Sv: Vilodag
Typ schema:
3 åringar: 3 arbetsdagar (lätta, korta pass), 4 vilodagar (kan markarbetas lätt, promeneras eller så någon av dem) i veckan.
Vilovecka varannan månad. 1-2 månaders sommar vila, 1 månads vintervila.
4 åringar: 4 arbets dagar (varav en skrittpromenad), 3 vilodagar i veckan.
1 vilovecka eller 3-4 dagar varannan månad vår och höst. 1 månads sommar och vintervila.
5-7 åringar: 5 arbetsdagar, 2 vilodagar i veckan.
1 vilovecka eller 3-4 dagar varannan månad vår och höst. Några skrittveckor under vintern. 1 månads sommarvila följt av någon skrittvecka.
Äldre hästar (över 18 år): Daglig motion, omväxlande arbete, utan särskilt hårda pass. Skrittpromenader flera dagar i veckan istället för helvila.
För vuxna hästar däremellan beror det på så mycket. Formstatus, mål och syfte med träningen, hästens hälsa, hagarnas storlek och skick...
Viktigt är ju att hästarna har stor rörelsemöjlighet dagligen. Om hagarna inte erbjuder det får man motionera hästen som kompensation.
För att underhålla en befintlig formnivå krvs inte mer än 3-4 pass i veckan. För att bygga upp musklerna krävs träning, som i viss mån bryter ner muskelfibrerna, det är i vilan efteråt som de återuppbyggs. Om man då underhållsmotionerar, tränar eller bara promenadrör på hästen gör det stor skillnad för vilobehovet.
Man kan träna omväxlande för att stärka olika muskeltyper (långsamma uthålliga, snabba explosiva), men också olika muskelgrupper (rygg-, ben-, bukmuskler t ex) olika dagar, och man kan lägga in lättare pass efter de hårdare för att undvika att träningen bryter ner mer än den bygger upp. Men det är svårt att komma ifrån att vissa muskler belastas oavsett vad man gör: Rör sig hästen använder den ben, buk och rygg. Sitter man på hästen belastas hela rörelseapparaten och överlinjen. Vill man att den ska bära sig i någorlunda korrekt form ansträngs samlingsmusklerna och överlinjen. Är hästen vältränad orkar den visserligen en ganska stor dos arbete utan att bli nämnvärt trött eller ansträngd i dessa, men i längden blir det ändå en viss slitning som kan leda till belastningsskador, muskelömhet eller arbetsovilja hos hästen.
Jag tycker det är bättre att förebygga sådana problem och anser därför att hästen bör få vila iallafall någon dag varje vecka för att få återhämta sig i hela kroppen.
Jag ger helst 2 vilodagar även till vuxen häst. Planerar ändå ett träningsschema där långa, raska skrittpromenader, löshoppning och tömkörning / markträning ingår som en del i träningen, inlagt som lättare arbetspass att växla mer intensiv träning som dressyr eller hoppträning, galoppass eller klättring med. Vilan innebär hagvila, möjligen kompletterad med avsutten skrittpromenad eller lydnadsträning.