Barfota eller sko?

Sv: Barfota eller sko?

Du verkar ju ha bestämt dig för barfota redan. Vill du träna distans så kommer du behöva ha boots och räkna med att de slits, för träning på normala svenska vägar sliter enormt mycket. Jag får lägga extra svets på min hästs skor under sommarhalvåret för att de ska tåla tävling och träning, och då skor jag om ca var 4: vecka beroende på hur tävlingarna ligger.

Det finns ett par ryttare som rider med boots på träning och tävling, men i sverige så är det svårt att tävla helt utan nånting eftersom tävlingarna ligger på stora delar grusväg där det kan förekomma sprängsten och minsta lilla antydan till ömhet och hälta gör att man åker ur tävlingen.

wp_001498_201774239.jpg

Tre veckors träning med skor som inte var svetsade. Hästen vägde där 450 kg och tränade och tävlade på 80 km nivån. Har hela sulor på tävling för att undvika stentramp.
 
Sv: Barfota eller sko?

återigen... jag undrade hur fort bootsen slits för att kunna avgöra om järnskor eller boots är bäst för hästen, eftersom, ska jag tävla öht vill jaggöra det på en häst som är psykiskt OCH FYSISKT redo för det. Vill ju inte göra min häst illa. Ser du något nöje i att misstolka mig, eller är jag sjukt otydlig?
 
Sv: Barfota eller sko?

jag pendlar mellan skor och barfota, det kvittar egentligen vilket så länge hästen har det så bra han kan. Intressant att se hur slitna skorna blir! Hur många km blir det för dig/vecka, ungefär?
 
Sv: Barfota eller sko?

Just där gick han ca 40 km i veckan, plus dressyrpass utöver det. Sen blir det ju väldigt olika beroende på vilken tid på året det är och i vilket tempo. Har ju kört honom mycket också och då blir det ju fler km i veckan men med lättare belastning(=inget på ryggen "kördagar")

Nu skolas han om till dressyr efter en hagolycka i somras(senskada).
 
Sv: Barfota eller sko?

Jag har mina skodda under tävlingssäsong (distansryttare) och skor av efter för att gamla sömhål ska få växa ner och rider då med barfotaboots vid längre uteritter. Använder renegades och boaboots. beroende på underlag, klimat, häst och träning så kan jag variera lite mellan skodd/barfota.

Din bild visar en rätt sliten sula med tunna väggar. Jag skulle använt barfotaboots under träning tills de återhämtat sig lite och sedan (lagom till tävlingsterminen sätter igång?) skott hästen några veckor innan tävling. Eller tom tävla med bootsen, men det verkar vara omständigt ifall hästen tappar dem i terrängen eller får skav.

Håller med om att strålröta/kassa strålar ofta återhämtar sig bra under en barfotaperiod. Ang röta så är det tyvärr som så att de flesta hästar i Sverige går/står i sitt kiss och bajs största delen av dygnet. För att inte tala om det blöta klimatet som tex denna höst/vinter, man ser nästan hur bakterierna kryper i leran:wtf: Inte konstigt att hovarna blir förstörda...
 
Sv: Barfota eller sko?

Glömde skriva att barfotabootsen klarar mer slitage än man tror, lite samma material som bildäck. Det blir inte samma glidmoment i ilandningen som med en järnsko på tex asfalt.
 
Sv: Barfota eller sko?

Jag vill jättegärna kunna ha min häst barfota, då jag är övertygad om att det egenltigen är optimalt, MEN. Jag har senaste tiden börjat galoppera mer på mina ridpass, och märker att hästen sliter ner sina hovar enormt. Hur gärna jag än vill ha honom barfota, blir inte den viljan viktigare än att han har det bra. Hur skulle ni gå tillväga, be stallets hovslagare sko fram och verka bak, eller ta ut en hovformsspecialist? en halvskoning kostar exakt lika mycket som hovformsspecialistens verkning, så det är inga ekonomiska motiv här, utan bara vad som är bäst för hästen.

Jag tänker, om hästen sliter så mycket av att trava och galoppera 30 min i sträck i ett ridhus med sand/flis, hur ska det gå att rida ut mycket? Har slussats in i en "distansfamilj" och blivit sugen på att prova på det, och vill ju att hästens hovar ska hålla för det, och det lär väl slita väldigt mycket mer än ridhusridning...

Till saken hör att han idagsläget har dåliga strålar, har precis lyckats få bort strålrötelukten, men de är fortfarande sådär små och krympta (normala för skodda hovar, men sjuka utefter vadjag förstått av barfotaförespråkare) och hur ska de kunna bli friska med skor?

Ja, hur skulle ni göra?

Det tar ju tid att bygga upp barfotahov, ge det ett år åtminstonde, så hoven hinner bli hårdare, och bra barfotaverkare.
SEn tror inte jag , trots att barfotafantasterna säger det, att alla hästar kan gå barfota.
Jag tror de allra flesta kan det dock, men vissa krävs mer jobb från ägaren.
Använd barfotaboots när du rider på hårda vägar, är toppenbra=)
 
Sv: Barfota eller sko?

Glömde skriva att barfotabootsen klarar mer slitage än man tror, lite samma material som bildäck. Det blir inte samma glidmoment i ilandningen som med en järnsko på tex asfalt.

Håller med!
Red regelbundet i mina i ett år, hade säkert gått att rida ett tag till i dom:)

Kostnad ca 1200(hade bara fram.då min hästs bakhovar var som sten)
 
Sv: Barfota eller sko?

enligt hovformsspecialister och diverse inbitna barfotaförespråkare är ju många hovslagare inte så insatta i typ, hur hovarna (strålarna) ska hållas friska, iom att i princip alla skodda hästar har viss grads strålröta med krympta strålar? Det är just därför jag är rådvill, tror varken att hovis kan tillräckligt om barfotahästar eller hovformsspecialisten kan tillräckligt om skor. Båda gillar sitt sätt liksom, och tror att det är bäst?

Nej, nej ,nej, låt absolut inte en vanlig hovslagare sköta barfota hovar.
Ta en barfotaverkare, hovformsspecialist.
Barfotaverkningen är helt annat än vanlig verkning av hovslagare, barfotaverkarna ser till hela hästens kropp och miljön runt omkring.
 
Sv: Barfota eller sko?

Det har inte de flesta skodda hästar här i mina krokar. Så det kan jag inte svara på.

Många av hovnissarnas utbildning bygger inte på vetenskap utan mumbojumbo som nån snubbe hittat på och tjänar massa pengar på.

Bara för hästar skotts med järn länge , behöver inte en ny metod vara sämre, någongång måste man se framåt och utvecklas med.
Jag var precis som dig förut, men sätt dig och rid en oskodd häst, fy vilken skillnad, dom har en helt annan kontakt med marken, hela kroppen är sundare och de snubblar inte så förjäkla mycket som skodda hästar gör.:)

Är synd att så många ska leva kvar i box 17-7,mat 3 -4 ggr om dagen, järnskor osv bara för att, våga prova, fler hästar än man tror kan gå barfota , och boots är så smidigt, du slipper tappskor på köpet=)
 
Sv: Barfota eller sko?

Det där stämmer inte det minsta, iaf inte hos vettiga hästmänniskor. Idioter finns överallt. Var inte så dum så du sprider såna urlöjliga fördomar.

Tja, jag läser just i detta nu på några hemsidor hos kända hovformsspecialister:
" He is likely to be sensitive on stony ground /....../ then when the horse struggles the shoes go back on"
"but don’t think the transition from shoes to trims is painless"
Jag överdrev, men det är ändå ett faktum att hästarna förutsätts bli ömma i ett par månader, minst, innan de går att använda. På Aanhcp's hemsida finns det många historier om hästar som fått stå med boots i hagen just pga ömhet. Men det är klart, det går ju alltid skylla det på järnskor.....

Jag har ingenting emot barfota, så den diskussionen kan vi lämna. Men om hästen har ont i fötterna, varför inte sko? Kan hästen gå barfota är det ju bra, men kanske är inte förhållandena för ett tamdjur de samma som för ett i det fria?
 
Sv: Barfota eller sko?

Min tanke var inte att låta hovslagaren endast verka utan i så fall sko fram. Hovslagare - skor, hovformsspecialist - barfota. Frågan är mer, vem av dem ska jag bolla med? Båda förespråkar ju sin metod och är därmed partiska.
 
Sv: Barfota eller sko?

Prata med den du litar mest på i så fall. Folk som håller på med samma gren som du?
 
Sv: Barfota eller sko?

Skor är ju trafitionellt, och vi gör ganska mycket trams med våra hästar för att det är traditionellt... Har tyvärr ingen jag litar helt på hästmässigt, men magkänslan säger nog skor fram, så slipper jag oroa mig/ anpassa ridningen till hovarna.
 
Sv: Barfota eller sko?

Tja, traditioner på gott och ont. Man kanske inte ska förkasta allt bara för att det är tradition?

Boots funkar (ofta) bra, men det beror jättemycket på underlaget.
Jag upplevde att de var i det närmsta livsfarliga när man skulle ta sig över branter i skogen, men perfekta när man kom ut på grusvägarna igen.
Nu när jag bor i skogslöst land har jag boots när jag kör på vägarna. Det går utmärkt. Oftast kan hästen gå helt utan, men när vägarna är nyskrapade blir det boots fram.
Nu går han inte så mycket längre, bara ca 3-4 h/vecka oftast fördelat på korta rundor med unghästarna. Då går det utmärkt att vara skolös, både järn och gummi.

Jag är kanske en hemsk människa, men jag tänker att jag trots allt har häst för min skull. För jag tycker det är kul med ridning, körning, vad det nu är jag gör. Så om jag måste sko för att kunna göra det jag vill göra med min häst, då gör jag det.
Att rida/köra en häst är fruktansvärt onaturligt (för att inte tala om traditionellt) så kanske kan man inte alltid jämföra med ferala djur...
 
Sv: Barfota eller sko?

Vad sjutton är en hovformsspeciallist? Vad har en sån gått för utbildning?
Mitt förslag är att du skor hästen. Den sliter för mycket eftersom en hästhov inte är gjord för den typ av arbete på den typ av underlag vi kräver av dem idag.
Jag skodde min 4 åring bak för en vecka sedan. Skorna åkte på pga all isen som gjorde att vi inte kunde träna alls utan det var in och ut ur hagen som gällde. Hade inte skorna åkt på nu så hade de blivit nödvändiga inom en snar framtid då hon itne blivit verkad bak på många månader då tillväxt och slitage följt varandra helt. Trots att hon inte ömmat alls så märktes det rejäl skillnad på skrittsteget redan på väg ut i hagen igen.
För mig har boots aldrig varit något alternativ. Jag tror stenhårt på att hästarna mår bra av att få ett visst glidmoment mot underlaget när de sätter i hoven. Barfotaboots är mig veterligen gjorda i gummi och det lär ta tvärstopp när ett så tungt djur som en häst sätter ner hoven på en hård grusväg. En järnsko glider en liten aning innan den tar stopp och tar därmed upp delar av kraften från nerslaget. Min skimmel som är på avataren behövde hjälp med överrullningen för att få ett bra steg (pga exteriör) och vi försökte slå på en sko som underlättar detta. Den skon fungerade inte eftersom det fanns som en liten fals runt den som var lite djupare och vassare än den som sömmarna vanligen ligger i. Den lilla lilla skillnaden gjorde att steget förstördes totalt eftersom det då tog stopp för snabbt vid isättning.
En extremt stor stråle kan jag inte se som något självändamål. Vad är fördelen med att strålen är gigantisk?
Varför påstår du att alla skodda hästar har strålröta (källa)? Jag har då inte sett röta mer än på några enstaka individer.
 
Sv: Barfota eller sko?

Skor är ju trafitionellt, och vi gör ganska mycket trams med våra hästar för att det är traditionellt... Har tyvärr ingen jag litar helt på hästmässigt, men magkänslan säger nog skor fram, så slipper jag oroa mig/ anpassa ridningen till hovarna.

Fast "traditionellt" har man enbart skott hästar som behöver sina skor, alla andra har gått oskodda och gör så fortfarande, fölston och unghästar går för det mesta oskodda tex. En bra hovslagare klarar att verka en barfotahäst precis lika bra som han kan sko.
 
Sv: Barfota eller sko?

Glömde skriva att barfotabootsen klarar mer slitage än man tror, lite samma material som bildäck. Det blir inte samma glidmoment i ilandningen som med en järnsko på tex asfalt.

Det här har jag undrat över, är det inte ökad risk för skador och slitage på leder och ben när glidmomentet uteblir med gummiboots?
 
Sv: Barfota eller sko?

Jag tror stenhårt på att hästarna mår bra av att få ett visst glidmoment mot underlaget när de sätter i hoven. Barfotaboots är mig veterligen gjorda i gummi och det lär ta tvärstopp när ett så tungt djur som en häst sätter ner hoven på en hård grusväg. En järnsko glider en liten aning innan den tar stopp och tar därmed upp delar av kraften från nerslaget.

Jag såg nu att du redan givit ett svar på min fråga. Men samtidigt finns det ju dem som använder boots inom distans och på hög nivå. Kanske beror det på vilket underlag man brukar träna på?
 

Liknande trådar

Hästmänniskan Vet inte riktigt vilket prefix som passar, så det får bli övrigt. Lång historia kort: Många händelser de senaste åren har krossat mitt...
2 3
Svar
49
· Visningar
12 411
Senast: Karminnie
·
Hästvård Jag har tänkt att låta hästen gå barfota och rehabba hovarna under sommaren. Han har tidigare varit barfota häst under några år och det...
Svar
9
· Visningar
1 630
Senast: devere
·
Hästvård Funderar lite på det här med skoning, det börjar ju komma allt fler alternativ till den vanliga "klassiska/traditionella" skoningen som...
2 3
Svar
44
· Visningar
4 898
Senast: VAT
·
Hästvård Jag undrar hur ni skulle sko en häst som sliter ena bakhoven mer på yttersidan än inner. Vad är viktigast att tänka på? För 4 veckor...
Svar
11
· Visningar
2 608
Senast: Kookaburra
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp