Sv: Ventilation
Varje häst kräver otroliga mängder frisk luft, man räknar ofta på 100 tal kubikmeter per timme
, men så ger också en häst ifrån sig lika astronomiska värden med vattenånga bara av att stå still och andas.
En fläkt är ju definitivt att rekommendera, självdrag i all ära men självdragsventilation funkar som som sämst vid regn och under sommarhalvåret när ventilationen behövs som bäst.
Satsa på en fläkt som går att varvtalsreglera och se till att fläkten är rejält mycket kraftigare än vad som krävs, då kan du forcera ventilationen när du får in en massa sjöblöta hästar på eftermiddagen och du då får massor av extra fukt som måste ventileras bort.
Trumma eller inte beror på vilken ventilationsprincip du väljer... det finns i huvudsak självdrag, man blåser
in luft med fläkt, man suger
ut luft med fläkt eller man har både en in-fläkt och en ut-fläkt. Det ger 4 st olika varianter.
I ett litet stall (färre än 10-15 hästar) så skulle jag nog i de flesta stall välja en ut-fläkt och tillluftsventiler i varje box/spilta, det är ett system som är relativt billigt i installation och drift samtidigt som det är lätt att reglera efter väder och vind till skillnad från självdrag.
"Skorsten" är egentligen mest bara ett måste vid självdragsventilation, det kan ge lite lägre ljudnivå i stall men det går ofta att montera en "bullerskärm" framför fläkten som skärmar av ljudet. Har man höskulle så stjäl en "skorsten" mycket plats.
Liggande kanaler är mest om man inte har möjlighet att förse boxarna med friskluft på annat vis och kräver ofta en in-fläkt också.
Sen till värme...
Takvärme som är vanligt i många häststall frångick övriga världen på 70 talet.... värdelöst ur energisynpunkt.
Golvärme i stall kan leda till att mer ammoniak än nödvändigt dunstar från ströbaädden vilket ger sämre luft.
En värmefläkt måste användas med förnuft så att man inte virvlar runt damm i onödan.
I en "stenlada" skulle jag nog vilja ha ett vattenburet värmesystem där man helt enkelt lägger grova "järnrör" i slingor längs ytterväggarna ganska långt ner på väggen. Ett sånt system kan du bygga ihop med värmesystemet för huset eller koppla ihop med en värmepump... eller om du bara ska ha värme ibland - en begagnad vedpanna. Ska du inte värma upp bostäder och du har en jordbruksfastighet så behövs som regel inget bygglov för pannrum.
Är det ett litet stall (mindre än ca 10-15 boxar) så kan du helt enkelt ha en "liten" portabel värmefläkt, finns att köpa 3-fas fläktar på 9 kw som är godkännda för stall för en tiotusenlapp. Dessa kostar väl en sådär 15-20 kr/per timme att köra... så ska du ha typ 10-15 grader varmt i stallet så lönar sig andra värmesystem ganska snabbt även om prislappen känns hög för installationen.
Kan du däremot tänka dig att ha minusgrader i stallet så finns det ju system för cirkulerande uppvärmt vatten till vattenkoppar alternativt el-koppar beroende på storlek på stall.
Då kan man istället ha ett uppvärmt skötutrymme... separat torkrum bör du ju ha i vilket fall som helst.
Det finns särskilda avfuktare för djurstallar... men det är sällan som du behöver det om du får till en ordentlig ventilation.
Hoppas att det var till nån hjälp.