Men kommer hon att kunna ponnytravtävlas igen? Om man tar det väldigt försiktigt och väldigt lugnt, kan en fånghäst tränas för fullt och äta kraftfoder?
Måste hon alltid fångverkas?
Vi fick diagnosen av en distriktare igår, och fick finadyn utskrivet, men jag funderar på om det inte ändå är behövligt att åka ner till kliniken och röntga hovarna för att se hur allvarligt det är. Hur snabbt kan man se förändringen om det blivit någon?
Tråkigt att höra om din häst, och jag håller tummarna att hon blir återställd.
Det är väldigt svårt att säga någonting NU om framtiden. Först måste man nämligen häva den akuta inflammationen. Ibland kan man inte det, men oftast lyckas man. Då är nästa fråga hur mycket skada det orsakat. När man vet det så kan man börja fundera på framtiden.
Men jag ska försöka svara lite generellt på dina frågor:
Ang träning - Om man lyckas häva den akuta inflammationen och det inte blir bestående men så finns det absolut inget som talar emot att hästen kan återgå i full träning. Men mycket hänger på om man får den helt återställd eller ej.
Ang foder - En fånghäst kan och ska fodras som en vanlig häst. Man ska INTE svälta en fånghäst, men man ska heller inte överutfodra den. Lite beroende på vem man frågar finns det olika teorier om att mans ka undvika protein, stärkelse, socker etc. Min erfarenhet är dock att i rimliga mängder och i en foderstat i BALANS så är det ingen fara. Det som utlöser fång är en en störning i mag-tarmkanalen. Alla störningar i magtarmkanalen ger inte fång, men vissa gör. Man har forskat och forskat på VAD som är den utlösande orsaken, och det finns många teorier, protein, stärkelse, fruktsocker etc. Men man hittar inga säkra svar. Så det VIKTIGASTE för att förebygga fång är:
1. En foderstat i balans där hästen varken under- elelr överutfodras och får sina behov tillsedda. Höanalys och räknad foderstat mao.
2. FÖRSIKTIGA foderbyten, gärna undersött med mag-tarmabalans. Foderbyten skall ske över 2- 3 veckor och succesivt. Betesinvänjning och invänjningen från bete till stall skall också ske LÅNGSAMT. Beta fem min per dag första dagen och öka seda sakta. Det tar ett tag innan man är uppe i heldagsbete, men det är värt att ta det försiktigt.
3. Noggran hovvård, inte tillåta hästens hovar att växa sig för långa.
4. Håll hästen i normalvikt (strax över är också okej). Inte överviktig.
När det gäller skoning/verkning så kan man med vissa återgå till normals koning, medan andra måste skos med tvärtå t ex resten av livet. Det där kan veterinär och hovslagare i samråd hjälpa dig med och där är en röntgen av hovbenet ovärderlig!
Ang hovröntgen - Det är oftast ovärderligt att flera gånger under tillfrisknande röntga hovarna för att se åt vilket håll det går. Hur fort man ser en förändring beror eg på hur allvarligt fånganfallet är?
Men om du berättar lite mer om just din ponnys insjuknande så är det lättare att besvara?
Och en sak - finadyne är magretande, så ge gärna mag-tarmbalans samtidigt med medicineringen =)
Så uppmuntringsdelen: Mitt kallblodssto fick sitt första (LINDRIGA) fånganfall 1999. Hon fick totalt fem lindriga anfall fram till 2001 då hon togs bort. I augusti 2000 var hon på fälttävlansläger och tränade således fullt ut =)
Så det behöver ABSOLUT INTE vara kört, det finns faktiskt en hel del att göra när det gäller fång, men man har inte hur lång tid som helst på sig, och det är olika från fall till fall hur mkt man måste göra/bör göra.
Så berätta gärna mer som sagt.