskt? Eller är man inte det?
 
Sv: Bäst för hästen - forskning?

Nu har mina hästar inte haft ont någonstans (förutom hovböld och fång), men de veterinärer vi träffat är mycket positiva till AR.

Immer

Vad bra!

Ja jag har knappast överutnyttjat ngn försäkring heller :angel:, tvärtom, betalat in förmögenheter däremot.......
 
Sv: Bäst för hästen - forskning?

Ok, så för att man har arbetat fram en utbildningstrappa som man själv tycker är bäst ut hästens utveckling och fysiologi så måste man vara emot allt annat? Jag upplever dina inlägg som att du tror alla inom hästvärlden är digitala. 0 eller 1. Antingen eller. Inga analoga människor alls med gråskalor mellan svart och vitt, vilket faktiskt alla är.

Du verkar inte ha förstått en av grunderna i AR: DRESSYREN ÄR TILL FÖR HÄSTEN. Med detta menas att om din utbildningsskala passar en viss individ bättre så använder man den. BB:s utbildningsskala är absolut inte ristad i sten utan en vägledning till hur man kan göra. Men man måste ALLTID utgå från individen.

I stället för att fråga samma frågor om och om igen här på Buke kan jag föreslå att du åker på kurs och lär dig där. För du verkar ju uppenbart väldigt intresserad av hur AR fungerar, hur man tänker, vilka angreppspunkter man har och hur det påverkar hästarna. Du är garanterat välkommen!
 
Senast ändrad:
Sv: Bäst för hästen - forskning?

Jag ställer frågor om två helt olika system, vad jag förstår. Jämförelser. Är det så märkligt?
Varför måste du skicka alla på kurs hela tiden:rofl::rofl: har du aktier i branschen. :angel: Det är ett tjat om kurser, lägg ner det.

Förstår att man kan välja olika, beroende på häst tex. Men om man skapar ett helt annat system så har man uppenbarligen problem med det som finns, eller:confused: Varför? Kan du svara på det, du som gått kurserna:idea:
 
Sv: Bäst för hästen - forskning?

Intressant tråd det här, eller i alla fall det som kommer fram i inläggen.


"se bara tilll att rida i balans så håller han hur länge som helst" Det stämde:bow:
...

Det här är ju kanske en dum fråga egentligen :o men jag blir nyfiken, då begreppet 'balans' så ofta plitas ner här utan närmare förklaring eller förtydligande. Jag skulle bli jätteglad om du (och gärna andra för den delen) berättade/förklarade vad du/de menar med och hur de upplever balans till häst. :bow: På en medioker nivå, vi snackar normal ridning.

Själv upplever jag det så att en häst i balans är en häst som går att påverka. En jämn, taktmässig känsla genom hästen i den gångart den rör sig. T.ex. galopp - rullande mjuk rörelse framåt som kan kortas och längas (efter styrkenivå) utan taktstörning etc. En häst som bär sig själv, givetvis i förhållande till utbildningsnivån.

Däremot är jag/blir jag förvirrad när jag funderar över det där ibland, hur är det - hur ska jag förklara :crazy: - betyder balans automatiskt att hästen aktiverar sig mer genom kroppen, blir mer lätt fram och kommer upp eller är det bara grundförutsättningen för att det ska kunna hända sen? Fast nu har jag väl svarat på min egen fråga - balans = taktmässighet (+ viss mån av lösgjordhet)?


Jisses. Ursäkta trådkapningen.
 
Sv: Bäst för hästen - forskning?

Skola munnen-tråden har bivit en jämförelse igen mellan utbildningsstegen inom AR resp klassisk dressyr. (Samt detta tal "konst" och det lämnar jag därhän för "konst" är som alla vet något som är mycket subjektivt)

Då undrar jag:

Finns det forskning ang vad som är bäst och hälsosammast för hästen, den klassiska utbildningsstegen eller AR:s med fokus på samling och en gångart i taget.

Jag tycker att den klassiska verkar betydligt mer allsidig och genomtänkt och tvekar inte om vad jag tror är bäst för hästen.

Men finns någon forskning som gör att man kan jämföra? Jag menar då inte vad vi tror oss "känna" som sitter i skogen och påtar, utan fakta.

Vad tycker kunniga hästveterinärer:confused:
Eller är det omöjligt att säga då folk kanske inte berättar om sin ridstil direkt när de kommer med en häst som har ont nånstans:confused:

Fakta, tack, så långt det går.

Och självklart är bra ridning alltid bra osv men nu menar jag BRA ridning av båda sorter, jämförda med varandra ur hållbarhetsperspektiv för hästen

Personligen tycker jag det här är ganska ointressant, med tanke på hur mycket andra faktorer spelar in, särskilt ur hållbarhetsaspekt.
Visst finns det ridning som är rent av skadlig, men rent allmänt tror jag det är FÅ som rider så illa att ridningen i sig skadar hästen. Tror snarare att exteriör, illa passande utrustning, ryggploblem/sneda höfter/låsningar/mindre eller större problem i organ/problem med hovar (som i sin tur i regel kommer från annat) osv. SÄRSKILT problem med bakknän har jag från mer än ett håll fått höra nästan alltid kommer från ryggen, t ex större eller mindre låsning(/-ar) i ländryggen eller snedhet som gör att hästen belastar ojämnt med bakkärran.

En "normal" häst som tränas gradvis för att klara belastningen man utsätter den för, vare sig det gäller dressyr, hoppning, distans, trav, western osv. bör klara att anpassa sig till den belastningen även om ryttaren inte är väldigt skicklig och även om den inte tränas "på bästa sätt". Gör de inte det skulle jag snarare börja fundera på andra bakomliggande orsaker, eller skador/taskig exteriör för ändamålet, dålig utrustning för individen osv. Annars skulle t ex ridskoleponnyer vara halta oftare än de är fräscha.

Motiveringarna till att det "är okej" att träna samling tidigt inom AR är för mig två saker - 1. hästarna är i regel bra grundtränade sen innan, tränas sällan heller BARA samlande utan får oftast variation på andra sätt, 2. Själva samlingen i sig - såvida den sker successivt och uppbyggande- är tänkt ska belasta muskler mer än den belastar leder och senor. Jag tror det är svårt att överbelasta ur detta perspektiv eftersom antingen kommer man inte få hästen göra det man vill = hästen kompenserar genom att använda delar den är stark i, eller så lyckas man med det just genom att gå framåt successivt.

Vad gäller "vanlig" dressyr kan jag bara säga att det finns hästar med dålig utrustning/"småkrämpor" inom alla discipliner. Och hästar som övertränas likaså. Den "vanliga" dressyren är inget undantag men knappast heller överrepresenterat.
 
Sv: Bäst för hästen - forskning?

Så du menar (flash) att bents trappa är något het nytt och påhittat av honom?
Jag trodde han ridit för olika lärare från olika skolor och plockat saker som använts i hundratals år för att sedan sätta det i ett system han tycker verkar lämpligt.

Hans egen tolkning av gamla läror helt enkelt.

Om det sedan är bra tänker jag inte kommentera. För så insatt i just hans stege är jag inte. Inte så jag törs argumentera för att det skulle vara bättre än andra klassiska vägar.
 
Sv: Bäst för hästen - forskning?

Ja, så tänker jag också.
Apropå Philippe Karl så är väl han mot den tyska utbildningsskalan:confused: Eller har jag fattat fel? Varför är man emot den då, inom den inriktningen, kanske bättre att ställa frågan så.:confused:

Om man nu bortser från tävlingsridning och enbart ser till den utb skalan, varför är man emot den om man rider akademiskt? Eller är man inte det?

Jag tror inte att Philippe Karl skulle klassa sig själv som akademisk.

Han marknadsför sig som Klassisk. :crazy:

Jag bad honom på en föresläsning berätta hur man korrekt utbildade hästen ( eftersom hanhela tiden refererade till det) Jag var genuint intresserad, men han angrepp då den tyska utbidlningsk skalan då.

Men som så många av fallen när man angriper, så angriper man något man inte förstått.

Han menade då att det var knasigt att takt och losgelassenheiut kom före kontakt, han tyckte att "det går ju inte - korkade tyskar"
Jag hade gett honom något att bita i om det inte varit så att min stackars sambo redan väntat 20 min på mig nere på parkeringen.....

Vad jag hade velat inflika är att bara för att någon inte kan en sak - behöver det inte betyda att den inte låter sig göras.



Men PK är som sagt en "hästpolitisk vilde" och man behöver inte lasta hela det franska systemet efter honom.

och han sa en hel del bra saker, men hans väg är inte min.

Men för att återkoppla till tråden. Även han gjorde en massa uttalanden utifrån hästhälsa och vikten av att förstå biomekanik, men han var inte uppdaterad kan man säga...:angel:
 
Sv: Bäst för hästen - forskning?

Jag ställer frågor om två helt olika system, vad jag förstår. Jämförelser. Är det så märkligt?
Varför måste du skicka alla på kurs hela tiden:rofl::rofl: har du aktier i branschen. :angel: Det är ett tjat om kurser, lägg ner det.

Förstår att man kan välja olika, beroende på häst tex. Men om man skapar ett helt annat system så har man uppenbarligen problem med det som finns, eller:confused: Varför? Kan du svara på det, du som gått kurserna:idea:

Du bygger dina antaganden och påståenden på okunskap och fördomar. Därför önskar jag dig att lära AR IRL och inte via ett forum. Och nej, jag har knappast något ekonomiskt att vinna på om du går på kurs, är själv betalande deltagare.

Varför ska alla följa FEI:s (eller TR) stege? Och hur är den uppbyggd? Vad är det som säger att FEI var först på jorden med en utbildningsplan? Är inte FEI från 1900-talet? Så hur kan du säga att Bent har problem med det som redan finns? Han har ju bara arbetat igenom arbetssätt som funnits i många hundra år, med olika mästare. Läs på! :mad:
 
Senast ändrad:
Sv: Bäst för hästen - forskning?

Jag hittade hans trappa i hans bok - egentligen inget konstigt, bortsett från en sak.

1 Inlongering

2. Arbete vid handen

3. Inridning.

4. Rakriktning*

5. Formning av överlinjen

6. Öppna

7. Sluta

8. Volt ( han menar att kvaliteten på volten förbättras av skolorna)

9. Sidvärtsrörelser på volten

10. Piruett

11. Galoppombyte

12. Piaff (Här kom den först :o :o :o )

13. Passage

14. Levad/pesad

15. Terre a terre

16. Skolor över mark

17. Capriol.


(* här skiljer sig synen på vad rakriktning ÄR mest. för han skriver;
Genom att böja hästen och rida de olika figurerna på ridbanan så blir hästen jämnt gymnastiserad åt båda håll. Här ligger Bent närmare dagens Dressyr än den Klassiska.... Också i att tro att det gör att böja i sidled före pilbågen, enligt punkt 5) :D

Sånt här är roligt tycker jag, för ooops så blev plötsligt vissa saker inom tävligsDressyr väldigt AR

liksom PK sa saker som Anky säger exakt lika

:D
 
Sv: Bäst för hästen - forskning?

Jag är ju inte så mycket för just AR

Men jag tror att tex piaff tänk - liknande halva steg, kan vara ett sätt att stärka hästen på ett relativt tidigt stadium.

Ja. Det har iaf gjort underverk för min häst. Men det var en hopptränare jag red för tidigare som inspirerade till detta. Min häst behövde verkligen lära sig att ta vikt bak och tramp + galoppjobb över höga bommar gav verkligen resultat!!
 

Liknande trådar

Hästhantering Följande text snurrar runt lite överallt på fb. Vad tycker den samlade bukeflocken om detta? (Själv anser jag att hästar som skakar...
3 4 5
Svar
86
· Visningar
16 096
Senast: Korven
·
Utrustning Min 6-åring som jag nu haft i 5 år visar sig allt mer bli känslig för varje år och i takt med sin utbildnings- och...
2
Svar
25
· Visningar
4 405
Senast: AW
·
C
Avel Tänkte att jag skulle visa för alla uppfödare här inne vad Heimdal sa på föreläsningen i Västerås på Häst 2006. Tråden är startad med...
3 4 5
Svar
89
· Visningar
8 704
Senast: Animor
·
Träning Med risk för att skapa ett ramaskri som kommer höras över halva landet.. (Ligger tråden fel får moderatorn gärna flytta den, visste...
2 3 4
Svar
71
· Visningar
7 711

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp