Det blev ju tydligt att många inte alls tagit till sig krisinformationsfoldern och inte heller brytt sig om att förbereda sig inför Alfridas besök. Bor man i villa finns det ju en hel del man kan göra för att slippa bli helt utan allt, men istället har man förlitat sig helt på att alla andra ska förbereda.
Vissa kom inte ens på tanken att man ju kan ställa ut kylvaror nu när det ändå är kallt?
Kylskåpet är det minsta problemet!
Jag skall villigt erkänna att jag inte uppfattade SMHI:s varningar som att jag skulle förvänta mig flera dagars strömlöshet. Å andra sidan så blev elbolagen enligt egen utsago lika överraskade av stormens verkningar, så jag var inte ensam. Har haft både rejäla stormar och en hel del strömavbrott tidigare men aldrig så långt vad jag kan minnas. Minns stormen -69 men inte den -54(?) som de nu jämför med. Det stora strömavbrottet 1983 varade inte så länge. Ärligt talat fanns det inget i SMHI:s uppgifter som gjorde att jag förstod att det skulle bli ett långt strömavbrott. Just där jag bor upplevde jag inte ens att vindarna var så starka eller pågick så länge. Men kombinationen av att det blåste från fel håll och inte var någon tjäle fick stora gamla träd att falla.
Hade elbolagen förvarnat om att det skulle ta tid så hade jag första dagen kunnat lyfta ut kylvarorna, men nu flyttades tiden fram med några timmar i taget. Dessutom hade ju inte allt klarat sig ändå eftersom det hade behövt lagas till inom de här dygnen. Men som sagt, detta är nästan ett ickeproblem.
De största svårigheterna är avsaknad av vatten och värme.
Hade man vetat att det skulle bli flera dagar utan ström så hade man kunnat förbereda sig med att tappa upp vatten innan. Men att tappa upp för flera dagars förbrukning i t ex ett stall är det inte säkert att brunnarna klarar. Nu hade vi tur att det kom snö så vi tog in och tinade. Ganska kallt att tvätta sig i, men görbart. Upptappat vatten hade vi inte heller kunnat värma. Diska i kallt vatten funkar sådär.
Ett hus som inte värms upp blir snabbt utkylt. Man ska inte öppna ytterdörren i onödan, något som talar emot att hålla på och lasta ut mat från kylen. Härikring har det varit gamla och sjuka som inte har kunnat ordna med ved själva, även om de haft kamin. Själva har vi en stor kakelugn som vi använder för uppvärmning normalt och har därför klarat oss riktigt bra (även om den inte går att laga mat i). Men om man inte har det, t ex för att man har bergvärme, så är det en stor investering att införskaffa en kamin av något slag bara för risken för strömavbrott (vi pratar om 50-100' inkl skorsten). Hade gärna haft en vedspis, men det är en lika stor investering, mycket för att det någon gång i ens liv blir strömavbrott i mer än en dag.
Frysvaror är oftast omöjligt att klara någon längre tid, att lyfta ut när temperaturen pendlar kring nollan är inget alternativ. Vi lyckades hålla en mindre frys igång med hjälp av lastbilsbatteri, men det klarade inte den stora frysen.
Även om man har några laddade powerbanks liggande så räcker de inte hur länge som helst, man behöver få hjälp med att ladda dem. Här var det en lokal ICA-butik som långt före kommunen erbjöd laddning och tappvatten. Men svårt för dem som av någon anledning inte kunde ta sig dit.