Allmänbildning?

Det är helt rimligt att anse det är fel. Det är i mitt tycke alltför många som tar lätt på dopets innebörd, vilket handlar om upptagning i den kristna gemenskapen. Många ser det som någon sorts fancy namngivningsceremoni, vilket det absolut inte är.

Mina barn är inte döpta av just den anledningen. Vill dom bli kristna får dom bestämma det själva som vuxna.

Man *får* alltså inte sitt namn vid dopet.
Som sagt det är en definitionsfråga, du får göra precis som du vill, det är bara en trist attityd att tala om för andra att de inte får namnge/döpa sina barn och räkna det som tidpunkten barnet får sitt namn för det är minsann när någon matar in rätt uppgifter i registret och det är bara det juridiska som räknas.

Jag är för att låta folk göra som de vill men givetvis måste namnet registreras formellt också.
 
Jag blev förvånad när min fd inneboende frågade hur aluminiumburkar skulle återvinnas. Visst att det inte är så lätt alla gånger att veta hur saker och ting ska sorteras, men att en aluminiumburkar slängs i metallåtervinningen borde alla veta.
 
En till sak som jag verkligen(!) tycker borde vara allmänt känt: att det inte är vettigt alls att säga "grattis på kvinnodagen" :banghead: :banghead:
(Bland annat instagram svämmar över av sådant just nu)

Jag la in veto mot det där jävla "grattis" på mitt jobb, det skulle läggas ut på företagets instagram och jag vägrade stå bakom att det skrevs "grattis på internationella kvinnodagen". Detta togs väl emot när jag la fram argumenten varför det är rätt sanslöst att säga grattis, och formuleringen försvann :up: !
 
Ja? Du behöver inte förklara spelande för mig..

Men jag pratar givetvis om organiserat tävlande. Jag trodde det var rätt uppenbart med mitt första svar till Fideli.
Ledsen, jag läste inte alla spel noggrant tillbaks i tråden och mitt minne är inte så bra att jag minns vem som skrivit var. Jag anser det är sport att spela fotboll med eller utan turnering, det är själva utförandet som är grejen, inte vem som organiserar.
 
Jag fick en gång frågan om i vilken del av Schweiz Sverige låg. Den var lite svår att svälja. Samma person visste inte vem Vladimir Putin var.

Och nu till mina egna erkännanden: Jag har inte sett varken Star Wars eller Pulp Fiction. Jag kände inte till begreppet esport (men läser heller inte mycket svensk media). Och jag var jätte, jättedålig på att peka ut Sveriges landskap i det där testet.
 
Rent generellt tycker jag att det är grundläggande att kunna skriva korrekt svenska samt åtminstone hanka sig fram på engelska, att ha något sånär koll på världskartan, att ha lite koll på politik och veta vem som styr i sitt eget land + 3-4 stycken till, och att kunna grundläggande matte såsom procenträkning och multiplikation. Och så ska man väl som vuxen gärna kunna laga någon slags mat, samt ha koll på hur samhället fungerar med räkningar, skatt, banklån, sopsortering, försäkringar osv. Det är bara vad jag kommer på såhär på rak arm, men det finns naturligtvis mycket mer.

På ett mer personligt plan, alltså relaterat till ämnen som ligger mig varmt om hjärtat, blir jag mest förvånad över folk som refererar till Storbritannien som England, och folk som inte har koll på grundläggande näringslära (typ på nivån att kolhydrater, protein och fett existerar). Men jag förstår att andra kanske inte rankar det lika högt på "allmänbildningsskalan".

Sedan har jag ännu mer personliga specialintressen, såsom ridning och styrketräning. Där förväntar jag mig dock inte att någon ska kunna någonting, mer än att sporterna existerar typ.
 

Jag har sett esport i media, men mycket eller ofta är det inte jag snappar upp. Som lite input från oinsatt.
 
Nej, det finns inget förbund än - men det pratas om att det ska skapas. Man håller även på att samordna sig för att söka till riksidrottsförbundet.
Nja, poker online är inte riktigt en esport. Precis som andra onlinekasino spel.

Men generellt är det när du tävlar i ett spel, inte när du bara spelar. Det är alltså tävlandet som är esportandet.

Förstår fortfarande inte definitionen... I pokerturneringar online tävlar man ju mot andra och det finns ju en massa appar med olika spel, där man tävlar mot andra (tex någon alfapet-variant som verkar vara väldigt populär). Vem är det som bestämmer vad som är esport?
För min personliga del så spelar det absolut ingen roll, jag är inte intressad av att spela/tävla själv, jag blir åksjuk... Och jag har inget intresse av att titta på när andra spelar spel eller idrottar heller för den delen. Men om det nu hör till allmänbildning så får jag väl försöka förstå i alla fall grunderna och jag har känt mig ganska förvirrad ang det här med esport vs dataspel, när är det det ena och när är det det andra?
 
och att det "alltid" räknas per Kilo råvara. Man äter inte kilon utan för att uppnå en viss energi- och näringsnivå. Tänker man co2 utsläpp per g protein är kyckling ex bättre än tofu och tomat är bland det sämsta sett till både co2 per g protein och co2 per MJ.
Men alltid är köttet boven :banghead:. Våra kaniner som bara äter lokalproducerat foder och till 99% hö/gräs kan jag garantera har betydligt lägre co2 avtryck än valfri sojaprodukt per MJ och g protein.

Jag blir vansinnig på att det fortfarande pratas om att "kött" är en klimatbov, som att allt kött har samma koldioxidavtryck.

En naturbeteskossa som lever på gräs året om ingår i ett koldioxidkretslopp, och även om hon fiser så binder hon kol när hon vandrar omkring. Betesdjur som hålls på rätt sätt binder mer koldioxid än de släpper ut.

En kraftfoderuppfödd kossa inomhus eller i en feedlot är tagen ur sitt kretslopp, binder koldioxid i extremt begränsad mängd och kräver dessutom mer fossilbränsle för sitt foder och transport av detsamma. Samma gäller andra djurarter som föds upp på kraftfoder inomhus, som tex kyckling och svin.

Ändå skrev SVT senast idag på sin hemsida att en av de viktigaste klimatåtgärderna är att sluta äta nötkött, och att naturbeteskött är "en kompromiss som vi behöver för den biologiska mångfalden" och länkar till världsnaturfondens kalkylator som inte gör skillnad på produktionsmetod.

GAH!
 
Förstår fortfarande inte definitionen... I pokerturneringar online tävlar man ju mot andra och det finns ju en massa appar med olika spel, där man tävlar mot andra (tex någon alfapet-variant som verkar vara väldigt populär). Vem är det som bestämmer vad som är esport?
För min personliga del så spelar det absolut ingen roll, jag är inte intressad av att spela/tävla själv, jag blir åksjuk... Och jag har inget intresse av att titta på när andra spelar spel eller idrottar heller för den delen. Men om det nu hör till allmänbildning så får jag väl försöka förstå i alla fall grunderna och jag har känt mig ganska förvirrad ang det här med esport vs dataspel, när är det det ena och när är det det andra?
Jag vet ärligt talat inte hur jag ska förklara så du förstår.

När du tävlar organiserat så är det en esport. Precis som det är skillnad på om du hoppar bana mot kompisen vs att åka på en regional tävling och hoppa. Båda är väl "tävling" men det är milsvidd skillnad.
 
Vad gäller dop så har i alla fall Språkrådet inga problem med döpa = namnge:

Ordet döpa kan användas på följande sätt:

1) Är barnet döpt?
2) Under pompa och ståt döpte kungen i går den nya korvetten
3) Är du döpt till Lotta?
4) Jag döpte min son efter min farfars bror.

Ur begriplighetssynpunkt kan man alltså leva med att döpa dels betyder ’kristna’ (exempel 1), dels ’namnge’ utan någon ceremoni (exempel 3 och 4). I den senare betydelsen står det ofta ihop med till, ibland efter, plus ett egennamn. Exempel 2 ansluter sig till betydelse 1 som en överförd användning.

Den ursprungliga betydelsen av döpa är ’doppa’. (Doppa och döpa är språkhistoriskt sett varianter av samma ord.) Sedan har formen döpa kommit att förknippas just med denna kristna upptagelseceremonin.

Eftersom namngivningsmomentet i ceremonin varit betydelsefullt, så har döpa sedan kommit att användas som synonym till ’namnge’. En annan bidragande orsak är säkert att det i ceremonin ingår en fras som ”Jag döper dig i Faderns, Sonens och den heliga Andes namn”. Samma betydelseutvidgning har motsvarande ord genomgått i andra språk, t.ex. eng. baptize, ty. taufen, da. døbe.

Och det kan tillläggas att även kristna förekommer i betydelsen ’namnge’, och detsamma gäller motsvarande ord i engelskan, christen.

Vissa företrädare för kyrkor ogillar att döpa används om annat än den kristna ceremonin. Men det hjälper föga. Och man kan som sagt konstatera att det inte verkar ställa till med några betydelseproblem. Det verkar inte heller troligt att det skulle innebära att folk skulle hysa ringaktning för den religiösa ceremonin.


http://www.sprakochfolkminnen.se/sp...6pa&svar=46132&sv.url=12.c17e514db30bb2a810ea
 
Det här med att citera, klippa och klistra citat, få massa annat sparat i utkast som byggs på.. blir galen.

Gör en enkel copypaste istället för den som var intresserad av att veta vad e-sport är:

VAD ÄR E-SPORT?


Svenska E-sportföreningen SEFSskriver:

E-sport är en förkortning av ”elektronisk sport” och är ett samlingsnamn för alla tävlingar som är utförda med hjälp av datorer eller spelkonsol. Begreppet myntades i Sydkorea bland annat av arrangörerna bakom World Cyber Games men har under det senaste decenniet blivit ett globalt vedertaget begrepp.”

Sedan är det mycket diskussioner ang om vilka spel det tävlas i som anses vara e-sport, då området är så otroligt stort och finns på så många olika plattformar.
Men att sitta och spela ett datorspel i godan ro hemma på fritiden utan att det är träning inför tävling anses inte som att det hör till e-sport oavsett spel.
 
Vi har många med tydliga markeringar med bilder på varje kärl , tror nån att det räcker?

Alltså.......det är ju egentligen onödigt att gå in på detta i denna tråd men det är ju jäkla konstigt att mjölkkartonger ska kastas i matavfall när den inte är ursköljd men bland papper, utan plastkorken men med plastgänga i papper om jag nu sköljt ur den.
Jag tycker iallafall det är skitkonstigt.

JAG tycker inte det är så förbannat enkelt som många vill göra gällande.
 
Nja jag vet en niondeklassare som inte kan multiplikationstabellen. Så jag har börjat med mitt 7åriga barnbarn nu och hon kan redan en del för hon tycker det är kul. Vad hon ska göra när hon börjar första klass är frågan.

Hu.......jag tycker det är skillnad på att inte veta och inte kunna få in det i sin tjocka skalle (alltså lära sig oavsett repetition). Fasen vad jag tragglat multiplikationstabellen. Jämt i skolan, försökt hemma, snabbtester i skolan som jag alltid var sist med och gjorde att jag motiverades att träna ännu mer.

Men nej.........får oftast räkna på handen eller från 5:ans och vidare för hand.
 
Hu.......jag tycker det är skillnad på att inte veta och inte kunna få in det i sin tjocka skalle (alltså lära sig oavsett repetition). Fasen vad jag tragglat multiplikationstabellen. Jämt i skolan, försökt hemma, snabbtester i skolan som jag alltid var sist med och gjorde att jag motiverades att träna ännu mer.

Men nej.........får oftast räkna på handen eller från 5:ans och vidare för hand.
Där så måste ju skolan gå in med stödåtgärder kan man tycka. Nu löser det sig med alla hjälpmedel som finns . Jag tycker inte man är lat när det inte går att lära sig, men jag tycker det ska kollas upp. Det finns ju lata elever också.
 

Liknande trådar

Relationer Jag vet verkligen inte hur jag ska bemöta min pappa längre. Han är ständigt sur, bitter och tycker extremt synd om sig själv. För ett...
2
Svar
23
· Visningar
8 606
Senast: Lipperta
·
Övr. Katt Jag har skrivit en text som jag avser att använda för att sprida information om kattskötsel. Den riktar sig till alla som har katter i...
2 3 4
Svar
72
· Visningar
10 559
Senast: kem
·
Träning Min kära mor tar ju hand om hästeriet åt mig när jag jobbar t ex kväll eller natt. Dvs hon tar in, byter ev täcken, släpper ut och sånt...
2 3
Svar
53
· Visningar
5 223
Senast: Babe
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Intressanta uppfostringsmetoder?
  • Uppdateringstråd 30
  • Valp 2025

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp