Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Empati är att förstå andra människors känslor och inte att själv känna dem.
Många blandar ihop det där.
De egna känslorna inför andras situation har inget med empati att göra alls då de är just egna känslor och inte andras.
Finns ingen anledning att vilja att ett barn råkar ut för tråkiga saker. Livet i sig är fullt av otrevligheten ändå som händer ofta och regelbundet. Varför då vilja att de skall hända mer än de gör?
Livet och otrevligheter går liksom hand i hand för livet i sig är sånt.
Ja precis det kommer ju att hända. Att då önska att barnet skall råka ut för det känns för mig överdrivet hårt och totalt onödigt.Det spelar väl ingen roll om man vill att sådant ska händer eller inte, det kommer hända och barn måste otvivelaktigt lära sig att hantera besvikelser. Lyckas man genom ett mirakel skydda dem från besvikelser genom hela livet kommer de få det onödigt tufft när de kommer ut i vuxenlivet och ska klara sig själva.
Ok. Jag ser det lite annorlunda. För mig är att skydda dom är att känslan aldrig uppstår överhuvudtaget. Dvs man hindrar dom från att tappa glassen överhuvudtaget.Det är klart att det går att skydda dem mer eller mindre. Även om både glassar och ballonger blir tappade, så kan man ju välja om man ska trösta barnet med en ny eller inte.
Ja precis det kommer ju att hända. Att då önska att barnet skall råka ut för det känns för mig överdrivet hårt och totalt onödigt.
Men var det inte det som stod i den förra artikeln? Att psykopater kan känna empati om det gagnar dom själva?
Men har någon påstått något annat? Eller sagt att man skall göra det?Tror inte någon normalt funtad människa går och tittar på sitt glassätande barn och tänker "Hoppas du tappar glassen så att du får dig en typ av livsläxa" faktiskt..
Shit happens, besvikelser upplevs, tårar kommer att fällas pga detta och det kan man inte in i absurdum skydda barnen från under uppväxten tror jag snarare är vad som avses.
Ja precis det kommer ju att hända. Att då önska att barnet skall råka ut för det känns för mig överdrivet hårt och totalt onödigt.
Tror inte någon normalt funtad människa går och tittar på sitt glassätande barn och tänker "Hoppas du tappar glassen så att du får dig en typ av livsläxa" faktiskt..
Shit happens, besvikelser upplevs, tårar kommer att fällas pga detta och det kan man inte in i absurdum skydda barnen från under uppväxten tror jag snarare är vad som avses.
Det var någon som skrivit tidigare i tråden att dom tom hoppades att deras barn skulle råka ut för tråkigheter (mindre sådana).Tolkar jag som att du visst menar att det finns de som önskar att barnet ska råka ut för sådant. Eller hur menar du att det ska tolkas?
@Tora, men jag menar precis som du att det är en stor händelse för ett barn att tappa en glass, men jag tror ändå inte att den besvikelsen rustar dem för andra besvikelser här i livet, därför önskar jag inte mitt barn att råka ut för sånt.
Med tvärtom menar jag nog att jag tror det är bra om man råkar ut för få besvikelser som barn då jag tror man är bättre rustad att ta dem i högre ålder och när man kanske kan hantera besvikelser på ett annat sätt. Då blir man kanske inte förstörd över att tappa en glass utan man slipper just den besvikelsen, så tror jag helt ovetenskapligt. Själv önskar jag min dotter ett så problemfritt liv så länge det är möjligt med så få besvikelser som möjligt för jag vet att de kommer ändå och jag tror faktiskt inte man kan "öva" på att hantera det.
Jag tänker inte så faktiskt. Vi är ju överens om att saker som händer är bra för barn att lära sig hur man hanterar känslor som då uppstår. Men jag önskar ju inte att mina barn råkar ut för något- för livet i sig själv innebär att de KOMMER att tvingas hantera olika känslor, helt utan att jag önskar något. Och jag ser det som lite självklart att jag inte vill att mina barn är ledsna och besvikna, men vad jag vill är en sak, det är hjärtat som talar, men min hjärna är ju den delen av mig som bestämmer hur jag ska uppfostra och lära min barn både det ena och det andra. Och jag skyddar inte mina barn mot känslor som kan uppstå- det finns ingen anledning att göra det. Inom rimliga saker förstås. Det är liksom ...livet.. typ.Ja nån gång under barndomen vill jag att det eller något motsvarande ska hända. Det kommer ju hända senare ändå, så varför inte som barn?Tappa en glass liksom! Det finns ju en trillion saker som är värre som skulle kunna hända barnet! Det hände mig flera gånger när jag var barn, (ovanlig klumpig kanske , här låter det som att tappa en glass är något väldigt ovanligt) och visst blev jag ledsen. Ibland fick jag en ny glass, ibland inte. En och annan ballong har jag också tappat (oftast för att jag ville se om den kunde flyga själv ). Och sen blev jag jättesur på min storasyster som hade kvar sin . Den enda gången jag fick en sån där figurballong med helium i så knöt jag dock fast den, för den ville jag verkligen inte inte skulle gå samma öde till mötes.
Om storebror regelbundet har sönder sin lillasysters leksaker ser jag ett lite annat problem än att ett barn behöver lära sig att hantera motgångar i livet. Men en enstaka gång som inte var med vilja, ja sånt kommer också att hända. Och de saker man är rädd om ska man inte låta andra hantera om man själv inte kan hantera att den andra personen kan råka ha sönder den. Jag lånar gärna ut saker till mina vänner, sådant som går att köpa nytt. Även om den som har sönder prylen inte ens själv ersätter den, så kan jag leva med det. Det finns dock vissa saker jag aldrig lånar ut, eftersom jag inte vill riskera att den som lånar inte är lika försiktig med saken som jag. Framför allt om prylen ser ut att vara ersättlig, men av någon anledning inte är det för mig. Men om en person regelbundet har sönder mina saker, så är det ett lite annat problem än det vi diskuterar här.
Det var någon som skrivit tidigare i tråden att dom tom hoppades att deras barn skulle råka ut för tråkigheter (mindre sådana).
Med tanke på hur livet ser ut så tror jag inte att man kan ha sådan "tur" att gå genom livet utan att råka ut för något tråkigt så att önska sig det för att barnen inte skall leva för skyddat känns lite som överkurs.
Ja nån gång under barndomen vill jag att det eller något motsvarande ska hända.
Men jag önskar ju inte att mina barn råkar ut för något- för livet i sig själv innebär att de KOMMER att tvingas hantera olika känslor, helt utan att jag önskar något.