Du är jättetydlig. Ökade bidrag och minimilöner är kanske enda sättet?
Rent ekonomiskt, delvis. Fler arbetstillfällen skulle såklart vara positivt också. Säg att man anställer fler sköterskor på sjukhusen så vården förbättras, sköterskors arbetsmiljö förbättras och färre behöver sjukskrivas. Det blir färre fattiga det också. Då kanske vi dessutom slipper blöda pengar till höga ersättningar för att ha personal under semestern och kan anställa någon sköterska till. Meningsfulla arbeten kan därtill minska på den psykiska ohälsan som ofta följer med bristen på det. Poff så kanske man har lite mer mental ork till att göra något annat än makaroner och korv... Osv.
Men med det inte sagt att anställningar löser allt, många av oss är ju inte anställningsbara heller. Där krävs höjda ersättningar och bidrag, höjda tak på tex bostadstillägg (taket är på 5700 kr nu, det räcker inte långt för de som bor i dyra städer eller på tex gruppboenden. Själv bor jag i ett miljonprogram i lilla Borlänge, vi har inte så vansinnigt dyra hyror, men min hyra är 2-300 kr från att slå i maxtaket och taket höjs inte årligen utan släpar efter), höjda pensioner. Och jag skulle gärna se att man lagstiftar om en minimisumma som ska betalas ut för oss som har daglig verksamhet iom att vi tenderar att vara bland de absolut fattigaste. Det finns, trots ett statligt bidrag till kommunerna, fortfarande kommuner som inte betalar ut ett öre till sina brukare, trots att en del utför riktiga arbeten, som i vissa fall inneburit en inkomst för kommunen. Jag får ut 70 kr/dag nu, hade jag bott 4 mil söderut i Ludvika så hade summan varit 0 kr. Det är självklart inte okej på en fläck.
Samtidigt är det ju inte bara ekonomiskt som det finns problem här. Fattiga har ett snävare kulturellt kapital matmässigt. Vi har inte lika mycket grönt i ryggen och är därför inte lika benägna att ta till grönt. Fanns det lite extra någon månad när jag växte upp så köptes det tex inga grönsaker utan ett Happy Meal eller en capricciosa.
Lägg på tidsbrist, orkesbrist, sjukdomar osv som ofta är ett problem bland fattiga så är det många aspekter som försvårar. Här tror jag helt klart på a) utjämnade klyftor kan åtgärda även mycket av övriga problem då många är en del av en ond cirkel, och b) skolmaten kan bredda även lägre klassers menyer på sikt.
Det är dyrt att vara fattig!
Gud ja! Dyrt på så sjukt många sätt.
Som frysen, som varit uppe för diskussion förr. Fattig=liten lägenhet=ofta liten frys=sämre möjligheter att bunkra när det är billigt. Jag har fullstor frys nu och det är en av de bästa grejerna med den här lägenheten, älskar min frys
Blir dock ändå stressad av att det kommer fynd (och svamp!) som jag inte har plats med i frysen för att den är full