"Allergier"

Asko

Trådstartare
Med betoning på citattecknen.
Jag läste tråden om elallergi och tyckte att det var intressant med ämnet om när man reagerar på saker som man egentligen inte är allergisk mot. Psykosomatiskt eller inte.

Jag personligen kan inte äta färsk tomat - min tunga får blåsor av det medan ketchup och annan mat av tomat går jättebra :confused: Misstänker att det är syran i vätskan där fröna ligger som jag tydligen reagerar på. Eller så är det slumpen.

Jag reagerade även på laktos och gjorde ett sånt där test som man kan köpa på apoteket som sa att jag var laktosintolerant. Först var jag sträng med att aldrig äta något med laktos men de senaste åren har jag släppt till lite och jag har inte reagerat nämnvärt de gånger jag ätit något med laktos i. Jag har alltid haft problem med magen mer eller mindre och jag tog testet under en period då jag hade större problem med magen (den reagerar extremt lätt på min mentala hälsa). Men jag undviker det ändå så gott jag kan och äter mest små mängder eller så sällan som möjligt. Tydligen räcker det. Det kanske vore intressant att ta ett nytt test.

Vore intressant att läsa om andra har liknande problem med föda som de egentligen inte är allergiska mot osv.
 
Med betoning på citattecknen.
Jag läste tråden om elallergi och tyckte att det var intressant med ämnet om när man reagerar på saker som man egentligen inte är allergisk mot. Psykosomatiskt eller inte.

Jag personligen kan inte äta färsk tomat - min tunga får blåsor av det medan ketchup och annan mat av tomat går jättebra :confused: Misstänker att det är syran i vätskan där fröna ligger som jag tydligen reagerar på. Eller så är det slumpen.

Jag reagerade även på laktos och gjorde ett sånt där test som man kan köpa på apoteket som sa att jag var laktosintolerant. Först var jag sträng med att aldrig äta något med laktos men de senaste åren har jag släppt till lite och jag har inte reagerat nämnvärt de gånger jag ätit något med laktos i. Jag har alltid haft problem med magen mer eller mindre och jag tog testet under en period då jag hade större problem med magen (den reagerar extremt lätt på min mentala hälsa). Men jag undviker det ändå så gott jag kan och äter mest små mängder eller så sällan som möjligt. Tydligen räcker det. Det kanske vore intressant att ta ett nytt test.

Vore intressant att läsa om andra har liknande problem med föda som de egentligen inte är allergiska mot osv.

Just när det gäller dig och tomaterna kan det ju tänkas vara en allergi faktiskt. När tomaterna värms upp denatureras (ändras) proteinstrukturen och om det är det protein som du bildat antikroppar mot som denaturerats så kanske inte längre antikroppen kan fästa på antigenet.

Det är inte helt ovanligt att personer med björkallergi som har en korsallergi mot äpplen och därmed får en (oftast lindrigare) reaktion när de äter äpple, tål att äta denaturerat äpple. Denaturerat blir det många gånger av uppvärmning exempelvis när man gör äppelmos, äppelkaka eller värmer sitt äpple i mikrovågsugnen...

Laktosintolerans är inte en allergi utan handlar om en enzymbrist. De flesta tester (vågar inte svära på hur det är med dem man köper själv på apoteket) analyserar din genetiska förutsättning att ha laktosnedbrytande enzymet laktas.
Din genetiska profil torde inte ändra sig under din livstid, normalt sett.
Dock är de testerna ofta ganska dåliga: man får ju en gen från mamma och en från pappa.
Säg att du har två gener för att tåla laktos. Fint, då är du inte laktosintolerant (men du kan ju tänkas bli bubblig i magen av ost och mjölk ändå).
Eller att du har två gener för att inte tåla laktos. Lika enkelt: du är laktosintolerant.
Men om du har en fungerande och en icke-fungerande gen. Då börjar det bli svårt att förutspå hur din kropp troligen kommer att reagera på laktosinnehållande produkter i vuxen ålder.

...och här slår jag delvis sönder din intressanta trådstart ;)
 
Jag kräks av tanken på att äta fisk och skaldjur. Lika så kyckling. Mina föräldrar fick aldrig mig till att äta det som liten heller. Jag bara grät och skrek. Så offentligt sett är jag allergisk. Vilket jag tror att jag är eftersom min kropp reagerar så starkt på tanken om fisk - även stanken.
 
Jag har en lite intressant "allergi" mot blodapelsin. Jag kan äta alla andra typer av citrusfrukt(som jag provat), inklusive rosa grape, men om jag försöker mig på blodapelsin svider tungan och läpparna svullnar upp.

Har inte forskat i om blodapelsin skiljer sig från andra citrusfrukter på något sätt, jag bara låter bli att äta dem. :D
 
Just när det gäller dig och tomaterna kan det ju tänkas vara en allergi faktiskt. När tomaterna värms upp denatureras (ändras) proteinstrukturen och om det är det protein som du bildat antikroppar mot som denaturerats så kanske inte längre antikroppen kan fästa på antigenet.

Det är inte helt ovanligt att personer med björkallergi som har en korsallergi mot äpplen och därmed får en (oftast lindrigare) reaktion när de äter äpple, tål att äta denaturerat äpple. Denaturerat blir det många gånger av uppvärmning exempelvis när man gör äppelmos, äppelkaka eller värmer sitt äpple i mikrovågsugnen...

Laktosintolerans är inte en allergi utan handlar om en enzymbrist. De flesta tester (vågar inte svära på hur det är med dem man köper själv på apoteket) analyserar din genetiska förutsättning att ha laktosnedbrytande enzymet laktas.
Din genetiska profil torde inte ändra sig under din livstid, normalt sett.
Dock är de testerna ofta ganska dåliga: man får ju en gen från mamma och en från pappa.
Säg att du har två gener för att tåla laktos. Fint, då är du inte laktosintolerant (men du kan ju tänkas bli bubblig i magen av ost och mjölk ändå).
Eller att du har två gener för att inte tåla laktos. Lika enkelt: du är laktosintolerant.
Men om du har en fungerande och en icke-fungerande gen. Då börjar det bli svårt att förutspå hur din kropp troligen kommer att reagera på laktosinnehållande produkter i vuxen ålder.

...och här slår jag delvis sönder din intressanta trådstart ;)
Slå sönder du :D Det är intressant! :up: Jag hade ingen aning om det där du skrev om att uppvärmning av mat kan ändra så mycket. Om jag testade mig mot tomater skulle det kunna visa på allergi även om jag bara reagerar på ett visst protein som ändras efter uppvärmning? Dvs man kan vara allergisk mot färsk mat men tillagad sådan går bra?

När du skrev det där om äpplen kom jag på att min mage kan bli lite bubblig om jag äter färska äpplen, faktiskt så här jag undvikit färska äpplen senaste åren :o Och så reagerar jag om jag äter ett helt kiwi medan en halv går bra!
Åh herregud, nu kommer jag upp med flera allergier istället :rofl::D

Testar ett sånt test båda generna eller är det möjligt att man råkar testa den icke-intoleranta genen medan man har en intolerant gen bakom? Rent hypotetiskt.
Om jag förstått rätt, med två olika gener så kan det gå hursomhelst - att man blir väldigt intolerant eller tvärtom eller "lagom" beroende på vilken gen som slår igenom mest?
 
Slå sönder du :D Det är intressant! :up: Jag hade ingen aning om det där du skrev om att uppvärmning av mat kan ändra så mycket. Om jag testade mig mot tomater skulle det kunna visa på allergi även om jag bara reagerar på ett visst protein som ändras efter uppvärmning? Dvs man kan vara allergisk mot färsk mat men tillagad sådan går bra?

När du skrev det där om äpplen kom jag på att min mage kan bli lite bubblig om jag äter färska äpplen, faktiskt så här jag undvikit färska äpplen senaste åren :o Och så reagerar jag om jag äter ett helt kiwi medan en halv går bra!
Åh herregud, nu kommer jag upp med flera allergier istället :rofl::D

Testar ett sånt test båda generna eller är det möjligt att man råkar testa den icke-intoleranta genen medan man har en intolerant gen bakom? Rent hypotetiskt.
Om jag förstått rätt, med två olika gener så kan det gå hursomhelst - att man blir väldigt intolerant eller tvärtom eller "lagom" beroende på vilken gen som slår igenom mest?

Ja, det är tänkbart att få utslag på allergitest och då tåla denaturerat protein. För då har alltså proteinstrukturen ändrat sig.
Tänk dig, bildligt, att det allergen du har antikroppar mot är en golfboll. Liten och rund och gropig. Dina fina antikroppar böjer sig ner fint i groparna och fastnar där.
Sedan kokar du ditt allergen och det blir en pingisboll i stället. Ungefär samma storlek och rund. Men inga gropar. Så dina antikroppar har inga gropar att greppa, och fastnar inte. Därmed kommer inte reaktionen för du får liksom inget antikropps-svar.

Vad gäller tester för laktosintolerans: som sagt vet jag inte riktigt vilka tester som säljs som själv-tester men de som tas i sjukvården (där jag jobbar) testar båda. Så man får besked om homozygot för det ena eller för det andra eller heterozygot.
Sedan säger testerna inget om hur stort genuttryck det blir, det vill säga hur mycket laktas som faktiskt bildas utifrån den fungerande genen. Så din sista slutsats är riktig.
 
Jag utvecklade björkallergi för några år sedan, och då kom korsallergierna som ett brev på posten... Jag kan inte äta råa äpplen, morötter, eller päron utan att det börjar klia obehagligt i halsen. Läpparna kan också klia och bli lite svullna och flammiga. Ibland händer samma sak om jag äter typ hasselnötter eller valnötter, men inte alltid. Jag har även märkt att körsbär inte går att äta mer än ett par stycken, men igår fick jag en stor påse hemodlade bigarråer som jag inte reagerade på. :confused:

Tillagade äpplen och morötter är inga problem.

Dumma kropp, det fattar du väl att det inte är björk jag sitter och trycker i mig. :mad:
 
Jag har en hel hop "vanliga" allergier, ett helt gäng födoallergier och ännu fler korsallerigöverkänsligheter (allt konstaterade via flera allergitester) och de sistnämnda ger inga värre reaktioner än antingen utslag/klåda runt munnen/i läpparna eller lös i magen, så äter jag dylika med måtta kan jag ändå äta det mesta, så jag ser det inte som något större hinder i vardagen faktiskt..

Värre då med de allergener som florerar i luften (pollen, damm, gråbo etc etc) , för där går det ju inte att styra över i vilken mängd man exponerar sig.
 
Ja, det är tänkbart att få utslag på allergitest och då tåla denaturerat protein. För då har alltså proteinstrukturen ändrat sig.
Tänk dig, bildligt, att det allergen du har antikroppar mot är en golfboll. Liten och rund och gropig. Dina fina antikroppar böjer sig ner fint i groparna och fastnar där.
Sedan kokar du ditt allergen och det blir en pingisboll i stället. Ungefär samma storlek och rund. Men inga gropar. Så dina antikroppar har inga gropar att greppa, och fastnar inte. Därmed kommer inte reaktionen för du får liksom inget antikropps-svar.

Vad gäller tester för laktosintolerans: som sagt vet jag inte riktigt vilka tester som säljs som själv-tester men de som tas i sjukvården (där jag jobbar) testar båda. Så man får besked om homozygot för det ena eller för det andra eller heterozygot.
Sedan säger testerna inget om hur stort genuttryck det blir, det vill säga hur mycket laktas som faktiskt bildas utifrån den fungerande genen. Så din sista slutsats är riktig.
Men coolt! Då kan jag testa mig mot tomater och se om det stämmer det jag tänkt genom åren! :up: Får testa äpplen och kiwi också för sakens skull :D Tusen tack! :love:

(För ja, självklart är jag allergisk mot björk :grin: Men det var så pyttepyttelite sa de när jag testade mig som liten, och jag märker inget för det mesta. Men det räcker tydligen.)
 
Jag har en hel hop "vanliga" allergier, ett helt gäng födoallergier och ännu fler korsallerigöverkänsligheter (allt konstaterade via flera allergitester) och de sistnämnda ger inga värre reaktioner än antingen utslag/klåda runt munnen/i läpparna eller lös i magen, så äter jag dylika med måtta kan jag ändå äta det mesta, så jag ser det inte som något större hinder i vardagen faktiskt..

Värre då med de allergener som florerar i luften (pollen, damm, gråbo etc etc) , för där går det ju inte att styra över i vilken mängd man exponerar sig.
Jag hade inte ens tänkt på att känslan jag får när jag äter kiwi kan vara något som inte alla upplever, jag trodde ju att alla hade det så :o Men nu inser jag kanske inte... :cautious:
 
Men coolt! Då kan jag testa mig mot tomater och se om det stämmer det jag tänkt genom åren! :up: Får testa äpplen och kiwi också för sakens skull :D Tusen tack! :love:

(För ja, självklart är jag allergisk mot björk :grin: Men det var så pyttepyttelite sa de när jag testade mig som liten, och jag märker inget för det mesta. Men det räcker tydligen.)

Det är fullt tänkbart att det enda som ger utslag på testning i ditt fall är björken.
 
Jag har riktig födoämnesallergi mot fisk/skaldjur, koriander och mandel, vilket f.ö. min omgivning stundtals tycker är väldigt jobbigt och krävande, trots att jag tål "spår av" samtliga saker och inte blir döende om jag får i mig det. :meh:
Annars har jag ganska svår allergi mot klor och nickel också, samt lättare gråboallergi.


När det gäller "allergier" "kan jag inte" äta kålpudding. Tycker det är så satans äckligt efter alla år jag fick det i skolan.
 
För att återgå lite till ämnet om "allergier" så kom jag på en grej till - falukorv i ugn. Jag åt det lätt som barn men sen så gick det några år när jag inte hade ätit det och när jag åt det igen så mådde jag nästan illa av det. Det gick inte att svälja :crazy:
Men falukorv skuret i tunna skivor och stekt går bra och är skitgott :rofl:
 
Åh va? Vänta lite, när man har korsallergier - ger de inte utslag på tester då? :confused::confused:

Många gånger inte, nej.
Därför att man bildar antikroppar mot björk.
Björkantikropparna fastnar lite lätt på färska äpplen.
Men man har inte egna antikroppar mot äpplena.
Liksom.

Klart och tydligt, eller hur?
och nej, jag skulle aldrig beställa allergitest åt dig bara för skojs skull för att du vill veta hur det ser ut.
cost-benefit på samhällsnivå.
Nyfikenhet som kostar flera hundringar av de gemensamma pengarna, pengar som hellre bör användas till exempelvis läkemedel till någon som är sjuk(are).
 
För att återgå lite till ämnet om "allergier" så kom jag på en grej till - falukorv i ugn. Jag åt det lätt som barn men sen så gick det några år när jag inte hade ätit det och när jag åt det igen så mådde jag nästan illa av det. Det gick inte att svälja :crazy:
Men falukorv skuret i tunna skivor och stekt går bra och är skitgott :rofl:

hehe, här känner jag igen mig.

Fast ost.
Ost och smör äter jag inte.
Jag har börjat ljuga och påstå att jag är laktosintolerant ibland, för det kan vara svårt att förklara att jag inte äter ost eller smör.

En gång på en utbildning framförde jag att jag inte äter ost eller smör.
Vid det gemensamma förmiddagsfikat bjöds som vanligt på ostfrallor.
Och vad fick jag?
En torr, vit brödbulle helt utan pålägg.
Gott, inte sant??
Konstigt tänkt tycker jag: jag äter inte ost eller smör, men jag kunde tänkt mig en skinkmacka.
 
Jag "tål" inte att äta äpplen och paprika. Rå äpple blir det magknip av, om det är mer än två tuggor. Äppelpaj och äppelmos går bra, men inte alltför dyr och fin färskpressad äppeljuice, då blir det magknip igen.

Paprika är ett helt kapitel i sig. Äter jag paprika så blir jag illamående i flera dagar... och rapar "paprika" i upp till tre dagar efter. Ingen aning vad det är, vidrigt iaf! Som pulverkrydda går det bra, så länge det inte är jättemängder.

Är det allergi? Jag vet faktiskt inte. Skulle kunna lika gärna vara att båda är lite svårsmälta, jag har svårt för fet mat också, det kanske hänger ihop med et på nåt vis.

Kivi och ananas kan man tydligen också reagera på utan att vara allergisk.
 
Slå sönder du :D Det är intressant! :up: Jag hade ingen aning om det där du skrev om att uppvärmning av mat kan ändra så mycket. Om jag testade mig mot tomater skulle det kunna visa på allergi även om jag bara reagerar på ett visst protein som ändras efter uppvärmning? Dvs man kan vara allergisk mot färsk mat men tillagad sådan går bra?

När du skrev det där om äpplen kom jag på att min mage kan bli lite bubblig om jag äter färska äpplen, faktiskt så här jag undvikit färska äpplen senaste åren :o Och så reagerar jag om jag äter ett helt kiwi medan en halv går bra!
Åh herregud, nu kommer jag upp med flera allergier istället :rofl::D

Testar ett sånt test båda generna eller är det möjligt att man råkar testa den icke-intoleranta genen medan man har en intolerant gen bakom? Rent hypotetiskt.
Om jag förstått rätt, med två olika gener så kan det gå hursomhelst - att man blir väldigt intolerant eller tvärtom eller "lagom" beroende på vilken gen som slår igenom mest?
Rör jag i rå morot blir mina händer svullna och illröda. Äter jag ens lite morot får jag en rätt kraftig allergisk reaktion där jag får svårt att andas o.s.v. Kokt morot går jättebra. @kryddelydd förklarade redan vad det beror på.
 
Jag började mitt liv med "mjölkallergi" sas det, massor med eksem överallt. Mjölkprodukter gick bra sen. Även ägg blev ett problem och det har gått över. Sen blev det råa äpplen och päron som inte har gått över. Fisk och skaldjur har aldrig gått bra. Nötter går bra numera. Baljväxter kan jag glömma fast jag älskar bruna bönor.:(. Ansträngningsastma och förkylningsastma. På äldre dar fick jag kronisk urtikaria och hypotyreos.
Annars mår jag bra :up:
 
Jag började mitt liv med "mjölkallergi" sas det, massor med eksem överallt. Mjölkprodukter gick bra sen. Även ägg blev ett problem och det har gått över. Sen blev det råa äpplen och päron som inte har gått över. Fisk och skaldjur har aldrig gått bra. Nötter går bra numera. Baljväxter kan jag glömma fast jag älskar bruna bönor.:(. Ansträngningsastma och förkylningsastma. På äldre dar fick jag kronisk urtikaria och hypotyreos.
Annars mår jag bra :up:

heh, du hade nog inte "allergi" utan allergi.

Komjölksproteinallergi och äggallergi förekommer hos små barn och brukar växa bort.
Allergier alltså, inte "allergier".
Kronisk urticaria är nog en "allergi" däremot.

edit: det är så kul att sabotera andras inlägg ;)
 

Liknande trådar

Övr. Hund Min tollare fyller 2 år i slutet av mars. Han är en underbar hund med mycket energi och glädje. Vårt (eller egentligen mitt) problem är...
2 3
Svar
50
· Visningar
9 552
Senast: AlmostEasy
·
Hästvård Jag har skrivit lite tidigare om min snart 4-åringa islandsvalack som får "mystiska fångkänningar", skulle nu vilja höra lite teorier...
2 3
Svar
59
· Visningar
7 848
Senast: skuggi
·
S
Hästvård Köpte mitt Fjordsto-93 i somras som har hela tiden haft lös mage. Jag tänkte i början att det kanske berodde på då stoet kom till nytt...
Svar
1
· Visningar
1 115
Senast: JAMarna
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp