Riktig skitdag - veterinärmaraton..

Sv: Riktig skitdag - veterinärmaraton..

*KL*

Jag börjar seriöst tro att vet slog huvudet på spiken ang vetrimoxinet jag. Att det var DET han kliade på.

Det innebär i så fall på 'minussidan' att jag bytt foder till ett hysteriskt svindyrt som jag kommer få skuldsätta mig för att ge - helt i onödan.

På plussidan innebär det i så fall att det ÄR en foderallergi och inget annat. Halleluja i så fall.

Men han kliar sig fortfarande inte. Han har kliat sig ungefär tre gånger senaste veckan, dvs som en fullkomligt normal hund.
 
Sv: Riktig skitdag - veterinärmaraton..

Jaha, det här var ju..spännande..

Urinprovet taget direkt från blåsan visade - ingenting alls. Växte inte minsta lilla bakterie i det. Det är ju bra, men det gör ju inte saken mindre förvirrande direkt.

Och för att ytterligare virra till allt, så - slump eller ej återstår att se - på metacam började han dricka helt normalt. Kissade fortfarande lite för ofta, men drack normalt, gul fin urin och inga olyckor inne. Bort med metacam och inom ett dygn så ökade vattenförbruket.

Vet skakade på huvudet, suckade och tyckte att 'han gör det ju inte lätt inte...'. Vi sätter in metacam igen (hade satt ut det nu inför blodprovet idag, just in case) och ser om det händer samma sak'. Och pratade lite löst om det kan vara smärtutlöst stressdrickande, om han haft panosteiten hela tiden. MEN.. det passar in in helt heller. För varför blev skrället helt symptomfri på antibiotika då?

Panosteiten är för den delen bättre men inte bra. Blodglukosen låg på 6.54 (referens 4 - 7), så den var ju normal iaf, phu. Han ligger antagligen i högre intervallet normalt, och det krävs lite (stress, sedering, annat..) för att det ska skena iväg. Men SKÖNT att vi kan avskriva diabetes iaf!
 
Sv: Riktig skitdag - veterinärmaraton..

Nu gissar jag bara hej vilt men drickandet kanske beror på värken och värken gick ner på antibiotika? Efter en snabb googling läste jag också att panosteit lindras med smärtlindrande eller inflammationsdämpande och antibiotika måste ju tillhöra det sistnämnda.
 
Sv: Riktig skitdag - veterinärmaraton..

Antibiotika är inte inflammationsdämpande så, det är infektionsdämpande då det dödar bakterier. Antiinflammatoriskt (och smärtstillande) är ju metacam/rimadyl/andra nsaid, kortison osv.

Så, antibiotikan skulle inte haft minsta verkan på en ev panosteit enligt vet. Tyvärr, jag frågade vet specifikt, då det kändes som en VÄLDIGT trevlig lösning om 'allt' skulle visa sig bero på en panosteit. Men nä..

Vet sa ju redan när panosteiten upptäcktes att den hade han 'haft ett tag'. Det är ju en smärttålig hund (riesen..suck..) och rent så kan han utmärkt väl ha haft den ända sedan i början av mars, men den upptäckts först nu. Men vet var bestämd på att antibiotikan inte påverkat den?
 
Sv: Riktig skitdag - veterinärmaraton..

Skyller på den sena tidpunkten tror jag :p

Å andra sidan kan inflammationer komma av bla bakterieinfektioner så helt fel ute var jag nog inte. Hjälper ju då inte mot inflammationen i sig men mot orsaken (om den beror på bakterieinfektion) men panosteit beror väl kanske inte på bakterier direkt.

Nä nu ska jag sluta svamla, gå och sova och inte förvränga saker jag faktiskt kan.
 
Sv: Riktig skitdag - veterinärmaraton..

Ingen fara alls, precis som du säger ger ju bakterier och infektion ofta inflammation. Fast inte just vid panosteit kanske nej. tyvärr. Skulle vara en otroligt trevlig 'diagnos' på eländet om man 'bara' kunde tota ihop hur antibiotikan hjälpte mot panosteitsmärta.. Fast känns just nu som nobelprisnivå dessvärre.

Men ska bli spännande att se om metacam hjälper igen. Om inte kommer jag bli om möjligt ännu mer mentalsjuk än om det hjälper.

Vet försökte uppmuntrande med att 'det är ju ett intressant fall, onekligen' varvid jag tyckte 'jo, visst, fast vore kul med lite SVAR med?', varvid vet med ett snett flin tyckte 'åh, men vi får ju massa nya svar hela tiden. Det är väl bara det att de pekar och spretar åt olika håll och inte hänger ihop'.. och det var väl just den lilla detaljen. Det känns som för varje provsvar etc jag får, så kommer man längre och längre IFRÅN en diagnos. Och ju längre från diagnos man är dessto längre ifrån hur man botar det hela kommer man känns det som.

Nåja, lillskit mår ju utmärkt iaf om man frågar honom, vilket är en enorm lättnad =)
 
Sv: Riktig skitdag - veterinärmaraton..

*Kl*

Jaha ja. Ultuna har slarvat bort alla prover från tassen. De har försvunnit någonstans påvägen till lab. SUCK, och dubbelsuck, då det är fler infektioner vid fler klofästen nu..

Öronprovet nådde dit det skulle i alla fall, och i ena örat växer Staphylococcus pseudintermedius.

Måste åka och ta om tassprovet på måndag, sen tar det väl en vecka eller något att få svar på det. Och en stor tumme hålls för att vad det nu är för otäckt på tassarna, så att det är känsligt för cefalosporin, så vi slipper behandla kraken med DUBBLA antibiotika sen.. Örat måste nämligen allmänbehandlas...

De vill även ta fler skrapprov, djupare diton, rycka hår och ev ta en biopsi för att söka efter ev demodex.
 
Sv: Riktig skitdag - veterinärmaraton..

För mig är ditt fall mkt intressant. min riesen är drabbad av slo. Innan sjukdomen utbröt hade hon en kraftig cystit som upptäcktes av en slump på ultraljud. Ca 1 månad innan klorna började åka av så hade hon en allt mer tilltagande klåda, min misstanke är att nsaid-behandling (vilket hon stod på) fördröjde förloppet då hennes förlopp inte riktigt var helt normalt, hela sjukdomen är ju misstänkt immunmedierad och nsaid dämpar immunförsvaret. Klådan är ett symptom på en pågående process... Sista två veckorna (innan klorna började lossna) var helt horribel med tilltagande klåda.

Med tanke på att du har kloflasinflammationer på fler klor på hunden, med den rasen så är det stor risk för att du har ett SLO-fall, det är iaf långt ifrån normalt och dmdx är ovanligt på rasen. SLU har ett forskningsprojekt på gång just på detta, och det finns ett färdigt exjobb om sjukdomen på riesen med mkt matnyttig info, publicerat via slu. Vilken beh vet har du? Googla på Symmetrisk lupoid onychodystrofi eller kontakta mig så får du mer info. norberg.elin@gmail.com
 
Sv: Riktig skitdag - veterinärmaraton..

cefalosporin tar det mesta, har du fått kefavet? har haft en pat där sloutbrottet dämpats omgående och processen avstannat på just kefavet och det upprepade gånger. Har nyss ställt min egen på det nu efter tilltagande klofalsinflammation. Inte helt klarlagt huruvida det finns ngn större sanning bakom det hela, men min egen verkar ha dämpat inflammationen och infektionen utan att det tilltagit på andra tassar (även om det kan ha skett ändå, men hon svarade inte på klindamycin...)
 
Sv: Riktig skitdag - veterinärmaraton..

Ang SLO så har det diskuterats, men då klorna envist sitter kvar, och de inte är deformerade, så misstänker man inte det i dagsläget, det är dock med i bakgrunden, men just nu som sagt i bakgrunden. Det togs upp både från min sida och veterinärens (LB) sida redan vid första besöket, och är inte avfärdad, men just nu längre ner på trolighetslistan.

Konstigt nog, tycker jag, så är han helt obrydd om klorna. Han är inte där och slickar ens, möjligen litegrann när de är blöta, men annars ingenting. Verkar inte ens ha ont, man får pilla och peta och vicka på klon och han gör glatt tvärnitar i grus osv. Nu är ju det här med smärta och riesen alltid ett intressant kapitel, men..

Har inte fått någon antibiotika alls än, vi ska ha ett svar på vad som växer på tassarna först. Men till öronen är det Cefaseptin.vet som hon vill skriva ut. Vet faktiskt inte varför välja det före Kefavet, kanske pga 'övriga ingredienser'. Hon skrev nämligen i sitt mail att: Jag har ringt och pratat med tillverkaren av
Cefaseptin.vet för att se att denna inte innehåller
köttextrakt, de sade att tabletterna kan innehålla spår av soja men inga
animaliska proteiner så detta kan vara ett alternativ


(Sa jag att det är en MYCKET nogrann och engagerad veterinär? ;))

Men, de vill ha svar från tassen innan de startar behandling, är ju inte säker tassarna är känsliga för cefalosporin, men vi hoppas det.

Öronstafylokockerna är resistenta mot klindamycin btw, Clindabuc alltså. Det finns ju örondroppar med cefalosporin, men då i kombination med kortison (Canaural örondroppar), men de vill inte blanda i kortison iom allergiutredningen, det kan ju dämpa ev klåda. Nu har han inte verkat minsta besvärad av sina öron dock, men ändå.
 
Sv: Riktig skitdag - veterinärmaraton..

jag har haft patient som inte heller tappar klor utan mer dålig klokvalitet, men histopatologiskt är/var det exakt samma förändringar i vävnaden, dvs per def SLO - trots ingen klolossning runt om inom 2mån. Troligen finns det nyanser av sjukdomen, vad som gör att vissa klarar sig undan bättre än andra är bara ???

Hoppas på bättring för din hund.
 
Sv: Riktig skitdag - veterinärmaraton..

Mm, kan ju absolut bete sig atypiskt. Klokvaliten är dock god (aldrig - än iaf - haft ett klokapselbrott), de skivar sig inte eller liknande, och har ett 'normalt' utseende (än iaf).

Jag skulle gärna testa för SLO redan nu, samtidigt så håller jag ju med om att det inte är en diagnos somi nuläget är högt upp på listan, utan det är andra prov som i dagsläget är mer prioriterade.
 
Sv: Riktig skitdag - veterinärmaraton..

Jag är kär. I veterinären. Hon är banne mig överambitiös =)

Skulle ju ta om proverna idag, stod på akutvets lista. När jag sitter där, kommer min 'ord' veterinär gåendes. Och sätter sig och pratar i 45 minuter, och tycker sen 'äh, jag tar proverna'. Då hade hon alltså slutat jobba en timme innan jag kom eg. Och ägnade sen 2 h åt lilla Viktor & hans matte. Tog om baktproven, tog nya prover från de klor som blivit sämre, tog prov på några som finnar han fått och inte hade innan. Skrämde liv i någon hudspecialist och bad honom kika, och diskuterade säkert en timme om olika teorier och tankar och prover. Och körde hel ny undersökning, öron, hjärta osv - igen.

Och bad om ursäkt att hon 'kanske framstod som hon hade alzheimers men hon hade ju jobbat natt'.

Ordet engagerad räcker liksom inte riiiktigt till..
 
Sv: Riktig skitdag - veterinärmaraton..

Provsvaren kommit.

The bad news är att de där paplerna visade sig innehålla någon form av celler som pekar på en immunförsvarsreaktion, dvs en allergisk reaktion som man oftast ser vid - atopisk allergi. Suck. Å andra sidan kliar han sig ju nästan inget *ta i trä* på z/d, så knepigt. Men kan ju ha en atopisk fan under uppblossande. Vi får se hur det blir.

Klorna växte det på två av den samma staffylokocker som i örat, känsliga mot cefalosporin de med, jippi. På en klo växte det även en annan sorts staffylokocker, skrev upp det om ngn är intresserat, nåt med hemolyserade. De var OCKSÅ känsliga för cefalosporin *dubbeljippie*

Så, lilla herrn ska få sig en låång kur antibiotika. Dessutom bestämde sig veterinären raskt för att risken för att det är atopisk allergi inblandad nu med är ökad, vilket ökar 'risken' att han så småningom kommer remitteras till KB, och KB kommer - citat vet - 'strypa mig långsamt om jag inte eliminerat parasiter oavsett om det finns noll tecken på det eller ej'. Så han ska behandlas med advocate med, 2 ggr med 2 veckors mellanrum.

Möt Viktor, Alex dyraste hund ever. Och inte ens året gammal, han går då ut hårt och ökar han..
 
Sv: Riktig skitdag - veterinärmaraton..

Liten uppdatering - varit hyfsat klådfri på z/d, några kli/dygn bara. Utom när han stal kattmat :crazy:

Är nu på provokationsdelen, och kliar mer igen. Inte värsta sorten än iaf (en vecka idag), men utan tvekan betydligt mer. Har ÅBtid den 27:e, och igår fick jag en kallelse till KB (yay) i mitten på september.

Men helt klart har han - minst - en foderallergi.
 
Sv: Riktig skitdag - veterinärmaraton..

Det är verkligen skit med allergi!

Min svarta har ju också massa kli och är under "utredning". Fick första provsvaren häromdagen; Luftburen allergi mot damm och kvalster.

Har han gått på allergifoder (torrfoder=kvalster) i en månad och det hjälper då ingenting. Funkade betydligt bättre på sitt färskfoder, men Vet. säger att fodret ska ätas i 8 veckor. Vet inte om han har foderallergi också, än. Eventuellt har han även kontaktallergi mot gräs/pollen och insektsbett.
Han är hungrig som aldrig förr och gör sönder allt som hindrar honom från något ätbart. Det blir en dyr höst, med nya kläder utan hål i och svartingens hyposensibilisering.

just nu antibiotika mot utslag + kortison en kort period...
 

Liknande trådar

Hästvård Hejsan! Jag tror att jag skriver här för att kunna bolla min oro med någon som har nya tankar och idéer att ta upp med veterinären:)...
9 10 11
Svar
216
· Visningar
22 534
Hundhälsa Hej! Skriver här för att höra om någon varit med om något liknande. Brukar ju finnas klokt folk här inne som kanske har erfarenhet om...
Svar
13
· Visningar
5 353
Senast: Dopy
·
Katthälsa Hej, jag håller på att förgås av sorg och dåligt samvete. Jag har tre hittekatter, varav den äldstes ålder har av veterinär uppskattats...
Svar
15
· Visningar
3 951
Senast: Sel
·
Övr. Hund Nä, jag måste nog skriva av mig lite... Detta blir långt och jag vet egentligen inte vad jag ”vill” ha för respons. I vilket fall, om...
2 3
Svar
46
· Visningar
5 452
Senast: Iamia
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp