Det är bra att synliggöra och diskutera normer, framför allt när normerna medför negativa konsekvenser för dem som är utanför normerna. Och jag förutsätter att de flesta som diskuterar i tråden gör det just här, och inte kritiserar värden när man går hem från en middag.
Samtidigt så ska man inte anta att den värd som inte erbjuder en stor mängd dryckesalternativ, inte gör det för att hen inte förstår att alla inte gillar vin och öl. De flesta har nog ett begränsat urval snarare för att det blir oerhört svårt att möta alla olika önskemål. Och kan man ändå inte göra alla nöjda, så är det enklare att begränsa sig till en handfull alternativ.
Gällande alkoholfritt vin - en högst personlig spaning, helt baserat på umgänge med nykterister i just min närhet - så har det varit en rätt stor "grej" för många att de har blivit hänvisade till läsk och vatten när övriga gäster druckit vin, pga att de alkoholfria vinerna varit så dåliga. Denna särbehandling har inneburit ett stort missnöje, och även personal på restauranger har tyckt det är tråkigt. Nu när det börjat komma bättre alternativ, framför allt på vita sidan, är min bild att många fler idag erbjuder det som alternativ, och är glada över att nu kunna behandla gästerna mer likvärdigt. Medan andra, som synes i tråden, uppskattade att bli hänvisade till läsk och uppskattar inte alls att få ett alkoholfritt vin.
Så var ligger egentligen nivån för att vara en okej värd på en mindre eller större tillställning?
* Vanligt kranvatten, förstås. Ingen är allergisk, och för dem som inte kan dricka kolsyra så måste det finnas. Utan is i dock, för det funkar inte så bra för alla. Men isen kan ju finnas i en hink bredvid.
* Kolsyrat vatten, för dem som tycker att kranvatten är tråkigt. Helst med möjlighet att välja med eller utan smak.
= 2 alternativ, borträknat möjlighet till med eller utan is och smak.
* Vin och eventuellt öl, för enkelhetens skull begränsar jag 1 mig till en sort av varje.
= 4 alternativ, borträknat olika sorter
* Akoholfritt vin och öl, för att de som inte dricker alkohol inte ska känna sig särbehandlade
= 6 alternativ, även här borträknat olika sorter
* Läsk, lightvariant och sockervariant (detta är minst lika känsligt att bara erbjuda någon av dem, som övriga dryckesdiskussioner). Helst någon mer sort än bara Cola, eftersom inte alla dricker det.
= 8 alternativ + att läsken behöver vara av flera sorter
* Något som inte är vin, öl, läsk eller vatten.
= Minst 9 alternativ, varav flera innebär olika sorter inom dryckestypen.
Ju fler alternativ som erbjuds och ju mer oförutsägbara gästerna är i sina val, desto svårare blir det att planera åtgång av dryck och desto mer måste man köpa in för att klara av att det inte blir en jämn spridning. Ska alla/många av dryckerna borsserveras tillkommer logistiken kring det, och att alla gäster ska få sin mat varm och drycken i glaset när hen äter är prio 1, vilket också kan vara ett skäl till förenkling i valmöjligheten. Jag har faktiskt full förståelse för att det på många tillställningar inte finns fullt så många alternativ, och att den begränsning som är gjord vid varje tillfälle kommer att basera sig på det just den värden gillar.
Sedan är det alltid tråkigt att vara utanför normen. Men det är väl inte så mycket värre än för dem som inte gillar choklad, och 90% av alla förvalda desserter innehåller just choklad. Och standardgåvan/det som bjuds på vid jul är just choklad. Många älskar det. Ändra gör det inte. De som inte gör det får njuta vid andra tillfällen.