Hej!
En kort sammanfattning:
Distans går ut på att med din häst klara att rida en viss sträcka inom utsatt tidsram.
Din häst måste vara minst 5 år för att få lov att starta och det året den är 5 får den endast gå Clear Round klass.
Nybörjare kan starta i PP (Prova på) som finns mellan 12-40km eller Clear Round som finns från 40-50km.
För att få lov att gå vidare till tävlingsklass måste du som ryttare ha gjort minst en godkänd Clerar Round.
Sedan har man behörighet att starta tävlingsklass som finns från 50km -160km. OBS att du måste kvalificera dig uppåt i klasserna. (tex 2 godkända 50km ritter för att få lov att starta i 80km, osv)
För att få lov att starta måste du ha grönt kort samt ryttarlicens för året. (Högre upp i klasserna måste även hästen ha licens.) Hästen måste också ha en tävlingsbok. Den beställer du på ridsportförbundets hemsida och kostar 40kr. Du får inte rida med sporrar eller spö.
Det finns ingen max ålder. Alla raser kan delta och ponny och stora startar tillsammans. Det finns en övervägande del araber och arabkorsningar inom distans, mend et går bra med travare, islänningar, appaloosor, halvblod, fullblod, kallblod och vad du vill.
En tävling går till så att du vid ankomst startanmäler innan du lastar ur. Då visar du din tävlingsbok, grönt kort, licens och vaccinationsintyg.
I inbyte mot din tävlingsbok får du din nummerlapp och veterinärkort. Sedan får du lov att lasta ur. När du lastat ur är det dags för förbesiktning hos veterinär. Hästen visas i träns, utan benskydd, sadel osv. Veterinären går igenom din häst, kontrollerar puls, andning, tarmljud, slemhinnor, ev sår och skavanker samt hälta/rörelsestörning. Det kontrolleras genom en upptravning vid hand.
Om allt är OK, får du starta. Du går då på bangenomgången där du får reda på viktiga fakta om ritten och banan. Därefter är det dags att sadla upp och börja värma upp hästen. Alla startar tillsammans på given signal.
Starterna är i regel väldigt lugna - många skrittar, andra travar. man MÅSTE inte starta samtidigt med alla andra. Man har 15 minuter på sig att passera starten. (Men tidtagningen börjar då startsignal ges.)
Banan du ska rida är markerad. På vilket sätt får du reda på i bangenomgången. Du får även en karta. Om du rider 50km eller mer är det skönt att ha en medhjälpare med i bil som möter dig ett par gånger på banan med dricka till dig och hästen + vad du nu mer kan tänkas behöva.
Efter max 40km är det dags för paus. (En 50km ritt består ofta av 2 slingor, tex 32 + 18km) Oftast är pausområdet samma som startområdet. När du kommer dit ska du klä av din häst allt utom tränset och visar sedan upp din häst för veterinären. Du har 20 minuter på dig från det att du kommer in på tävlingsområdet (ankomsttid-tid) tills dess att du måste visa upp din häst för pulstagning hos veterinären. Din häst får vid pulstagning inte ha mer än 60 slag / min i puls. (Högre vid längre tävlingar) I övrigt går denna veterinärbesiktning till på samma sätt som förbesiktningen.
Om allt är OK hos veterinären kan du nu vila en stund. Du får besked av funktionärerna när du har din ut-tid. (Du har 30 minuter på dig från det att du går in till veterinärbesiktning tills det att du ska/får rida vidare.)
När din ut-tid närmar sig sadlar du upp igen så att du är ridklar när det är dags. Så rider du ut på slinga 2.
När det är målgång har du åter 20 minuter på dig från det att du kommer igenom mål tills dess att du ska pulsa din häst hos veterinären. Samma procedur som de andra gångerna. Om allt är ok har du nu klarat din tävling och du får resultatet inskrivet i hästens tävlingsbok.
Om det är en Clear Round klass får du inte rida fortare än ett visst tempo och inte långsammare heller. Tex kan proppen säga "50km CR, max ridtid 6,5h - min ridtid 3h."
Om det är tävlingsklass finns ingen minsta ridtid utan bara en max, tex "50km T, max ridtid 5h."
I CR finns ingen vinnare, endast godkända och icke godkända ekipage. I Tävlingsklass vinner den som kommer först i mål med en häst som klarar veterinärbesiktningen.
Du behöver ingen speciell utrustning för att börja med distans - en skön sadel är det viktigaste. Klädsel är nästan fri, men din tröja måste ha krage och ärm, tex pikétröja. Skor med klack eller säkerhetsstigbyglar. Hjälm. Ridbyxor.
Lycka till med distansdebuten!