Sv: Varför tål vissa hästar inte ensilage?
Ja du jag är vare sig veterinär, forskare eller expert. Men efter att ha lyssnat till de som kan mkt bättre än jag, tex Cecilia Müller, och med egna erfarenheter i bagaget, så tycker jag att jag har lärt mig lite grann mer än vad jag kunde/trodde innan iallfall.
Jag tror du inser själv att din häst inte går att jämföra med de flesta andra som tex "reagerar på hösilage"? Därför får du väl bortse från forskningen/studierna och våra svar i den här tråden... Faktum är att de flesta av dessa maghästar med största sannolikhet ändå reagerar på något annat än just grovfodrets konservering.
Gissningsvis har din hästs tyroidea problem i allra högsta grad med saken att göra. Jag har själv det och vet hur det påverkar hela kroppen samt är länkat till en massa andra system som slutar att fungera helt eller delvis. Kan inte tänka mig att det är mindre komplicerat på en häst.
Möjligen är ju också att din häst utvecklat allergier, säkert isf också kopplat till ovanstående problematik. Ingen aning om hur mycket som är forskat/forskas på detta på häst men jag hade börjat i den änden om jag var du.
Min häst hade levt ett långt liv med smärta när hon kom till mig. Jag jobbade med hela hennes hälsostatus, behandlade smärta och vad jag förutsatte var magsår. Smärtan var pga kronisk skada i hoven som med åren påverkade hela kroppen, behandlade i första hand med el och infrarött ljus samt massage och andningsträning) Hon fick även extra magnesium i perioder.
Rent magmässigt fick hon probiotika och bakjäst under en lång period samt fri tillgång på bra hösilage med tillräckliga värden, ev fri tillgång på lusern de år det behövdes (avelssto) samt aldrig kraftfoder. Nu kan hon äta vad som helst men jag ger ändå inte kraftfoder om det inte behövs. Hon blev dessutom ohalt om än något sned, hon är 20 år i år.
Problemet många gör tror jag är att dom inte ser "the big picture" - hela situationen och hela hästen. Allt påverkar.
Ja du jag är vare sig veterinär, forskare eller expert. Men efter att ha lyssnat till de som kan mkt bättre än jag, tex Cecilia Müller, och med egna erfarenheter i bagaget, så tycker jag att jag har lärt mig lite grann mer än vad jag kunde/trodde innan iallfall.
Jag tror du inser själv att din häst inte går att jämföra med de flesta andra som tex "reagerar på hösilage"? Därför får du väl bortse från forskningen/studierna och våra svar i den här tråden... Faktum är att de flesta av dessa maghästar med största sannolikhet ändå reagerar på något annat än just grovfodrets konservering.
Gissningsvis har din hästs tyroidea problem i allra högsta grad med saken att göra. Jag har själv det och vet hur det påverkar hela kroppen samt är länkat till en massa andra system som slutar att fungera helt eller delvis. Kan inte tänka mig att det är mindre komplicerat på en häst.
Möjligen är ju också att din häst utvecklat allergier, säkert isf också kopplat till ovanstående problematik. Ingen aning om hur mycket som är forskat/forskas på detta på häst men jag hade börjat i den änden om jag var du.
Min häst hade levt ett långt liv med smärta när hon kom till mig. Jag jobbade med hela hennes hälsostatus, behandlade smärta och vad jag förutsatte var magsår. Smärtan var pga kronisk skada i hoven som med åren påverkade hela kroppen, behandlade i första hand med el och infrarött ljus samt massage och andningsträning) Hon fick även extra magnesium i perioder.
Rent magmässigt fick hon probiotika och bakjäst under en lång period samt fri tillgång på bra hösilage med tillräckliga värden, ev fri tillgång på lusern de år det behövdes (avelssto) samt aldrig kraftfoder. Nu kan hon äta vad som helst men jag ger ändå inte kraftfoder om det inte behövs. Hon blev dessutom ohalt om än något sned, hon är 20 år i år.
Problemet många gör tror jag är att dom inte ser "the big picture" - hela situationen och hela hästen. Allt påverkar.