Ja, jag säger inte att det inte påverkar, det gör det. Det jag menar är att jag skulle vilja se konkret om det minskar sår i munnen på hästen och hur man isåfall skulle undersöka det. För innan dess kan man inte säga något med säkerhet. Studierna som gjorts säger inget om hästarna reds i korrekt form eller lösgjorda. Det antar jag, för det är ju ändå grunden, men jag vet inte. Jag vill snarare betona att bettet kan orsaka skador, och kanske gör det med högre frekvens, även när handen och ridningen är optimal. Det jag vet är att hästens mun inte är utformad för ett bett, vilket bett man än sätter där i.
Jag antar oftast att hästar i studier inte rids lösgjorda och i balans, tyvärr. IOM att de studier man sett främst är sådana då ridningen när den ska vara bra inte är det.
Därav har jag begränsad tilltro till ridstudier. Jag hade blivit överlycklig om jag såg en med tillräckligt bra ridning!
Det gjordes ju tex en studie på om det think att flytta vikt till bakbenen på en häst. Då hade de GP-ryttare till den. Och man såg ingen viktförskjutning bakåt. För mig som är rätt intresserad av samling och jobbar med tex levad känns ju det rätt så självklart att det går. Men det kanske inte gick för just de ryttarna av olika skäl.
Och visst är inte hästen skapt för bett. Men med trevlig ridning på ett vettigt bett ådrar sig hästen inga skador.
Självklart ska vi vara ytterst försiktiga med bettet IOM att det är en plåtbit i någons mun!
Men oavsett om man rider bettlöst eller med bett så funkar hästens bilmekanik genom kroppen på ett visst sätt. Så rider du fel med bett eller bettlöst så kan hästen få skador på andra ställen än i mun/på nosrygg.
För att hästen ska kunna ställa i nacken måste den kunna skjuta ut underkäken. Vissa bettlösa drar ihop käken eller låser den. Precis som för hårt spänd nosgrimma.
Med det system jag jobbar enligt blir det också så att underkäken ska vara lösgjord. När jag tar lite i tygeln följer underkäken mjukt med någon cm, inte så hästen måste gapa. Bara att den liksom hänger med stängd mun.
Jag har jobbat med systemet rätt länge. Men när jag för ca 9 år sen upptäckte hur man via annan tandbehandling än svenska veterinärer utför började jag fundera lite.
Min häst tex har har en bettproblematik som hästtandläkare nu justerat genom att ge honom ett biomekaniskt munjobb där käken är helt fri.
Tack vare att hästen är skolad i mkt lätta hjälper och att släppa underkäken fungerade han ok att rida trots att han med stängda käkar inte kunde röra underkäken ordentligt. Det blir samma i många bettlösa huvudlag.
De hr hjälperna har funnits minst sedan barocken. Då man jobbade med att lösgöra käke. Kanske var det för att man inte kunde hjälpa hästarna med tänderna i någon större utsträckning.. Jag vet inte. Men vissa tandläkarkompisar och tränare lutar åt samma håll.
Jag har jobbat med många, många hästar som jag idag inser hade fått enorm hjälp av balanserat bett av tandis.