Jämförelsen du hängt upp dig på, var inte djur kontra människa, utan för att åskådliggöra att argumentet, att djuret inte lider av att bli slaktat, inte håller. Det är alltså inte ett argument för att döda ett djur, som inte levt sitt liv till fullo. Vilket jag alltså anser att sällskapsdjur (=familjemedlem) skall få göra.
Diskussionen har heller inget med vegetarian eller inte att göra. Förstår inte varför du drar upp det? Om jag vore vegan, är mina argument och åsikter värdelösa då? Har jag inte ens rätt att uttala mig?
För din information, äter jag kött mest varje dag, och har heller inga problem med det. Vi har slaktat både nöt, gris och höns här på gården, om det bevisar något. Dom djur som tas fram som blivande mat här, får ett gott liv (om än kortare än det kunde varit) och en lugn död.
Fast om man ska spinna vidare på det där (som är en vanlig uppfattning) så vad är EGENTLIGEN skillnaden för DJURET?
En kossa som föds upp för slakt. Den föds, den går förhoppningsvis på grönbete med mamma. Sen får den äta och vara kviga/tjur tills den är slaktfärdig och då tas den bort.
Eller en häst som hålls som sällskapsdjur/arbetshäst/tävlingshäst och som av en eller annan nledning (strunt i vad, bara det inte är sjukdom/skada) tas bort.
BÅDA har ju haft ett bra djur, INGEN av dem fattar att de ska dö. Och de borde väl egentligen ha samma värde?
Skillnaden finns eg bara i huvudet på människan. Den ska bli mat, den ska inte bli mat. Men det är ju ingen skillnad för DJURET, och jag ser eg ingen moralisk skillnad heller. I båda fallen förkortar vi ett djurs liv och det får inte leva det 'till fullo' som du kallade det.
Varför är eg det ena rätt och det andra fel?
(Sen att månag sällskapsdjur har det MÅNGA gånger bättre än ett livsmedelsproducerande djur kan vi lämna därhän).
Vi födde upp biffkor i 'hemmiljö' när jag var liten. Hade fyra avelskor och en tjur. Sen blev det fyra små sööta kalvar per år. De föddes i april någon gång, stod i stor box med mamma och på våren släpptes de ut på grönbete. Mammorna beteäcktes om (gick med tjur) under betet.
På hösten så stallades djuren in igen (i BOXAR vilket är ovanligt när det gäller nötkreatur) och mammorna hamnade i sina boxar och var dräktiga och mumsade hö och gjorde inget mer än bara var.
De 'avvanda' kalvarna hamnade i en annan stallavdelning (också de i boxar) där de tillbringade vintern med att äta och växa.
Nästa vår så kom det nya kalvar och de, kossorna och tjuren släpptes på grönbete. Fjolårskalvarna släpptes också på bete (ett eget). Sen njöt de av betet tills hösten kom, då skiljdes korna och årskalvarna enligt ovan, och de kalvar som nu var drygt 1½ år gamla fick en bult i huvudet hemma på gårdsplanen och blev kött.
Sådär gick cirkeln hela tiden, föll någon avelskossa ifrån så ersattes den med en ny, yngre förmåga (dock blev de där kossorna jämrans gamla mest allihopa. EN togs bort efter ett livmoderframfall. Vi lyckades häva det men tog henne ur avel när kalven var avvand. En annan ramlade ihop mot stängslet, dog av hög ålder, en dag på sommarbetet. Men i övrigt var det den gamla stammen som år ut och år in producerade nya kalvar tills pappa la ner verksamheten och slaktade ut rubbet).
Vi hade ponnyer också, som i högönsklig välmåga levde tills åldern sa sitt (vid 33 resp 28 år).
MEN, förutom känslomässigt hade det eg inte varit någon skillnad att helt sonika en dag ta hästarna på stallplan och ta bort dem. Ur livskvalitet för djuret etc fanns ingen skillnad. Skillnaden var bara mntal, det där att 'de föds upp för slakt' och 'de är sällskapsdjur'
Men etiskt ser jag INGEN skillnad, ett djurs liv är väl ändå ett djurs liv och det borde vara lika illa att 'förkorta' en biffkos liv som att förkorta en shetlandsponnys liv?
jag är inte ute efter att kritisera, utan jag vill få igång en diskussion och reflektion.
(Alexandra - som förvisso inte äter kött längre men det är enbart av hälsoskäl, och som inte har ett dugg emot uppfödning för slakt, bara djuren har ett bra liv fram till dess. De ska inte sitta i bur eller stå i trånga bås hela sitt (korta) liv fram till slakt)