Inuiter har jag inte studerat specifikt, men det är väl känt att väldigt många ursprungsfolk som lever i Nord amerika, idag har svåra problem med "fattigdom", låg utbildningsnivå, alkoholism och drogmissbruk.När man googlar lite inuiter+hälsa får man fram att det där är lite av en myt att inuiters hälsa är så bra trots avsaknad av grönsaker och frukt. Det ser ut som att de lever i genomsnitt 10 år kortare än andra nordbor och att andelen som får stroke är högre än bland andra västpopulationer och hjärt- och kärlsjukdomar lika vanliga. https://www.onlinecjc.ca/article/S0828-282X(14)00237-2/abstract
https://www.huffpost.com/entry/eskimo-myth_b_5268420
https://traningslara.se/eskimaer-verkligen-fria-hjartproblem-forr/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12535749
Något som man märkt positiv effekt av att äta frukt och grönsaker är ju ofta olika cancerformer inte minst mag- och tarmcancer där risken minskar om man äter frukt och grönt.
Det ovan länkade, är en forskningsrapport, samt några artiklar, som spinner vidare på den forskningsrapporten, och så en litteraturstudie, som granskar den översta artikeln...
Ingenstans tas det hänsyn till socioekonomiska faktorer som "fattigdom", för risken bland inuiter att drabbas av stroke, hjärt-kärlsjukdom etc.
Likadant är det med påståendet att frukt och grönt skulle minska risken för mag- och tarmcancer.
Det finns inget riktigt tydligt samband, det är slumpen och socioekonomiska faktorer som störst statistiskt samband.
Vad avser mag-och tarmcancer, så väcktes mitt intresse för frågan, när min åldriga mor drabbades av tarmcancer. Det fick mig dels att läsa på ordentligt, samt att ställa frågor till ett flertal kunniga onkologer, bl.a. forskare, eftersom mamma undrade varför hon drabbats, vad det arv?, vad det kosten?, eller något annat. Jag blev också intresserad, eftersom jag gärna ville veta om jag är i riskzonen.
Det verkar som att slumpen är den viktigaste faktorn för just de cancerformerna, sedan kommer de där förbaskade socioekonomiska faktorerna igen. Kosten stod ganska långt ner på listan på potentiella riskfaktorer.
Andra cancerformer har tydligare, men inte entydiga orsakssamband: t.ex. lungcancer - rökning (och/eller luftföroreningar samt asbest bl.a.), eller hudcancer med sitt samband till stor exponering till solen.
Vi behöver fibrerna, vi behöver de näringsämnen som finns i växtbaserad mat för att må väl, men tillägg av kött till växterna, köttet ger oss bl.a. rätt sorts proteiner och fettsyror för att "driva" kroppen och inte minst hjärnan, samt hemjärn, ökar inte risken för cancer.
Om någon undrar, så opererades mamma som 90-åring, och är idag helt återställd...