Wille

Trådstartare
Jag skulle vilja göra konserver med äppelmos, men har tyvärr tidigare misslyckats med att få konserver lufttäta. Måste gummiringen till konservburkar bytas ut efter en användning? Det verkar nämligen inte som om grundlig rengöring av ringarna hjälper. Eller gör jag fel? Känns så snöpligt när man lagt ner så mycket jobb på att konservera och det sen inte blir lufttätt så man får kasta allt. Tips?
 
Jag skulle vilja göra konserver med äppelmos, men har tyvärr tidigare misslyckats med att få konserver lufttäta. Måste gummiringen till konservburkar bytas ut efter en användning? Det verkar nämligen inte som om grundlig rengöring av ringarna hjälper. Eller gör jag fel? Känns så snöpligt när man lagt ner så mycket jobb på att konservera och det sen inte blir lufttätt så man får kasta allt. Tips?
Kokat gummiringarna? Dvs innan du använder dem.

Tror att lite beror på kvalitet, de ska hålla mycket längre?
(Jag skulle dock föredra sorter med metall-lock).

Hittade deta vid snabb googling
https://www.glasoflaskor.se/konserv...inmach-,+Fermentations-+&+Konservengläser&p=1
 
Kokat gummiringarna? Dvs innan du använder dem.

Tror att lite beror på kvalitet, de ska hålla mycket längre?

(Jag skulle dock föredra sorter med metall-lock).
Minns inte riktigt, men tror jag kan ha gjort det. Kanske får göra ett nytt försök med liten mängd äpplen.
 
Om de är i bra skick och rätt förvarade behöver de inte bytas ut. (I potatismjöl i burk/plastpåse och mörkt, kanske finns det fler metoder för det?) Lock och burkkanter ska vara helt oskadda också. Är väldigt lätt att det blir små skador på dem eller ringarna när man öppnar burken, tycker jag i alla fall.

Finns det någon särskild anledning att du vill ha moset i just konserveringsburkar?
Alla jag vet som testat egen konservering har gått över till att frysa eller lägga på vanliga burkar i de fall som det är möjligt.

Honungsburkar är väldigt lätta att få bra vacuum i om man fyller dem varma och drar på locket direkt. Och med lite konserveringsmedel kan man äta i den takt man vill efter burken är öppnad. Jag har haft sylt om varit felfri efter flera års lagring på det sättet.
 
Jag skulle vilja göra konserver med äppelmos, men har tyvärr tidigare misslyckats med att få konserver lufttäta. Måste gummiringen till konservburkar bytas ut efter en användning? Det verkar nämligen inte som om grundlig rengöring av ringarna hjälper. Eller gör jag fel? Känns så snöpligt när man lagt ner så mycket jobb på att konservera och det sen inte blir lufttätt så man får kasta allt. Tips?
Nu är det inte exakt vad du frågar om, men när jag kokar äppelmos som ska lagras låter jag det svalna och häller sedan i plastpåsar som jag stoppar i frysen. Fryser man dem liggande blir de dessutom platta och tinar mycket snabbare när de ska användas. Tar sedan fram efter behov och häller över i en burk och förvarar i kylen.
På så sätt slipper man en massa burkar som tar plats och eventuell mögelproblematik :up:
 
Vet inte om det är någon särskild typ av burkar du syftar på men uppvuxen i ett hem där det saftades och syltades i mängder har jag inget annat minne än atamon i burkarna/saftflaskorna och (över)fyllda till bredden och på med locket. Användes vanliga återanvända glasburkar som det varit annat köpeinlagda grejer i och sen förvarade svalt i källaren. Klarade sig mer än väl hela vintrarna och säkert lite till av det som inte gick åt så mycket.

Har själv använt glasburkar jag ärvt med lock anno 80-tal (fina med bär och blommönster på) bara häromåret. Det äts dock upp snabbare än på senvintern.
 
Det enda jag saknar från förra huset är det underbara äppelträdet :) ! Vi gjorde massor av äppelmos, och frös den alltid i påsar. En del äpplen skalades, kärnades ur och klyftades också innan de åkte i frysen. Det var jättebra att ta upp när man ville göra äppelpaj :up: !
 
Det enda jag saknar från förra huset är det underbara äppelträdet :) ! Vi gjorde massor av äppelmos, och frös den alltid i påsar. En del äpplen skalades, kärnades ur och klyftades också innan de åkte i frysen. Det var jättebra att ta upp när man ville göra äppelpaj :up: !
Jag har i ett tidigare liv haft massor av tärnade äpplen i frysen som jag lade ner i nästan färdigkokt gröt, med lite kanel och socker.
 
Fyller du ända upp med varmt mos innan du försluter? Använt rätt mängd konserveringsmedel och sköljt ur burkarna med t ex atamon? Annars går det ju alltid att frysa moset så slipper du både konserveringsmedel eller mögel.
Nej, jag fyller inte ända upp. Har aldrig gjort och ändå fått täta konserver (med krossade tomater då). Men senaste gångerna har det inte lyckats.

Jag har nog aldrig använt varken konserveringsmedel eller atamon. En tät konserv håller 100 år utan det.
Om de är i bra skick och rätt förvarade behöver de inte bytas ut. (I potatismjöl i burk/plastpåse och mörkt, kanske finns det fler metoder för det?) Lock och burkkanter ska vara helt oskadda också. Är väldigt lätt att det blir små skador på dem eller ringarna när man öppnar burken, tycker jag i alla fall.

Finns det någon särskild anledning att du vill ha moset i just konserveringsburkar?
Alla jag vet som testat egen konservering har gått över till att frysa eller lägga på vanliga burkar i de fall som det är möjligt.

Honungsburkar är väldigt lätta att få bra vacuum i om man fyller dem varma och drar på locket direkt. Och med lite konserveringsmedel kan man äta i den takt man vill efter burken är öppnad. Jag har haft sylt om varit felfri efter flera års lagring på det sättet.
Rätt förvarade? Visste inte de skulle förvaras på något särskilt sätt. Jag har mina i ett köksskåp.

Jag har ont om plats i mina frysar. Och jag vill helst inte vara så beroende av frys. Vid ett längre strömavbrott så förstörs allt i frysarna. Däremot har jag en outnyttjad jordkällare med gott om plats.
Nu är det inte exakt vad du frågar om, men när jag kokar äppelmos som ska lagras låter jag det svalna och häller sedan i plastpåsar som jag stoppar i frysen. Fryser man dem liggande blir de dessutom platta och tinar mycket snabbare när de ska användas. Tar sedan fram efter behov och häller över i en burk och förvarar i kylen.
På så sätt slipper man en massa burkar som tar plats och eventuell mögelproblematik :up:
Som jag sa ovan så har jag ont om plats i frysarna.
Vet inte om det är någon särskild typ av burkar du syftar på men uppvuxen i ett hem där det saftades och syltades i mängder har jag inget annat minne än atamon i burkarna/saftflaskorna och (över)fyllda till bredden och på med locket. Användes vanliga återanvända glasburkar som det varit annat köpeinlagda grejer i och sen förvarade svalt i källaren. Klarade sig mer än väl hela vintrarna och säkert lite till av det som inte gick åt så mycket.

Har själv använt glasburkar jag ärvt med lock anno 80-tal (fina med bär och blommönster på) bara häromåret. Det äts dock upp snabbare än på senvintern.
Mina burkar ser ut så här:
1000000999.jpg
 
Jag har ont om plats i mina frysar. Och jag vill helst inte vara så beroende av frys. Vid ett längre strömavbrott så förstörs allt i frysarna. Däremot har jag en outnyttjad jordkällare med gott om plats.
Förstår absolut det argumentet och önskar ibland att jag inte var lika lat när det kommer till konservering :angel: Här fryses det mesta och lär garanterat förfaras om frysen skulle haverera. Win some, lose some. Men tycker helt klart att du resonerar klokt där
 
Vet inte om det är någon särskild typ av burkar du syftar på men uppvuxen i ett hem där det saftades och syltades i mängder har jag inget annat minne än atamon i burkarna/saftflaskorna och (över)fyllda till bredden och på med locket. Användes vanliga återanvända glasburkar som det varit annat köpeinlagda grejer i och sen förvarade svalt i källaren. Klarade sig mer än väl hela vintrarna och säkert lite till av det som inte gick åt så mycket.

Har själv använt glasburkar jag ärvt med lock anno 80-tal (fina med bär och blommönster på) bara häromåret. Det äts dock upp snabbare än på senvintern.
Det som du beskriver brukar kallas open kettle canning och det verkar inte vara en så bra idé när man undersökt det på universitetet i USA.
Jag har helt gått ifrån det sättet att göra sylt/mos efter jag läst lite studier kring det och skulle aldrig använda burkar med skruvlock till annat än sånt jag kommer ha i kylen. Nu har jag iof en jordkällare och för mig är det viktigt att det jag gör inte får risk för mikrobiell tillväxt när det förvaras där.

Jag har sällan problem med mina Weck eller Ball-burkar men det är viktigt att man inte fyller för mycket och följer ett bra recept (tryckkonservering/hermetisk inkokning) och torkar av gummipackningarna innan man sätter på locken.
 
Det som du beskriver brukar kallas open kettle canning och det verkar inte vara en så bra idé när man undersökt det på universitetet i USA.
Jag har helt gått ifrån det sättet att göra sylt/mos efter jag läst lite studier kring det och skulle aldrig använda burkar med skruvlock till annat än sånt jag kommer ha i kylen. Nu har jag iof en jordkällare och för mig är det viktigt att det jag gör inte får risk för mikrobiell tillväxt när det förvaras där.

Jag har sällan problem med mina Weck eller Ball-burkar men det är viktigt att man inte fyller för mycket och följer ett bra recept (tryckkonservering/hermetisk inkokning) och torkar av gummipackningarna innan man sätter på locken.
Här är det tvärtom burkar med gummiring möglar, skruvlock inga problem. Lägger burkar i kokande vatten och sedan in i ugnen.
 
Det som du beskriver brukar kallas open kettle canning och det verkar inte vara en så bra idé när man undersökt det på universitetet i USA.
Jag har helt gått ifrån det sättet att göra sylt/mos efter jag läst lite studier kring det och skulle aldrig använda burkar med skruvlock till annat än sånt jag kommer ha i kylen. Nu har jag iof en jordkällare och för mig är det viktigt att det jag gör inte får risk för mikrobiell tillväxt när det förvaras där.

Jag har sällan problem med mina Weck eller Ball-burkar men det är viktigt att man inte fyller för mycket och följer ett bra recept (tryckkonservering/hermetisk inkokning) och torkar av gummipackningarna innan man sätter på locken.
Är det inte därför man tillsätter atamon, för att förhindra de problem som annars kan uppstå med den metoden?

Upplevde åtminstone aldrig att det gav några problem. Alla i familjen friska och krya och aldrig iaf synligt mögel eller jästtillväxt.
 
Här är det tvärtom burkar med gummiring möglar, skruvlock inga problem. Lägger burkar i kokande vatten och sedan in i ugnen.
Poängen med att inte använda skruvlock är för att det kan växa otrevligheter i skruvlocksburkar utan att vakuumet släpper så att det inte riktigt märks förrän efter man har ätit innehållet. Burkar med skruvlock är gjorda för industriell konservering. Säkert oftast ingen fara alls att använda men vetenskapligt finns det säkrare framtagna metoder om man vill slippa den där gången det inte är ok att äta. Så länge man bara gör sylt och ordentligt sockrade sura produkter är det antagligen ingenting man blir jättesjuk av men ”vi har alltid gjort så utan att någon blivit sjuk” är inte ett bra argument när det faktiskt finns studier.
 
Är det inte därför man tillsätter atamon, för att förhindra de problem som annars kan uppstå med den metoden?

Upplevde åtminstone aldrig att det gav några problem. Alla i familjen friska och krya och aldrig iaf synligt mögel eller jästtillväxt.
Jag undrar om @Angel menar konservering utan socker och andra konserveringsmedel utan bara genom upphettning. Det fungerar med allt som är lufttätt men kräver ju upphettning då till över hundra grader. Vanlig sylts, saft inläggning etc fungerar ju utmärkt i vanliga burkar med vanliga lock.
 
Jag undrar om @Angel menar konservering utan socker och andra konserveringsmedel utan bara genom upphettning. Det fungerar med allt som är lufttätt men kräver ju upphettning då till över hundra grader. Vanlig sylts, saft inläggning etc fungerar ju utmärkt i vanliga burkar med vanliga lock.
Beror på PH (över eller under 4,6 i ph) på det som ska konserveras om det behovs tryckkonserveras eller inte.
 
Poängen med att inte använda skruvlock är för att det kan växa otrevligheter i skruvlocksburkar utan att vakuumet släpper så att det inte riktigt märks förrän efter man har ätit innehållet. Burkar med skruvlock är gjorda för industriell konservering. Säkert oftast ingen fara alls att använda men vetenskapligt finns det säkrare framtagna metoder om man vill slippa den där gången det inte är ok att äta. Så länge man bara gör sylt och ordentligt sockrade sura produkter är det antagligen ingenting man blir jättesjuk av men ”vi har alltid gjort så utan att någon blivit sjuk” är inte ett bra argument när det faktiskt finns studier.
Fast vaccumet märker jag vell när jag öppnar burken. Sylt och sånt används Paraffin.
 
Jag undrar om @Angel menar konservering utan socker och andra konserveringsmedel utan bara genom upphettning. Det fungerar med allt som är lufttätt men kräver ju upphettning då till över hundra grader. Vanlig sylts, saft inläggning etc fungerar ju utmärkt i vanliga burkar med vanliga lock.
Nej, det jag menar precis det jag har skrivit. När någon faktiskt undersökt det vetenskapligt så finns det bättre moderna metoder även för sylt. Sen är det som jag skrev liten sannolikhet att bli riktigt sjuk av kraftigt sockrade, sura produkter som sylt gjort på bär. Päronmos däremot är tex något man faktiskt skulle kunna få botulismtillväxt i.
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Jag tror att jag "gått i väggen". I lördags gick ett av akvarierna här hemma sönder och så även jag. Det kändes som att allt rasade runt...
2 3 4
Svar
75
· Visningar
6 127
Senast: Jahaja
·
Övr. Barn Hej på er alla kloka! Förlåt för ett långt inlägg men jag har verkligen ett behov av råd och tips. Jag har sen en tid tillbaka...
2
Svar
26
· Visningar
3 179
Skola & Jobb Kan man skriva en skriva-av-sig-tråd här? Den kanske bör ligga under Dagbok, men samtidigt kanske det funkar lika bra här? För er som...
2
Svar
24
· Visningar
5 038
Senast: Sasse
·
Hästmänniskan Hej, Jag vet att det finns många trådar om detta men av de som jag hittat är det många inaktiva och jag önskar verkligen stöd just nu...
Svar
10
· Visningar
2 869

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Hur är processen
  • Uppdateringstråd 30
  • Valp 2025

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp