Sv: barfota

Hej!
Efter att studerat och praktiserat under någar år måste jag säga att jag har funnit att det är hos Strasser som den djupa och breda kunskapen finns. Andra metoder i all ära, men Dr Strasser vet vad hon gör. Läser nu hennes "The Hoofcare Specialist´s Handbook: Hoof Orthopedics and Holistic Lameness Rehabilitation" och jag tycker det är befängt att påstå att hon inte vet vad hon talar om. Hon är mycket kunnig och nogrann.
 
Sv: barfota

emindy skrev:
De får bara inte lära sig så mycket om hur man verkar en hov som skall vara barfota när de går sin utbildning.
Den utbildningen koncentrerar sig naturligtvis mest på hur man får en hov att fungera med artificiella beslag.
Sedan finns det hovslagare som efter sin utbildning kanske fördjupar sig mer i hur man verkar barfota hovar och får dem att fungera men det är inte normen.


Hej emindy.

Hur vet du det? Har du gått en svensk hovslagarutbildning??

Hur lång utbildning har en "barfotaverkare"?

Mvh stuv
 
Sv: barfota

Min shettisvalack har fått ett bättre steg sen jag började med vildhästverkning. Han gick mest barfota innan oxå men ömmade direkt på grusvägar. Hans steg är inte lika struttigt längre utan han är mjukare och sätter under sig bättre. Och han är oöm på alla underlag. Och så står han med benen mer rakt under kroppen. Förut så stod han framför sig fram och bakom sig bak.

Det konstiga är att efter jag börjat verka honom med vildhästmetoden så har hans hovar blivit mer lika. Framfötterna som förut var höga i trakten och långa i tårna har fått kortare tår och lägre trakter. Bakfötterna som hade alldeles för låg trakt och hopplöst långa tår, ja där har trakten höjts lite och tån är kort och fin.

Nackdelen kan ju vara på vintern om det blir isgata men här där jag bor händer väl det 2 dagar per år och då kan man faktiskt motionera kraken i hagen. Förra vintern fick han ha skor i fyra veckor för jag var inhyrd i ett stall där det var isgata även i hagarna. Skor ju själv så jag är aldrig orolig för halkan.

Shettisstoet har aldrig varit skodd och då hon kom till mig hade hon ganska misskötta hovar. Hon kunde inte trava utan att snubbla i vartannat steg och hon halkade och for med bakbenen åt alla håll.
Måste säga att hon är en helt annan häst nu. Inte lika hispig och hon travar och galopperar självmant i hagen, UTAN att halvt slå ihjäl sig. Istället för att slängtrava så joggar hon på med jättefint steg och med balans.

Kan ju tillägga att hon ALDRIG ömmat ett endaste steg. Hon är helt oberörd av grus och sten men så har hon ju aldrig haft skor heller.

För mig funkar barfota jättebra men då har jag bra förutsättningar oxå. Skor själv, har egen gård och riktig vinter med snö. Det enda jag saknar är en lösdrift.

Tycker det går jättebra att kombinera barfota och traditionell verkning. Man får helt enkelt ta det bästa av båda. MEN, man ska inte börja exprimentera med barfotagång på egen hand om man inte har en utbildad verkare/hovslagare eller har en utbildning själv.

Och jag har inget emot att man skor hästar så länge det görs av utbildade duktiga hovslagare och att hästägaren ser till att sko sin häst tillräckligt ofta.

DET ÄR ALLTID HÄSTÄGAREN SOM HAR ANSVARET FÖR ATT HÄSTEN FÅR RÄTT VÅRD OCH SKÖTSEL.

Oj! Det blev lite långt. :o
 
Sv: barfota

jag vet, jag började också med att enbart runda väggarna mellan hovslagarbesöken. På hovis inrådan såklart! :)
Nu verkar jag även andras hästar och brinner för att hela tiden lära mig mer och mer. Så småningom blir det iaf. en examen hos AANHCP, sen får vi se.
 
Sv: barfota

Nej, jag har inte gått någon hovslagarutbildning alls faktiskt. Inte än iaf ;)
Däremot har jag diskuterat med hovslagare IRL och här, sökt information på nätet samt läst en av hovslagarskolans böcker.

Man får inte ta examen inom AANHCP förrän man "är färdig" och det tar från ett år och uppåt beroende på talang, förkunskaper och tid.
 
Sv: barfota

Åh, det är väl ingen som sagt att inte Strasser kan något?
Jag tycker bara inte att metoden passar mig eller mina hästar.
 
Sv: barfota

jag tog av skorna på min förra foderhäst, det började med att han fick två hovbölder eftersom han hade så tunna sulor men sen gick det fin-fint :d
Som sagt är det bra att tänka på att hålla hovarna "runda" så att de inte spricker eller fläks upp.
Min nuvarande häst är oxå barfota och det funkar kanon, kan ömma lite på grus ibland men annars inget konstigt.
 
Sv: barfota

Endast veterinärer får gå in i levande vävnad, något som självklart lärs ut vid Hovslagarskolan. De får gå IN TILL men inte IN I levande vävnad.
 
Sv: barfota

Det man ska tänka på när man drar av skorna är att den kommer kanske ömma i början om den har haft skor en längre tid. Detta är för att sulan inte används med skor på. Din hovslagare får med inga omständigheter verka sulan därför, då blir hästen ännu ömmare.

Annars är det bara att använda ögonen tycker jag det är det viktigaste! Min häst har blivit en helt annan polle utan skor. Hon var en stel och sne travare med skor. Efter 4 mån utan skor är hon inte stel, hon sträcker ut mer i steget, steget där bak var kort det är det inte längre, hon har fått kanonfina hovar de flyter inte ut längre mm mm!=)
 
Sv: barfota

knasan skrev:
Vad har ni för erfarenheter av att ta av hästen dojjorna?
Det blir allt vanligare att travare körs barfota och metoder som AANHCP och Strasser sprids. Men det kan väl räcka med att hästen har bra hovkvalitet, hovslagaren är vettig och att man själv har lite sunt förnuft? Blir hovarna bättre, och presterar hästen bättre?

Jag drog av dojjorna igår på min häst på försök. Hon har varit oskodd större delen av sitt liv, har bra hovar och min hovslagare trodde på idén. Nu i vinter ska hon ändå inte arbetas så hårt. Vad ska jag se upp med?

Det är igentligen inte ovanligt att travare körs barfota..Det har blivit mer "snack" om det för att spelarna vill veta.
Plus att aveln har gjort att travaren är mer naturtravare nu än för 20 år sen.
En travare går inte barfota jämt ,utan går den utan skor i lopp så har den skor "hemma".och tvärtom.
 
Sv: barfota

Så fort en häst börjar blöda har den som höll i kniven gått in i levande vävnad.
De kanske inte får göra så, men det händer titt som tätt. Bara att kolla här på Buke så ser man vilka reaktioner som blir.
Vissa ägare blir livrädda, andra tycker inte att det är så speciellt.
Jag vet en som inte reagerade alls, hovis verkade alltid blod på den hästen eftersom han hade så tunn sula :crazy:
Obs! utbildad hovis som ansågs vara bra!

Hur är det med de som gräver efter hovbölder?
 
Sv: barfota

Enligt lagen får de bara gräva i "död" vävnad - men jag vet att det förekommer.
 
Sv: barfota

Tycker vissa att man ska gräva tills det blöder? Hu!!! :eek:
Läste på en av hemsidorna jag fått tips om att för att hoven ska bli stark ska hästen röra sej så mycket som möjligt, och för att hästen ska vilja röra på sej får den absolut inte ha ont, så det måste vara A och O när man verkar att den inte får ont av det, den perfekta formen får hellre komma i efterhand. Det låter väl vettigt!
Tur att min häst redan har hårda och rejäla sulor, annars hade jag inte kunnat sova...
 
Sv: barfota

zilla skrev:
Det är igentligen inte ovanligt att travare körs barfota..Det har blivit mer "snack" om det för att spelarna vill veta.
Plus att aveln har gjort att travaren är mer naturtravare nu än för 20 år sen.
En travare går inte barfota jämt ,utan går den utan skor i lopp så har den skor "hemma".och tvärtom.

Jaja, det var inte menat att vara sakligt korrekt heller det jag skrev, bara en inledning... ;)
Har också hört att de bara tar av dojjorna på loppen.
 
Sv: barfota

stjärnhästen skrev:
Hej!
Efter att studerat och praktiserat under någar år måste jag säga att jag har funnit att det är hos Strasser som den djupa och breda kunskapen finns.
Är det tillämpningen som varit alltför häftig, eller är det på modet att smutskasta barfotaverkare, eller har någon missat något väsentligt... kan man ändå hämta idéer från Strasser och göra sin egen mix, månne, från kreti och pleti, så som de flesta mixar ridstilar nu för tiden?
Hmmm. :confused:

2000-talet är ju mera mot renlärighet än någonsin i historien... blanda klädstilar, inredning, skolor, utbildningar, vänner, boende, musik, religion, arkitektur, filmsnuttar, idrottsgrenar, ja, t.o.m. föräldrar och syskon och barn mixar man och blandar med varandra... :cool:
 
Sv: barfota

Hoppas att denna tråden uppfattas som neutral, när det gäller läror. Det blir då dubbelt så intressant att höra hur folk tycker att deras hästar förändrats efter att man tagit av dojjorna. När man är fri från idéer om att man behöver sprida/försvara en viss skola blir betygen mera äkta vara.
Några har tyckt att hästarna rör sej mycket bättre, några att det gått bra rätt och slätt, några har fått slänga på dojjorna igen, spännvidden är stor... och tipsen varierar ordentligt... KUL! :)
 
Sv: barfota

där har du fångat kärnan i AANHCP's filosofi! :bow:
Deras valord är "Do no harm, respect the healing powers of nature."

För att svara på flera saker samtidigt:
Strasser sitter som sagt inne med en hel del kunskap och jag tror visst att man kan plocka bitar från hennes lära. Jag är inte så insatt i vilka bitar det skulle vara egentligen dock. Men då har jag ännu inte läst någon av hennes böcker.

Jag tror dock inte på verkningen som helhet till mina hästar.
Cecilia (första certifierade i Sverige) har jag iaf uppfattat som en vettig människa, det lilla jag har hört/sett. Problemet med Strassers dåliga rykte i Sverige beror nog mest på att det är otäckt vanligt att folk går ut och verkar enligt den metoden utan att vara utbildade. Trots att det är en oerhört komplicerad och farlig metod att "prova på" själv. Detta har, i likhet med den nu omdiskuterade händelsen i Norge, slutat i ren och skär katastrof!
Exempelvis vet jag av en häst som varit verkad på detta fuskvis i Umeå som faktiskt fungerade bra i ett år ungefär, innan hoven kollapsade i stort sett! Men det har egentligen inte mycket med de "riktiga" strasserverkarna att göra. Som vi faktiskt bara har två av i Sverige.
 
Sv: barfota

Min häst har varit barfota sedan i juni och allt har gått över förväntan. Hon hade en hovböld först som tog 6 v att bli av med, men efter det har allt gått riktigt bra. Hon verkas (AANHCP) var 4:e vecka och däremellan raspar jag själv och det går bätre och bättre hela tiden. Efter varje verkning har jag en väldigt glad häst!

Jag har gett mig själv och henne ett år för att se om det fungerar med det jag gör ridmässigt och än så länge ser jag ingen anledning till att sätta på skor. Att ta av skorna under sommarbetet tror jag är jättebra, då har de möjlighet att röra sig 24 timmar om dygnet, samt på mjukt underlag.

Förändringar jag märkt är att hon inte snubblar så mycket längre, inte går och står så mycket på framdelen utan flyttat benen mer parallellt under kroppen, bogen har lossnat och hon lyfter upp frambenen mer. Än så länge inget negativt alltså och jag hoppas det förblir så.
 

Liknande trådar

Hästvård Försöker orientera mig i djungeln mellan barfota och "standardskodd" häst eftersom min häst inte riktigt fungerar inom något av de...
Svar
6
· Visningar
3 396
Ridning Vilka alternativ till järnskor borde jag titta på? Mitt sto har alltid gått med järnskor, sista åren också med sula. Detta efter en...
4 5 6
Svar
115
· Visningar
13 870
Hästvård *långa funderingar* Jag har hamnat i funderingar när det gäller skor och barfota. Jag är varken i ena eller andra läget, personligen...
Svar
17
· Visningar
3 071
Senast: muslidag
·
Ekonomi & Juridik Hej! Någon som var lite koll på hur jag kan gå tillväga i min situation. Långt inlägg men tyvärr nödvändigt för att förklara hela...
2 3
Svar
57
· Visningar
11 646

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp