Allergitråden

Sv: Allergitråden

Vad är det för mat, torrfoder? Om det är torrfoder finner jag aktiveringen mycket mycket lättare än om man ger hemlagat. Du kan gömma kulorna i lägenheten, använda en aktiveringsboll, aktiveringsspel eller träna olika saker och belöna med kulorna.
 
Sv: Allergitråden

Men självklart behandlar man symtomatiskt även under eliminationsdieten! Ja det finns hundar som har båda allergier, men det märker man då under eliminationsdietens gång. Man märker att hunden blir bättre men inte bra. Hunden kliar mer när den återigen får den gamla maten och mindre när den sedan sätts på dieten igen. Då har man sin diagnos foderallergi och atopi. Först då kan man ta pricktest för att man ska kunna lita på testet.

Om det görs under eliminationsdietens gång riskerar man att det ger utslag trots att hunden egentligen bara lider av foderallergi just för att friska hundar även kan reagera positivt på olika allergener.
Dessutom görs ett pricktest endast om man därefter vill starta en hyposens, alternativt om ägaren verkligen vill veta mot villa kvalster eller pollen hunden är allergisk.
Vill man bara behandla symtomatiskt tex med kortison eller atopica, då kan man skippa ett pricktest/blodprov.
 
Sv: Allergitråden

Okej... okej, kan förstå det resonemanget. Jag får en viss osäkerhet nu gällande när vi ska göra ett pricktest. Synd att testerna inte är 100 % tillförlitliga, det är väl för mycket begärt.. :) Jag har även andra husdjur hemma och har läst att vissa har en kattallergisk hund tex. Det ska man också kunna kolla med pricktest.

Har inte hört talas om Atopica innan.
 
Senast ändrad:
Sv: Allergitråden

Börj du med att fullfölja eliminationsdieten och så kan ni titta vidare ang pricktest/blodprov sen. För övrigt måste den som utför och avläser pricktestet vara väldigt kunnig då det kan vara otroligt svårtolkat för en ovan. Då är det bättre att man tar ett serumprov och skickar in.
Det forskas en hel del inom allergi så förhoppningsvis kommer bättre tester och metoder att komma fram med hjälp av den forskningen :)
 
Sv: Allergitråden

Verkar vara lite olika hur de gör allergi utredningar från klinik till klinik.:grin:

Min började de med att skabbehandla för att utesluta ohyra. När inte detta hjälpte så tog de hudprover (biopsi) och satte honom på kortison och antibiotika behandling (för han hemska sönderkliade sår).

När inget hittades på detta så valde de att skicka iväg blodprov (då han var fri från kortison)för att se om han hade någon allergi, visade sig att han va allergisk mot husdammskvalster och lite förrådskvalster.

Han började på hemlagad elimineringdiet efter detta, då vi väntade på att få vaccinet. Han har sedan dess ätit denna kost samt fått vaccineringen.
Men kan säga att inget verkar hjälpa. Tyckte han blev lite bättre efter denna spruta men de var nog bara n bra dag. Nu kliar han som vanligt om inte mer, har rivit upp stora sår på huvudet nu igen!:cry:

Har mina funderingar på om det verkligen är ”allergi” han har eller om de kan vara brist på något spårämne. Han har ju trots allt bantat sig igenom stora delar av sitt liv och ätit bra mycket mindre än rek. enl. foderleverantörerna. Brist på vissa ämnen kan ju också visa sig i klåda och andra symptom. Kanske skulle ta ett reläjt omtag och börja från noll igen.:confused:

Få ta och prata med min veterinär igen, jag står inte ut med att se min hund klia sönder sig gång på gång!
 
Sv: Allergitråden

Tyvärr är det så och det är därför som det alltid rekommenderas att gå till en hudspecialist när man börjar misstänka allergi eller andra specifika hudsjukdomar.

Känns som om man gjort allt på en gång på din stackars hund. Lättare är om man tar en sak i taget. En ordentlig eliminationsdiet som är strikt samt symtomatisk behandling.
 
Sv: Allergitråden

Ja, lite allt på en gång är det fast det har tagit en faslig tid iallafall. Har hållt på i ca 1 år nu.
De har en Dermatologienheten på det djursjukhuset jag går med min hund, där det finns specialiserade veterinärer och sköterskor.
Men när man läser här på forumet så känns det som man har gjort lite pankaka på pankaka i min hunds fall.

Det enda jag vet säkert är att ingenting har hjälpt hittills!:cry:
 
Sv: Allergitråden

Det verkar rimligt deras sätt förutom då kanske att en eliminationdiet borde gjorts innan blodprov och efterföljande behandling. Vi hade också först behandling mot ohyra så det kunde uteslutas.

Hur länge har han ätit dieten då?
 
Senast ändrad:
Sv: Allergitråden

Min har ätit sin diet nu i 7 veckor (har fått börja om ett pa gånger), så totalt är de ca 12 veckor.:grin:
Men det har varken blivit bättre eller sämre, så hans allergi beror nog inte på fodret. Väntar på att min veterinär ska ringa så jagkan få konsultera lite hur vi ska gå vidare eller om han kan få börja äta normalt igen.:p

Därav dessa funderingar kring hans allergi.
Har mina funderingar på om det verkligen är ”allergi” han har eller om de kan vara brist på något spårämne. Han har ju trots allt bantat sig igenom stora delar av sitt liv och ätit bra mycket mindre än rek. enl. foderleverantörerna. Brist på vissa ämnen kan ju också visa sig i klåda och andra symptom. Kanske skulle ta ett reläjt omtag och börja från noll igen.
 
Sv: Allergitråden

De symtom du beskriver beror säkerligen inte på någon brist på spårämnen. Det ger vanligtvis andra symtom. Sen kan hunden ha brister ändå, men det orsakar inte klåda. Dessutom går hunden på ett helfoder nu i 12 veckor, då borde bristerna vara borta nu.

Det som kan vara bra att tillsätta är essentiella fettsyror. De är bra för att bygga upp hudens skyddande effekt. Man kan ge kapslar, olja i maten eller via spot-on direkt på huden. Eftersom din hund går på eliminationsdiet lämpar det sig bäst att ge via huden. Prata gärna med din veterinär om det!
Återfuktande medicinska schampo kan också ha den effekten, ibland behöver man spraya huden med återfuktande lotion eller olja efter badet.
 
Sv: Allergitråden

Han äter inget helfoder utan hemlagad elimineringsdiet enl. veterinärens ordination. Så han har bara fått älgkött och ris nu de senaste 12 veckorna.
Dessutom går hunden på ett helfoder nu i 12 veckor, då borde bristerna vara borta nu.

Lite citat om spårämnen
"Vissa fettsyror är nödvändiga för en hund. Brist på dem ger hunden klåda i huden och kan ge den sträv, torr päls med mjäll, och leder ofta till öroninfektion"

"KALCIUM = kan ge muskelkramp, sköra klor, hud- och pälsproblem och allergier. Kalcium är viktigt för skelett och tänder. Finns rikligt i vitkål."


"ZINK = kan ge dålig aptit, sämre hudläkning och hudproblem, som eksem, bölder m.m. Nöt- vilt- och griskött innehåller zink"



Det som kan vara bra att tillsätta är essentiella fettsyror
Ska ta upp detta med veterinären, tack för tipset!:idea:
 
Sv: Allergitråden

Från olika kostrådssidor, står ungefär samma överallt med lite modifikation.
Men det kan va så att det inte stämmer, själv är jag ingen exepert på detta.:grin:
 
Sv: Allergitråden

*kl*

Jag hoppar in i en ganska lång tråd med en fråga, när ska man anse att gränsen är nådd...? När blir klådan för allvarlig för att man ska anse att livskvaliteten är så pass dålig att det inte längre är försvarbart att fortsätta?

Antihistaminer funkade en period, men inte länge. Hypon funkade inte. Och trots kortison, regelbundna bad, cortavance vid behov och städning så blir hon aldrig helt klådfri den verkar dock inte särskilt stark. Hon kliar inte överdrivet, hon äter, leker, sover och skiter osv. Jag har en misstanke sen ett tag om att hennes "bimbopersonlighet" kan bero på klådan, att hon inte orkar vara alert, att hon alltid är distraherad.

Jag kan inte säga rakt ut att hunden verkar lida, men samtidigt ser jag ju att hon inte mår helt bra heller. Så vart drar man gränsen?
 
Sv: Allergitråden

Oj där blev jag lite ställd, jag har inte räknat... Men varje gång hon går ut i trädgårn så kastar hon sig på rygg och ålar runt och gruffar i öronen. Några gånger per dag inne också och då främst öronen. Tar man i henne så faller hon bara ihop och blundar och vill att man river.
 
Sv: Allergitråden

De beteendena känner jag igen med vår hund.
Min veterinär bad mig hålla koll på klådan varje dag så man kan lättare upptäcka trender. Det är ett tips.
Här klias och gnags det allt från 9 gånger-till chockerande 27 gånger per dag. 27 ggr häromdagen blev det, många dagar blir det runt 12 ggr. Och då sover han ändå flera timmar på dagen.
 
Sv: Allergitråden

Ja det är nog väldigt lätt att bli lite hemmablind. Ska räkna noggrannare i några dagar och se vart vi landar. Men ändå, vart går gränsen...? :S
 
Sv: Allergitråden

Måste bara poängtera att hunden inte alltid kliar sig alls vid allergi. Det är ju väldigt individuellt. Min kliade sig inte alls då hon fick diagnos.

Det finns många andra symtom att hålla koll på (hud, öron ögon, magfunktion)
 
Sv: Allergitråden

Ja är det sidor för människor eller? Det finns inget sådant beskriver i någon veterinär litteratur om hudsjukdomar och inte heller någon hudspecialist som påstår att det skulle stämma. Annars skulle det alltid ingå i en allergiutredning att utreda eventuella brister.
 

Liknande trådar

Hundhälsa Min ena hund har ju kliat sig lite till och från i många år vilklket gjort att jag trott hon haft lite kvalsterallergi. Hon kliar sig...
Svar
10
· Visningar
1 084
Hundhälsa Jag håller på att utreda min hund för allergi då hon kliar sig väldigt mycket, inte så mycket att hon får sår men ändå tillräckligt...
2
Svar
34
· Visningar
8 436
Senast: paradox
·
Hundhälsa Lååångt! Fy vilken dag.. Har haft veterinärmaraton idag. Började dagen kl 09 på Ultuna, för att kolla upp Viktors kli igen...
2
Svar
35
· Visningar
6 446
Senast: Och_Aye
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Tips på mellanstor hund för barnfamilj
  • Akvarietråden V
  • Uppdateringstråd 30

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp