Varför går du igång på att
@Petruska trodde det? Jag bor inte på Västkusten, men även jag lever i villfarelsen att färska musslor är ganska lätt åtkomligt -säsongsvis. Nu bor jag i en rätt stor stad (Uppsala), men jag vet att jag köpte musslor när jag bodde i Östersund och jag konstaterade att det fanns i fiskdisken när jag handlade i den stad med 6000 invånare jag är uppvuxen i. Den ligger mitt i Småland och i likhet med Uppsala och Östersund långt från havet.
Det var väl lättlagade recept som efterfrågades men jag lägger ändå in två varianter av lasagne. Det tar lite tid att laga, men kan göras i stora satser och funkar bra att frysa ner i portioner.
1: Med tonfisk. Byt ut köttfärsen mot tonfisk men gör annars som en vanlig köttfärssås. Använd lite vitt vin som vätska och ha i en fiskbuljongtärning. På slutet, när såsen är nästan klar, ha i ordentligt med kapris och/eller hackade oliver. Gör sedan lasagnen som vanligt genom att varva tonfisksåsen med bechamelsås.
Obs! Vänta med att salta till efter att kapris och oliver är i.
2. Gör bechamelsåsen lite gräddigare och ha i strimlad lax. Den jag brukar använda är nog inkokt, men det kan säkert varieras. Smaksätt laxsåsen med rikligt med färsk oregano. Lax och oregano är en fantastisk kombination. Den såsen kan säkert göras som vanlig pastasås också. I lasagne kan man varva lagren med bladspenat, antingen färsk (räcker att skölja) eller fryst (tinas först).