Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Men man behöver ju inte arbeta hästen i den låga formen, det finns ett stort spann för hästen att hålla sitt huvud/hals i arbete, upp och ner, utan att halskotpelaren kroknar, inte mer än vid "nosen in" i alla fall. Det är ju gymnastiken, övningarna, serpentinerna, volterna, sidoförflyttningarna som bygger upp bukmusklerna succesivt, inte huvudpositionen i sig. Däremellan behöver hästen stretchas, stretchingen är inget arbete i sig.
Det är den här ridningen rakt fram i ökade gångarter som "dödar" formen tror jag. Men skritta då istället, eller sakta ner tempot. Ta det stegvis. När grunden finns där och musklerna är redo så orkar buken hålla kvar längre och längre stunder även i ökad fart och rakt fram. Det finns massor med övningar man kan göra. Lär hästen flytta/vinkla bäcken och bog, använd skolorna, några steg av varje och byt fram och tillbaks ofta. Sen är stretchingen bara en stunds vila och behöver inte nödvändigtvis göras med fart och fläkt och graciösa steg, den behöver bara vara funktionell. När hästen har blivit starkare i muskulaturen så kommer man att kunna stretcha med energi utan att tappa buken också om man vill. Man kan bara inte börja med det.
Sen angående biomekaniken med bakom lod så i samma stund som huvudet passerar lodplan och går in bakom aktivieras muskelkedjan som bilden beskriver, sen är det bara en fråga om grader hur långt in nosen hamnar och hur ihoptrycket det ser ut/upplevs. Oavsett så drar musklerna i underhalsen in och ner huvud/hals och tynger ner bogen samtidigt som halskotpelaren dras mot marken, det är precis lika tungt för bogen att bära huvudet där som i en låg form med nosen fram, den stora skillnaden är att halskotpelaren sträcks ut när nosen är framme, det har naturen sett till för att göra det hållbart och uthärdligt för hästen att gå runt och beta gräs många timmar per dygn, något som man utnyttjar i och är en del av poängen med strethingen sen.
Det är inte ökade gångarter man rider i, utan där hästen arbetar bakifrån över rygg o formen hjälper den sätt kunna jobba med buken. Tänk krum rygg i knäna uppåt/framåt. Du kan rida miljarrrder serpentiner utan att buken någonsin jobbar.
Ojdå, glömmer bort att det är dressyrfolk som diskutetar här inne och att termonologin kan missuppfattas. Det jag menar är "höga hastigheter", iof så ingår det väl någon slags ökning i en för gångarten hög hastighet, men det jag syftade på var att det är den för höga hastigheten (som i min ordvalsvärd blev ökade gångarter) som orsakar problem för hästen, inte att nosen/huvudet är placerat på fel ställe (tex ner och fram i lång och låg form). Dvs att för att undvika onödigt slitande på framdel och framben så kan man bara minska hastigheten tex i en stretching. Att "nosen in" inte är lösningen på problemet. Att för att få en mer hälsosam och uppbyggande form som håller för såväl arbete som stretching så är det övningar och gymnastik som bygger upp detta, inte själva huvudpositionen. Nu pratar jag fortfarande inte om någon blind fixering vid huvudpositionen, utan precis tvärtom, med fokus på övriga kroppsdelar som måste arbetas i balans. Då kommer inte huvudet/nosen att hamna in annat än pga missförstånd eller tillfällig obalans, då är det ju ett misstag som vilket annat men inget som man fortsätter öva på.
Nej hastighet har inte att göra med ökade gångarter i sak. Hastighet är snarare ngt som missuppfattas som förutsättning för ökad gångart? vet inte om jag totalt missförsår ditt inlägg nu men ingen människa i sak förstår nog inte riktigt vad du menar med inlägget i sak utifrån det du skriver? Känns som du gravt missuppfattat vad som avses i de svar du fått? ditt senaste svar blev ytterligare lite så?
Det kommer alltid finnas de som är fast i det gamla tänket och som inte tror att följa hur en häst fungerar naturligt är enklare och bättre än att jobba emot hästens natur (detta har jag lärt mig genom läran av andra djurs beteende, inte bara hästar). Inget man kan göra så länge de inte är villiga att lära. Jag rider min häst så som jag tror är bäst både fysiskt och mentalt för hästen, och ni gör som ni tror är bäst. Är nog inte mer än så. Tyvärr är det ju alltid "jag vet bäst och det du gör är fel" hos många och så vill de att man ska lyssna vad de gör för att det alltid varit så. Men äsch, så länge jag vet att jag lyssnar på allas åsikter och tar det jag tycker låter sunt så är det nog det bästa.
Jag har lyssnat på varenda inlägg här och tagit åt mig som en tvättsvamp och försökt förstå vad ni kommer ifrån, men vi kan inte alltid hålla med varandra och denna diskussion kommer inte leda någonstans om folk inte är öppen för nya förslag.
Hur tänker du då när du påstår det gamla att nosen inte få vara bakom lod.Det kommer alltid finnas dloom är fast i det gamla tänket och som inte tror att följa hur en häst fungerar naturligt är enklare och bättre än att jobba emot hästens natur (detta har jag lärt mig genom läran av andra djurs beteende, inte bara hästar). Inget man kan göra så länge de inte är villiga att lära. Jag rider min häst så som jag tror är bäst både fysiskt och mentalt för hästen, och ni gör som ni tror är bäst. Är nog inte mer än så. Tyvärr är det ju alltid "jag vet bäst och det du gör är fel" hos många och så vill de att man ska lyssna vad de gör för att det alltid varit så. Men äsch, så länge jag vet att jag lyssnar på allas åsikter och tar det jag tycker låter sunt så är det nog det bästa.
Jag har lyssnat på varenda inlägg här och tagit åt mig som en tvättsvamp och försökt förstå vad ni kommer ifrån, men vi kan inte alltid hålla med varandra och denna diskussion kommer inte leda någonstans om folk inte är öppen för nya förslag.
Det är nog snarast en definitionsfråga Vad man avser och har i åtanke. Men såklart att det är viktigt att precisera vad man menar då när orden kan ha specifika betydelser för vissa.
Det är möjligt att jag har missförstått men samtidigt så återkommer dom här argumenten "mot" strething med nosen fram, att det skulle vara skadligt och framtungt och då säger jag att det nog snarare är den höga farten som är problemet plus att man stannar kvar i stretchingen för länge i den för höga farten, en kombination som inte är bra i någon form om hästen inte är redo. Så det enklaste verktyget att komma åt problemet då är ju att sakta ner farten, inte att bibehålla den och be hästen dra in nosen. Då har man för bråttom. Att ta det succesivt är att dela upp det i mindre bitar, hur denna uppdelning ser ut, var man måste börja, beror främst på problemet, men om det är farten det handlar om så är det ju ganska enkelt att bara sakta ner den först och sedan succesivt öka igen, några steg i taget.
Men troligtvis är det inte bara farten som är problemet, andra grunder saknas också.
Den här grunden vill jag ha först innan jag börjar med kontakt öht. I alla gångarter och i alla miljöer jag utsätter hästen för vill jag kunna behålla denna lösa tygel utan att hästen tappar huvudet, på uteritten, på tävlingsplasten, i trafiken, på banan, ja överallt och alltid. Jag behöver bara ta kontakt här och där för att precisera.
Det handlar om förtroende, ett sätt att tänka runt inlärning. Att låta hästen få prova sig fram själv, att släppa kontrollen, att ge hästen kredit för minsta lilla försök, att våga låta den göra fel och att lita på att den kommer att hitta rätt och om inte, bara visa och guida den dit men så att den hittar det själv. Ge hästen en "ide", och sedan vänta och se om han kan hitta den. Krävs lite kunskap om hästens biomekanik då, så att man kan guida kroppsdelarna till positioner/platser där det är lätt att hitta rätt, veta vilka övningar som hjälper och vilka som stjälper.
Här är en bra sammanfattning om vägen mot målet och hur det hänger ihop.
Jag är glad att jag hittat denna dressyrtränare, för det finns så många likheter med mitt sätt att tänka och utöva "dressyr". Det finns så klart skillnader, men dom är marginella. Jag är en nyfiken själ och vill alltid utvecklas och jag tycker det är lärorikt att ta in saker från andra håll än bara mitt eget, men det har varit svårt att hitta något "dressyrigt" som ens kommer i närheten av det som jag anser vara en viktig grund. Men nu har jag hittat något som jag faktiskt kan ta till mig.
Annars är det väl mer det här jag anammar:
Eller kanske ändå mer det här, observera nu att det inte är någon perfektion som visas upp, utan en process i utveckling, där det kan bli fel här och där, men ändå i huvudsak harmoni och samspel där hänsyn tas till båda parter.
Det är samma tanke i grunden, att hela tiden hjälpa hästen till en harmoni, att inte pressa den över gränsen men tillräckligt för att utvecklas, att det är kommunikationen och förtroendet som är utgör den verkliga kontakten, tygeln blir då i ett förtroendefullt användande, ett verktyg där information mellan ryttare och häst kan flöda fritt. Man måste heltenkelt hitta grunden först innan man kortar tygeln och behåller den kort och sträckt längre perioder.
Den här filmen förkarar också bra hur kontakten, "samtalet" mellan ryttare och häst fungerar när den flödar fritt. Inget fasthållet statiskt huvud, utan ett synbart pågående samtal där informationen och svaret på den bollas fram och tillbaka.
Hur tänker du då när du påstår det gamla att nosen inte få vara bakom lod.
Biomekanik sitter inte i nosen, huvudet, halsen, utan är hur varje individ jobbar bäst efter dess förmåga o exteriör genom hela kroppen?
Jag blir trött på det "naturliga" att hästen ska o kan bära sig själv.
Javisst Kan den det!!! Tills klumpen på tyggen kommer upp o ändrar på balansen.
Man ska rida sakta o markbundet om man inte vill hjälpa den till att bli stark o en dansör
Jag har inte delat med mig av fakta och försöker lära andra. En häst mår inte bra av att gå bakom lod, punkt. På grund av hur hästen är byggd kommer allting bakifrån, huvudets position också. Spelar ingen roll hur hästens exteriör ser ut, den kan fortfarande gå i rätt form för den individen. Om det så nu är en längre och lägre form eller en mer kompakt är ju individuellt. Huvudsaken är att man själv inte drar upp hästens nos där den inte ska vara.Hur tänker du då när du påstår det gamla att nosen inte få vara bakom lod.
Biomekanik sitter inte i nosen, huvudet, halsen, utan är hur varje individ jobbar bäst efter dess förmåga o exteriör genom hela kroppen?
Jag blir trött på det "naturliga" att hästen ska o kan bära sig själv.
Javisst Kan den det!!! Tills klumpen på tyggen kommer upp o ändrar på balansen.
Man ska rida sakta o markbundet om man inte vill hjälpa den till att bli stark o en dansör
Jag har inte delat med mig av fakta och försöker lära andra. En häst mår inte bra av att gå bakom lod, punkt. På grund av hur hästen är byggd kommer allting bakifrån, huvudets position också. Spelar ingen roll hur hästens exteriör ser ut, den kan fortfarande gå i rätt form för den individen. Om det så nu är en längre och lägre form eller en mer kompakt är ju individuellt. Huvudsaken är att man själv inte drar upp hästens nos där den inte ska vara.
Förstår inte hur du kan gå efter stereotyper sådär och fördomar. Bara för att jag vill att min häst ska må bra genom att göra saker baserat på hur de naturligen fungerar, menas det inte att jag vill bara sitta på den medan den galopperar runt i hagen i fläng galopp och skadar hästen istället genom att inte jobba den rätt (ja, hästens kropp kommer ta skada om du bara sitter och dunsar ner i den utan att hästen jobbar ordentligt).
Jag har inte ens sagt att man ska rida "långsamt" osv, nu blandar du ihop olika personer.
@tuaphua synd att du utifrån inlägg 71 sen följde upp med precis det du argumenterar emot i fråga om dömande. ? Annars gillar jag det du är inne på men tyvärr förfaller du sen till samma sak du dömer över sen ?
Jag har inte delat med mig av fakta och försöker lära andra. En häst mår inte bra av att gå bakom lod, punkt. På grund av hur hästen är byggd kommer allting bakifrån, huvudets position också. Spelar ingen roll hur hästens exteriör ser ut, den kan fortfarande gå i rätt form för den individen. Om det så nu är en längre och lägre form eller en mer kompakt är ju individuellt. Huvudsaken är att man själv inte drar upp hästens nos där den inte ska vara.
Förstår inte hur du kan gå efter stereotyper sådär och fördomar. Bara för att jag vill att min häst ska må bra genom att göra saker baserat på hur de naturligen fungerar, menas det inte att jag vill bara sitta på den medan den galopperar runt i hagen i fläng galopp och skadar hästen istället genom att inte jobba den rätt (ja, hästens kropp kommer ta skada om du bara sitter och dunsar ner i den utan att hästen jobbar ordentligt).
Jag har inte ens sagt att man ska rida "långsamt" osv, nu blandar du ihop olika personer.