Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jo men där är ju verkningen o även skon av vikt o så har vi underlaget. ett hårt, ett mjukt, djupt osv.
Ett mjukt / eftergivande utjämnar ju kraften.
Jag tror inte att tån växer mer, utan att trakten belastas mer o därmed trycks ihop.Självklart är en för lång tå ett aber, och skapar förmodligen komplikationer med tiden.
Min erfarenhet är att en del hästar har en tendens till att växa mer i tå än traktdel, däremot är det inte alla hovisar som förstår sig på hur en sådan hov bör bli verkad och resultatet låter sällan vänta på sig.
Jag tror inte att tån växer mer, utan att trakten belastas mer o därmed trycks ihop.
det syns ju tydligt när hästen har problematik i bakre regionen o därmed blir hög i trakten.
När hästen står i bakvikt har den ju ingen belastning i tån mer än vid överrullningen varav tån svävar iväg framåt o traktbelastningen ökar än mer.
Låg trakt- lång tå hänger ju ihop.
You too..Your getting pretty good at this stuff![]()
Jag tror inte att tån växer mer, utan att trakten belastas mer o därmed trycks ihop.
det syns ju tydligt när hästen har problematik i bakre regionen o därmed blir hög i trakten.
När hästen står i bakvikt har den ju ingen belastning i tån mer än vid överrullningen varav tån svävar iväg framåt o traktbelastningen ökar än mer.
Låg trakt- lång tå hänger ju ihop.
Tack ska du ha
Men man ser ju på en häst som skos väl att hela hoven växer på höjd o därmed inte behövs skos om så ofta. Relationen mellan tå o trakt är bra för hur individen belastar sig o därmed blir det inga spår av felställning med tiden.
Om hästen ser bra ut vid nyskoning är inget kvitto för att det är bra. Om man istället kollar efter 4 v. har man nog ett bättre kvitto.
En god hovis ser ju tendenserna o kan korrigera innan skit uppkommer. Tänker på vad som kommer att ske![]()
Ja om den ifrån början står rätt.Ja men i ditt exempel så skriver du ju att den problem i bakre regionen så blir den hög i trakten..
Ja om den ifrån början står rätt.
Är den låg så kan du ju FÅ skador i hela senapparaturen eller i värsta fall ledinflammationer eller bristningar i tåns lameller av den för långa tån.
Ska vi vända på resonemanget att det alltid är ryttaren som orsakar skador, så kanske det även är ett bidrag från skoningarna- därav så många skickas till klinikhovisar av Vet.
en för låg trakt är skit o svårt att få tillbaka.
Det visste man förr med arbetshästarna som skulle dra tungt. Var rädd om trakterna!
Faktiskt så tror jag att detta fenomen har uppkommit sen man vill ha mer stråltryck o en "bättre" hovmekanism o då är gränsen hårfin på att ta för mkt i trakten eller att lösa det genom att inte ta ngt alls= understucken.
Alla vet väl idag att det är traktdelen som rör sig/ vidgar sig mest o vad händer då?
Jo den blir ngt lägre i var belastningsmoment.
De för korta skorna är inte försvarbart idag. Du kan slipa skornas kanter o ha kurs för hästägarna i att lära sig hantera tappskor. Sparar man lite halvslitna skor så är de tunnare o lättare o kan sitta bättre tills hovisen kommer.
I mina ögon är det en bättre lösning för HÄSTEN som slipper skos trångt.
Jag vill bara avslutningsvis fylla in med att skor där skon ligger med väl tilltaget utlägg från hovens bredaste del (ca 0,5-1,0 cm) och fasar av skorna eller som axel skriver slipar av skornas kanter som ligger utanför hovväggen för att eleminera tappskor så bör vi notera följande.
Allt för ofta ser man för dagen att denna slipning utförs på bandslip med resultatet att avslipningen sker i i 45 graders vinkel. Att hoven expanderar mest från den bredaste delen och bakåt är ingen nyhet, det är heller ingen nyhet att hovens bakre del behöver fullt understöd vid maximal exbandering/belastning för att full hovmekanism ska kunna uppnås.
Vad som händer med en sko som är 45 graders avfasad är att hoven vid maximal expandering inte får det naturliga understöd som den utan sko eller utan denna avfasning skulle ha fått, eftersom en 45 graders avfasning inte ger optimalt understöd över hela hoven i belastningsfasen.
Resultatet blir att hovens normala expandering leder till en negativ belastning på hornrörens strukturer och vi börjar nu se resultatet av en försämrad hovmekanism, understuckna trakter och ballförskjutningar.
Det förvånar mig att du inte känner till att det är just klinikhovisaarna och veterinärerna som ligger till grund för denna "nymodighet" och vet du vad förklaringen är???
Man skor på "safty"
Om jag uppfattat det rätt är det med andra ord veterinärerna och klinikhovslagarna som orsakar problemen.
Även bandsliparna fick visst ta på sig en del av skulden. Det var ju skönt!
Då skulle ju jag kunna konstatera att med ett 1 cm brett utlägg vid trakterna samt en traktarm som slutar vid en vertikal linje från ballarna sett, då kommer en understucken trakt som ett brev på posten tack vare hävstångseffekten.