Nja skulle jag säga avseende gråfärgad mat i gjutjärn. De beror på pannas ålder och hur instekt den hunnit bli.
Jag har flera riktigt gamla inarbetade gjutjärnsgrytor och pannor. De gråfärgar inte.
T.ex. en 6 liters gjutjärnsgryta, märke Kockums (ej emaljerad), som jag ärvt efter min mormor som dog 1985, och den var gammal då, den gråfärgar inte vare sig tomatsås eller Coq au vin.
Det gör inte heller min "vanliga" gjutjärnsstekpanna, som var det första husgerådet jag köpte när jag flyttade hemifrån, 1978.
De bägge har liksom tagit sig förbi någon slags nivå, när de blivit så väl instekta att de inte gråfärgar.
Stekpannan har jag minnen av att den faktiskt gråfärgade under de första åren, men det är riktigt länge sedan nu. Efter sisådär 6-8 år så slutade det, och det går utmärkt att tillaga sura livsmedel i den.
En nyare tre liters gjutjärnsgryta gråfärgar fortfarande lite. Jag använder den lite för sällan för att snabbt uppnå det där läget när gråfärgandet upphör.