Vegetariskt julbord

Eftersom vi äter engelsk julmiddag, är den redan sprängfylld med vegetarisk/vegansk mat. Ja, bortsett från kalkonen, då.....

Ugnsrostade grönsaker (potatisklyftor, palsternacka, morötter) är gudomligt gott, med en vegetarisk gravy/sås på. Speciellt rostade palsternackor (skivade på längden) är bland det godaste jag vet, man rostar dem så de blir lite karamelliserade. MUMS!

I år vill barnet ha kronärtskocka på sin veganska jultallrik, men några sådana hittar jag inte, antar det är fel årstid...?

Däremot tänker jag göra små trekantiga knyten av smördeg (nej, inget smör i trots namnet) fyllda med jasminris och välstekta grönsaker; strimlad purjolök blir t.ex. vansinnigt gott om den får steka länge på låg värme, med vitlök och "smör". Helst hade jag även velat ha stekt svamp i, men det vill barnet INTE ha...). Lite färsk salvia kanske.

Myntasås! Tranbärssås!

Det finns massor. Googla gärna!
 
Jag gillar inte att göra "fuskmat", alltså försöka få den vegetariska maten att härma köttmat. Standardinslag på mitt julbord har blivit tre saker, tabbouleh, libanesisk kofta (på linser) och tandooritofu (eller quorn om man hellre vill det). Ser till att tandoorin är riktigt röd, att det är gott om kanel i koftan och att tabboulehn är riktigt grön och fräsch, juligare blir det liksom inte. :D

Sen experimenterar jag gärna med något nytt också, men det här är de tre rätter som riktigt fastnat. I år "firar" jag dock jul med Monster, så det blir nog inget julbord alls faktiskt.
 
Ugnsomelett - jag gör med räkstuvning eftersom vegetarianerna äter fisk och skaldjur. Borde vara gott med svampstuvning också.
Grönkålspaj - jag gör ett lchf-pajskal på mandelmjöl och kokosmjöl och fyller det med uppfräst grönkål + valnötter + äggstanning. :d
 
Bönbiffar? Kanske inte så juligt men enkelt att göra och med kryddning kan man säkert få till julsmaker. Gör mina bönbiffar med svarta bönor (blötlagda torra, sen kokta) mosat med kokt potatis och kryddor. Blir förvånansvärt gott, även något som köttätare kan uppskatta och billigt att göra. Tips är väl dock att ha i spiskummin då det är gasreducerande och det kan man ju behöva på julbordet.
 
Oj, vad mycket gott ni tipsar om! Tack så mycket. :)
Fortsätt gärna, det är säkert fler som behöver inspiration eller lite nytt på julbordet.
 
Jag älskar smaken på den klassiska julmaten, så vi försöker efterlikna den så mycket det bara går. Vi kör med hemgjorda quorn-köttbullar (de färdiga man kan köpa smakar urk), hemgjord inlagd auberginesill och en hemgjord fejkskinka gjord på malda quornfiléer (har testat Astrid & apornas, men den var sjukt äcklig). Plus såklart lite rödkål, potatis, rödbetssallad och sånt krafs.:D

Maken har dessutom bestämt sig för att göra egen vegetarisk julkorv i år, men det är fortfarande på prototypstadiet. Vanligtvis fuskar vi och köper Astrid&apornas prinsesskorv. :)
 
Om mjölk är ett issue hos nån så finns ju risgrynsgröt kokad med kokosmjölk som altenativ. Finns även julskinka alá vegan som görs på saitan. Vet inte hur de får ihop det eller hur det smakar men skinkan känns ju som en väldigt central del i ett julbord så kanske kan vara något av intresse.
 
Allt med kål!
Rödkål, brunkål, brysselkål, långkål (på savoykål), grönkålspaj - jag är tokig i kål :love:

Utöver det ska jag skrämma svärföräldrarna med celeri remoulade, tänkte jag. :D
 
Vego-jansson med tångkaviar i
Finsk kålrotslåda
Julkryddade mandelbollar
Inlagd auberginsill"sill"
Filodegspaj med grönkål, rökt tofu och valnötter

Jag gör allt helvegeratariskt, alltså även utan mejerier och ägg. :) Använder främst havregrädde!
 
Jag är lite sugen på att försöka improvisera ihop någonting som liknar Findus ricottabiffar i stället för köttbullar. Är löjligt förtjust i dom men är lite anti halv/helfabrikat.
 
@cassiopeja: jag hittade ett recept på senapsgriljerad rotselleri. Det jag undrar, jag är mindre förtjust i vanlig selleri, skulle jag kunna tycka om rotselleri? Är det gott att lägga på mackan kall? Vet att det är mindre lätt att ge råd så här över nätet, vi har ju alla olika smak :)
 
@cassiopeja: jag hittade ett recept på senapsgriljerad rotselleri. Det jag undrar, jag är mindre förtjust i vanlig selleri, skulle jag kunna tycka om rotselleri? Är det gott att lägga på mackan kall? Vet att det är mindre lätt att ge råd så här över nätet, vi har ju alla olika smak :)
Ja, jag var lite skeptisk mot rotsellerin, då jag visserligen tycker om rotselleri i lagoma mängder, men den kan lätt bli lite stark och "för mycket" enligt mig. Men ugnsbakad så blev den lite sötare och inte lika skarp i smaken tyckte jag. Men har man svårt för sellerismak så kanske det inte funkar ändå...
Jag testade aldrig att ha den på macka utan åt den bara tillsammans med annat. :)
 
Jag tänkte göra veganska smörgåstårte-bakelser, inte så juligt kanske men ganska festligt och gott. De blir "fiskiga" med tångkaviar, dillkräm och röra på Lysekils kaviar. Har gjort det förut och det är riktigt smarrigt.
En annan grej som vi brukar ha är honungsrostad brysselkålssallad med granatäppelkärnor. Äter man ost kan man med fördel lägga till stekt haloumi i den.
Vegansk sill gjorde jag förra året, både vanlig inlagd med rödlök och senapssill, blev jättegott! får se om jag orkar göra det i år med, resten av familjen äter fisk så de är inte superintresserade av vegansk sill just.
Nutloaf gjorde jag också ett år, vet inte riktigt vad man ska jämföra det med. Typ köttfärslimpa? Fick ett engelskt recept av en vän, hon åt det mycket när hon bodde där.
Och så har jag funderat i flera dagar på om jag ska göra en vegansk jansson, den ska i så fall matchas mot ett beprövat familjerecept och det blir nog främst jag som ska äta den så får se om jag orkar. Jag hatar kapris så jag kommer i så fall pröva att ersätta ansjovisen med tångkaviar eller Lysekils kaviar och salt. Och oatly imat istället för grädde.
Funderar även på att göra bakelser på mjuk pepparkaka med frosting och tranbär.
Tänkte eventuellt pröva att göra egen rödbetssallad också! Gott till "kött"bullar :)
 
Jag gör en sallad på rödkål, rödlök, äpple och rostade hasselnötter med senapsdressing. Och Jansson med kapris i stället för ansjovis. Har testat att göra auberginesill vilket blev helt okej, men för min del skulle jag lika gärna kunna skippa auberginen, det är ju senapssås och potatis som är det goda. :D

Testade Astrid och Apornas frysta julskinka ett år, hunden fick äta det mesta av den... Jag har aldrig ätit riktig skinka, så vet inte om det smakar i närheten av det, men jag tyckte inte den var så god tyvärr.
 

Liknande trådar

Mat Någon som har tips på var man kan äta en lördagskväll? Vi har hyrt en stuga på västra Tjörn över helgen och vill ha nåt alternativ om vi...
Svar
4
· Visningar
400
Mat Åt lite julmat idag till middag var 2 sorters sill, rödbetssallad, julskinka, vörtbröd, rödkål, några köttbullar och prinskorv. Lagom...
2
Svar
22
· Visningar
1 454
Senast: skogaliten
·
Mat Jag (som de flesta) äter 3 gånger per dag, d v s 21 måltider i veckan. Frukost kan jag lätt göra vegetarisk om jag tar ost på mackan. Då...
4 5 6
Svar
106
· Visningar
5 152
Tjatter Hur många gånger är det vanliga att hämta mat vid julbord? Googlade och vanligaste svaret var 7 gånger. Men det har jag nog aldrig varit...
2 3
Svar
56
· Visningar
2 391

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Avels fråga
  • Hur är processen
  • Valp 2025

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp