Sv: Är sådan här betsling ok?
Här kommer jag med lite frågor som avslöjer min obefintliga erfaranhet av trav. Hoppas någon vill ta dom seriöst och svara på ett schysst sätt ändå...
Ska försöka svara på dina frågor så som jag ser på dem. Är uppväxt med kombinationen trav/ridning där det alltid har utgåtts från NH med alla arbeten runt hästarna. Pappa var inbiten travmänniska och min mamma var ryttare och mina intressen låg från början helt på western/NH och började intressera mig för traver runt 15-16 års åldern och sedan varit totalt fast. Vill ha mina hästar så naturliga som möjligt och det är inte en omöjlig kombination tillsammans med travet.
Det är många som menar på att travträning är bättre för att den börjar tidigare, men hur går man till väga under den tidiga träningen då. Är det bara miljöträning etc. eller innebär det även körning mm. Finns det inte risk att man sätter i gång för hårt innan att hästen är färdigutvecklat och därmed sliter på den i onödan, hvilket i sin tur leder till skador och "tidig pensionsålder"?
Ang. unghästar är det väldigt splittrat vad man tycker i Sverige. Om man kollar på Amerika t.ex så är de väldigt tidiga med hästarna och de är vanligt vis i full gång som två-åringar, då de tävlar på för fullt. Sverige har inte samma förutsättningar, främst då med vårat klimat som påverkar underlaget mycket vintertid och gör marken hård = hindrar träningen. Men två-årstävlandet tar mer och mer mark i Sverige och sporten har stor del i det då det sattsas mer och mer i detta.
Men som unghästar handlar det hela om en lätt uppbyggnad. Sommaren då de fyller 1 år brukar de flesta vänja dem vid utrustningen och tömköra lite innan de sedan går på unghästbete. Efter betet när de är ca. 1.5 år så repeterar man tömkörningen för att sedan sätta på vagnen när hästen är redo för det. De vanligaste träningsvagnarna som de flesta använder är s.k speedcarts som är förhållandevis lätta. Så börjar man på och hästen får skritta och sedan efter hand så lägger man in jogging då allt funkar.
Senare när de fyller två så byggs träningen upp efterhand och lite fartlekar kommer in för att de sedan ska kunna gå premie innan oktober. Detta är ett "lopp" där allt handlar om att hästen ska klara gå en bestämd tid där det både finns en övre och under begränsning. Sedan efter det så väljer några att börja sattsa på två-årstävlande om hästen är mogen, medans huvuddelen väljer att vänta till hästen blir 3 år. Under hela träningsprocessen så låter man hästen självklart ta det lugnt igenom växtperioderna.
Sedan så handlar det självklart med miljöträning för dem också. Åka transport och vara på banan och skrutta runt där det finns massor av kopnstiga saker och mängder av hästar. Att träna på att gå in i duscharna vilket alltid är otäckt. :smirk:
Visst finns det självklart de som begär mera av sina hästar än vad de är redo för och att de då sliter. Men man anpassar sig efter hästarna och träningen är menad att vara variationsrik och bygga upp hästen. Om man tittar på våra senaste 4 hästar så är det endast 1 som gått premie för hon var fördig för det helt enkelt. Henne har vi tränat på och under vintern har det tagits lungt för hon har växt så det knakat. Nu är hon inne i en uppbyggnadsperiod och förhoppningsvis är hon redo fram här i vårdagarna. Den andra är 4 i år och bara tränats i ett helt år, men han är inte redo psykiskt så då tar man det lungt och väntar ut honom. Den tredje startade först som 4 åring på hösten för hon var inte mogen fören då men har varit jätteduktig! Den fjärde tog vi snabbt beslut om att han inte passade inom travet och går nu som ridhäst. Det hela handlar om att anpassa efter hästen, annars kommer det endå inte att funka.
Jag har förstått att man menar att hästen kan länga stegen och därmed springa fortare om den håller huvudet högt. Men inom ridning eftersträvar man ju oftast att hästen ska gå lågt med huvudet för att bära sig rätt. När travhästen springer så högt med huvudet, sänker den inte ryggen då och blir felmusklad? Eller det kanske är rätt muskler för en travare?
Häst som häst, och hur en häst ska jobba vet alla. Upp med rygg och jobba på bakifrån, ingen skillnad med travarna om tränaren är seriös. Självklart så jobbar man med dom att de ska arbeta i form framför vagnen precis som en ridhäst. Många ridtränar dressyr för att de ska jobba på volt och få komplett muskling. Bilden du har av en travare med huvudet uppe är de två minuterna de är på banan vid tävling en gång i månaden om det flyter på. Detta är främst en säkerhet att hästen inte ska få ner huvudet och då kunna t.ex sparka bakut. Den ger också stöd för huvudet om de blir trötta så den inte ska komma ner vid frambenen och utgöra risk för att de ska snubbla t.ex.
Denna "rem" får dock inte spännas så hästen blir tvingad att gå i onaturlig position eller utgör obehag. Om man tittar så har hästarna igentligen huvudet precis som när de springer fritt. Kollar man en häst som far fram i hagen så springer den oftast inte i någon låg form, utan de håller huvudet högre. I de tempon som de springer går det helt enkelt inte att springa i någon form, men hästarna sänker endå inte ryggen utan jobbar i regel på bakifrån - titta t.ex vilken hållning en distanshäst går med. Dessa tempon går hästarna bara vid tävling och någon gång ibland om man ska "testa av dem" vart de står i träningen.
Om man har käken för att ge stöd till hästen när den inte orkar är det inte för att hästen inte är i träning för den belastning den utsätts för. Jag menar; om hästen var tränat korrekt skulle den då inte kunde springa i korrekt form hela loppet utan att behöva det stödet?
Som sagt, är en säkerhetsdetalj för att hästen inte ska skada sig själv/kusken eller utgöra fara för andra ekipage på banan. Dagens hästar är sådanna naturtravare att de inte behöver käken, men den sitter där slappt bara för att finnas tillhand som en extra säkerhet.
Och till slut; varför är det så vanligt att
travhästar bitar sig i tungan? Om det är för att de öppnar munnen för att det är jobbigt att springa, varför gör inte galopphästar det då?
Att de biter sig i tungan är inte så vanligt. Upplever det inte mera vanligt hos travtränade hästar än vid ridträning. Denna bild har blivit så uppblossad precis som Mp:s banveterinärs uttalande som var massor med fel information i. De öppnar inte munnen för att de är trötta, utan springer med den stängd om det inte är någon personlig egenskap som en häst lagt till med. Vi använder vanliga bett och sällan man ser någon häst med annan utrustning än en spärrgrimma som har samma funktion om en engelsk nosgrimma.
Hoppas ingen tar illa upp... Det är bara funderingar, som skulle vara kul att få förklaringar på...
Hoppas du har fått förklaring. Detta är hur jag ser och arbetar med trav. Mina hästar går ute mellan 5-20 med fri tillgång på grovfoder, rakt eller tredelat bett, använder aldrig nosgrimma i träning utanför banjobben 1 gång i månaden eftersom de inte är i behov av det, noggranna kontroller hos utbildad hästtandläkare, regelbund besök och behandling av kiropraktik och akupunktur när det är nödvändigt, masserar själv minst varannan vecka och mycket av rätt träning. Haft fina framgångar i dressyr med några av dem, likså distans och lite western.
Travet är väldigt missförstådt och det som syns och hörs är bara de rötägg som finns i här precis som i alla sporter. Bilden vid träningen där hästen i princip spenderar all sin tid är det inte många som upplevt. På banan där de tillbringar några minuter kanske inte ser trevlig ut för en okunnig om sporten, men det handlar för det mesta helt om missförstånd. Alla som sliter och gör allt för hästarna kommer aldrig upp till ytan och blir sett. Skulle det vara för pengarna så skulle man ju lagt av för länge sedan. det som driver är ju hästarna själv och en dag få fram en häst som är lite mer än alla andra. Vi är inte pengagalna djurplågare vilket bilden idag iprincip är.
Hoppas jag fått med och skrivit rätt nu, orkar inte läsa igenom allt.