Vi som tränar för Lydnadsettan!

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Vi som tränar för Lydnadsettan!

Men vad smart! :idea: Varför har jag inte tänkt på det själv? :o Tack för tipset! :D Känns ju bra att utnyttja de tillfällen när man kan lägga med andra hundar och det kommer ju vara vinter ett tag till gissar jag så det skulle ju bli många träningstillfällen vi gick miste om men nu ska jag ta med en filt till nästa träning!
 
Sv: Vi som tränar för Lydnadsettan!

Hoppar in i tråden för första gången. Vi har inte tränat mycket under vintern men nu börjar vi lite smått igen :)
Tävlingserfarenhet: Tävlade en gång förra sommaren

Träningsvana: Gått en kurs i tävl.lydnad

Säkrast på: Läggande under gång

Osäkrast på: Platsliggning, apport

Håller till: Stockholm

Mål: Tävla till våren/sommaren, men först och främst ta och socialisera oss mer. Hunden har av okänd anledning fått gradvid svårare med andra hundar, antagligen hjälper min osäkerhet i mötena till att trigga honom. Men om vi lyckas hantera detta bättre så vill vi ut och tävla :) På planen har han inga problem med hundar i omgivningen ens om det skälls och så. Men utanför planen..

Vi tränade ett pass här hemma häromdagen. Linförigheten gick riktigt bra efter ett par minuter, och jag hade en hund som fick den där bedjande blicken som sa "säg nåt kul vad ska vi göra, när?!". Därefter gjorde vi några ställande under gång, där han ofta lägger sig istället. vet inte riktigt hur jag ska komma tillrätta med det..
Han blev lite seg i huvudet ganska snabbt eftersom det var ett tag sen, men vi körde en rolig inkallning till sist och gav oss för dagen :)
 
Sv: Vi som tränar för Lydnadsettan!

*KL*

Nu är vi anmälda till en introduktionskurs i tävlingslydnad som börjar i februari. Det ska bli otroligt nyttigt. Vem vet, någon gång kanske det blir en start för oss i lydnadsettan? :)
 
Sv: Vi som tränar för Lydnadsettan!

Får man hoppa in lite försiktigt här? Har sneglat på er några veckor men inte riktigt bestämt om det varit någon idé att gå med...

Impulz och Zindra (tollare)
Tävlingserfarenhet: Nej

Träningsvana: Nej, inte direkt. Har fått en timmes intro för lydnads 1.

Säkrast på: Haha, farten i inkallning kanske?

Osäkrast på: Precis allt! Men det jag tror blir svårast är apporten och fotgåendet/linförighet.

Håller till: Gävle/Sandviken

Mål: Bestämde mig efter mitt intro (har tidigare ingen kunskap om lydnad) att lydnadsettan borde ju inte vara omöjligt att klara, frågan är bara hur många år det tar:p Så just nu är det att försöka lära sig utföra momenten i år som är målet.
 
Sv: Vi som tränar för Lydnadsettan!

Självklart får du det:D
Bara kul med fler i tråden som man kan inspirera/inspireras av :)

Kl
Själv går jag och bara väntar på en chans att få komma igång ordentligt med träningen igen!
Min plan är att tävla redan i mars, min kompis som fick barn i somras skrattar mest åt mig och tycker jag är optimist ;)
Beror som sagt helt på hur snäll bebis blir!
Vill helst starta appellen i slutet av april oxå, men det är tveksamt.. Lite för många moment där som inte sitter..
 
Sv: Vi som tränar för Lydnadsettan!

Välkommen! En till som inte bor alltför långt bort, vi får nog ordna en träningsträff i Dalarna snart! :laugh:
 
Sv: Vi som tränar för Lydnadsettan!

Välkommen!

Kl
Jag peppar för lydnadsträning imorrnkväll efter 3 dagar som bra handlat om agility (inkl tavling :))
Blir fokus på linförighet och snabba lägganden imorrn tror jag. Och minst en platsliggning i grupp!
 
Sv: Vi som tränar för Lydnadsettan!

Välkommen! Jag finns också i Gävle! Säg till om du vill ha träningssällskap! :D
 
Sv: Vi som tränar för Lydnadsettan!

Välkommen! En till som inte bor alltför långt bort, vi får nog ordna en träningsträff i Dalarna snart! :laugh:

Det gillas jätte mycket..
Då ska vi se till att få ihop ett gäng..
är jätte sugen på att hitta motivationen igen..
 
Sv: Vi som tränar för Lydnadsettan!

Kul! Ja, det gör jag gärna, om du vågar ha träning med oss som inte kan nått:grin: Fast platsliggningen kan hon förvånande nog, om de andra hundarna är still.

KL
Har tränat på ingångar, fot, stå och apport både idag och igår och är väl egentligen det vi har tragglat senaste 2 månaderna, fast vissa veckor har det inte precis blivit överträning, tex när matte har tenta.
Vet faktiskt inte hur jag ska komma vidare med apporten, har ju ganska länge fått jobbat med att hon ska tycka att apporten är intressat och "smaka" på den. (japp, är fullt medveten om att jag har en apporterande fågelhund som inte är intresserad av att apportera). Nu har hon lärt sig att belöningen kommer om hon "tuggar till" på den, men hon släpper ju så fort att man knappt hinner reagera, för hon vill ju ha godis. Hur jag än gör så får jag inte henne att göra bättre än så...
 
Sv: Vi som tränar för Lydnadsettan!

Haha ja bara kul med sällskap! Dessutom är jag är långt ifrån expert själv! :D

När jag försöker lära Aska att hålla apporten en längre tid utan att släppa så gör jag som så att jag har belöning synlig. Tar fram apporten och hon griper den, släpper hon innan jag sagt varsågod/klickat tar jag bort både belöning och apporten och säger typ "Vad tokigt det blev nu!" Jag tror att hon börjar förstå att hon ska hålla tills jag säger varsågod men det är svårt.

Dom som kan mer kan säkert komma med bättre tips! :)
 
Sv: Vi som tränar för Lydnadsettan!

*kl

Edwind är ruskigt kvicktänkt, så att lära honom momenten är inte så svårt.

Men hur sjutton får jag honom att arbeta med andra hundar i närheten? Har han fått hälsa kan han fokusera på mig en stund men man kan ju inte hälsa på alla hundar överallt, det fungerar ju inte...

(Jo vi kursar, nästa vecka börjar RallyLydnaden men enda stället vi kan gå på är hos en "pussigull"-instruktör, så vi får ingen hjälp med att ta igenom att han ska koncentrera sig, det gör ingenting i just det här fallet, det är med dagmatten och då är det viktigast att de har hyffsat roligt och socialiserar sig).
 
Sv: Vi som tränar för Lydnadsettan!

KL

Tänkte tipsa om att det nu finns en app som räknar ut hur många poäng och vilket pris man får på tävling. Finns för både iphone och Android. Lydnadspoäng heter den. Finns oxå för bruks, Brukspoäng.
 
Sv: Vi som tränar för Lydnadsettan!

Jag hade försökt att göra all kontakt med mig som förare så positiv som möjligt i dessa lägen, han får inte hälsa för allt i världen och så fort han tittar åt den andre hundens håll så försök få fokus på er igen.

Möjligtvis, beroende lite på hur han är, så hade jag tränat med sådana hundar som han kommer få hälsa på efter träningen. Då kanske han kan slappna av eftersom han vet att han får hälsa sen. Det kan ta lite tid att lära dom det systemet. Klicker är oslagbart i dessa lägen.

Jag vet att Fanny Gott har använt detta när hon och hennes sambo tränar deras översexuella Vorsteh bland löptikar. Först ska han utföra något som DOM vill, sen får han gå och hälsa på löptiken. Enligt henne själv så är han mycket mer fokuserad och utför momenten betydligt bättre när han har löptikar i närheten.

Ett litet sidospår, men i IPOt (bland alla pipiga schäfrar och mallar) så har dom börjat med att det första som händer när dom går ut på planen så kommenderar dom hundarna att skälla, massor, länge. Så får dom det "ur systemet" och kan utföra resten av träningens moment tyst sen. Åter igen, så tar det lite tid att lära dom det, men jag har inte hört om någon hund som det inte har fungerat på.
 
Sv: Vi som tränar för Lydnadsettan!

Lite beroende på hur samarbetsvillig han är, och hur er relation ser ut i vanliga fall så kan man också gå in och bestämma lite över sin hund i sådana lägen. Helt enkelt förklara att "nej, jag vill inte att du glor på de andra hundarna nu". Det förutsätter dock att hunden har ganska höga förväntningar på dig och de aktiviteter du kan erbjuda i utbyte. Om du känner med dig att de här förväntningarna kanske inte är så höga som de borde vara så finns det all anledning att öka på dessa. Det kommer du ha nytta av oavsett vilken metod du väljer.

Det du INTE ska göra är att börja locka och pocka. Jag har inte sett ett enda fall där detta inte fått rakt motsatt effekt. Och OM du bestämmer dig för att lösa problemet med bestämmanderollen, se då också till att du har möjlighet att driva igenom din åsikt. Att stå och tjata på hunden kommer bara göra den ännu mer avtrubbad.
 
Sv: Vi som tränar för Lydnadsettan!

Vi spenderade sex unghundskurstimmar med att skälla. Lite mindre de två sista tillfällena. Jag tror det hade varit bättre om vi hade fått korrigera honom vid första tillfället men man fick inte ens säga nej. Då hade vi bara haft honom ett par veckor och hade ingen riktig kontakt, nu har det snart gått ett år så förutsättningarna är iaf lite bättre.

Men hundträning är inget jag har sysslat med innan den här :D Så det är klart en utmaning att börja med en JRT som vid två års ålder inte ens kunde sitta på kommando. Nu kan kan han tom höger ingång :p
 
Sv: Vi som tränar för Lydnadsettan!

Det går att distrahera med en pinne ute och vid möten så släpper han så fort vi passerat. Men det jobbar vi ju på varje dag. Nej med skarp röst tar han.

Hade alla öppna träningar inte varit när jag jobbar hade vi varit på brukshundsklubben varje vecka...
 
Sv: Vi som tränar för Lydnadsettan!

En liten uppis från oss också;

Vi har äntligen hittat rätt nivå på belöningarna i fria följet, så nu har vi börjat kunna träna lite mer "på riktigt". Just nu ligger fokus mest på bakbensaktiviteten i vändningarna (på stället och under marsch) samt uthållighet. Störningskänsligheten är också lite för stor, men det går åt rätt håll. Den värsta hormonsvallningen verkar vara över för den här gången (hoppas jag).

De andra momenten går också framåt, sakta men säkert. Vi har klurat lite på framförgåendet men nu verkar polletten ha trillat ner och de senaste gångerna har det varit ett lagom och jämnt tempo.
 
Sv: Vi som tränar för Lydnadsettan!

Vi spenderade sex unghundskurstimmar med att skälla. Lite mindre de två sista tillfällena. Jag tror det hade varit bättre om vi hade fått korrigera honom vid första tillfället men man fick inte ens säga nej. Då hade vi bara haft honom ett par veckor och hade ingen riktig kontakt, nu har det snart gått ett år så förutsättningarna är iaf lite bättre.

Oj då :crazy:. Ja, ibland är det bättre att bara tala om för hunden att hålla flabben och lyssna. Det är ju alltid svårt när man inte har sett ekipaget. Jag tyckte att cillamuffins tips var bra annars. Allt beror ju lite på hunden och dig och vad du känner kan vara en lösning för er.

När jag läste din fråga så kom jag att tänka på en vän och hans buse till unghund. Hunden är väldigt ofokuserad på husse och varje gång får han ett ordentligt ryck i kopplet, vilket såklart inte hjälper ett skit på en unghund av brukshundstyp. Nu menar inte jag att ni gör så, det var bara referensen jag fick när jag läste. Jag kan dock tänka mig att Edwin är ganska målmedveten även han :D.

Krav är i stort sett alltid ett måste. Hunden ska veta att det ger utdelning att lyssna, men också att det kan bli ytterst obehagligt att strunta i vad husse/matte säger, men då gäller det ju att hunden vet vad som krävs av den.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Unghästfasoner?
  • Hålvägg
  • DIY hästvård

Omröstningar

Tillbaka
Upp