Fast det jag läser är att valpkurs kan vara jättebra, men inte passar alla.

Som jag jobbar och tränar hund upplever jag inte att det tillför något - mina hundar sätter inte en tass på en hundklubb i hela sina liv. De flesta av dem kan inte sitta på kommando. Inte för att jag inte kan lära in det, utan för att vi gör andra saker. Min hundtillvaro skiljer sig rätt drastiskt från "gemene man", det är ju knappast konstigt att kurser upplagda och utformade för hobbyhundar inte passar utbildningstrappan för mina arbetshundar.

Jag har miljöstarka, trygga, sociala och lättarbetade hundar även i störiga miljöer, men jag tar en annan väg dit än vad som är praxis inom hundsportsvärlden.

Jag vill nog kalla polis- och brukshundar för "arbetshundar" men vi använder säkert termen olika där. Ja precis, förutsättningarna ser olika ut och jag tänker att det är bra att ha med sig det i bakhuvudet när man för diskussion, istället för att avfärda kurser i generella termer.
 
Oj, det var verkligen inte menat som något tjuvnyp! Men frågeställningen om valpkurs eller ej kom från en erfaren hundägare om hur andra tänker och gör, så såklart beskriver jag hur jag gör och hur jag tänker?

Utifrån svaren i tråden verkar många som gärna går valpkurs beskriva det som ett bra sätt att få till egentiden med valpen, därav ”åka till en brukshundklubb”.

Jag tror som sagt att det beror mycket på vilken gren man tänker träna/tävla och hur kutymen ser ut där.
Jag ser helt enkelt ingen mening med att lära mina valpar en massa olika sorters aktivering eller att träna på fokus bland andra ekipage med en 4-månaders valp. Eftersom frågeställningen var hur vi andra tänker, så är det väl inte märkligt att man delar med sig om hur man själv gör.
Det finns ju inget rätt eller fel, alla gör ju det man känner passar en själv bäst.

Nej, jag lär inte ut "en massa aktivering" heller. :) För mig är det viktigt i diskussion att man utgår från sig som person om det nu är ens egna erfarenheter man talar utifrån och därför avstår från att prata i generella termer. Eller om man gått en valpkurs, avstår från att tala från ens erfarenhet som i "såhär är valpkurser". Men hursom, känner att detta solkade ner tråden lite (och lite mig själv som instruktör som ändå råkar gå valpkurser) så jag skippar den.
 
Jag vill nog kalla polis- och brukshundar för "arbetshundar" men vi använder säkert termen olika där. Ja precis, förutsättningarna ser olika ut och jag tänker att det är bra att ha med sig det i bakhuvudet när man för diskussion, istället för att avfärda kurser i generella termer

Jag tror att du egentligen förstod vad jag menade.
 
Alltså, som instruktör blir jag lite beklämd över att man degraderar valpkurser i generella termer på de senaste sidorna. Det finns dåliga valpkurser likväl som det finns bra valpkurser. Att prata om valpkurser utefter behov som i "jag kan tillräckligt" blir lite elitism för min del och då tappar man också vissa syften med att gå valpkurs, likväl som det blir degraderande att påpeka att man minsann inte behöver vara på en brukshundklubb för att göra saker med sin valp. Näe, det påstår väl ingen, vi som håller valpkurser på brukshundklubbar gör det säkert av olika saker. För att det är kul, för att det är utvecklande och för att vi samtidigt vill stötta folkbildning och ideella verksamheter.

Jag vill ofta lära mig nya saker och utvecklas i mitt hundägande. Ibland sker det hos en privat instruktör, ibland sker det på en valpkurs på en brukshundklubb i grannkommunen. Inget av alternativen behöver vara bättre eller sämre än den andra.

Jag hoppar över denna tråden och uppdaterar om eventuellt valpliv i den vanliga uppdateringstråden istället. :)

Jag ser det inte som ”jag kan tillräckligt” utan mer i att jag redan har en tydlig plan över hur min valps utbildningsresa ska se ut :)
Jag vill så klart också utvecklas och lära mig mer, men personligen vänder jag mig då till en instruktör inom mitt område.

Jag tycker att brukshundklubben och privata aktörer som håller valpkurser fyller en viktig funktion, och det var verkligen inte menat som något nedvärderande mot dig eller andra instruktörer.
 
Jag är så peppad på valp! Jag har visat lite intresse så får vi se hur det blir. Hade nog faktiskt kunnat få valp redan nu i vår då min uppfödare undrade om jag inte skulle ha en efter min hanes dotter när jag sa att jag var valpsugen. Men jag avvaktar lite, kände mig inte helt 100 till hanen och har en parning jag är väldigt sugen på valp efter men det är många före på kö, så tänker att jag avvaktar den lite. Blir det inte så att jag får där så får jag leta mer aktivt och då vet jag att min uppfödare ska para en tik jag tycker mycket om senare under hösten.
Spännande detta, att det kanske blir valp i år? :) Det är väldigt tomt med bara 2 hundar hemma, jag saknar ändå när de var 4.
 
Jag är själv instruktör men går ändå valpkurs med mina valpar. Dels för egentid, att få komma iväg från flocken, men också för miljöträning och att lära sig att välja matte även om det finns störningar runt om. Tänker mao tvärtom än @AraSlei här, att kunna "jobba" bland andra hundar även från ung ålder är ju supernyttigt och jag skulle säga att det är främsta orsaken till varför jag och andra instruktörskollegor fortfarande går valpkurser även om vi håller sådana kurser själva.

Förstår dock inte riktigt varför du blev så besviken om du väljer att gå valpkurs med en unghund? Då är det ju givet att ni troligtvis redan gått igenom en hel del själva hemma. Troligtvis hade en vardagslydnad passat er bättre. :)

Jag vet inte ens om jag ska bemöta första stycket eftersom du är instruktör och knappast opartisk. Jag förstår att många kan ha nytta av valpkurser oavsett bakgrund, men jag tror också att det är nyttigt att få läsa om erfarenheter från andra sidan. Allting passar inte alla, så är det ju bara. Som helt nybakad hundägare kände jag en del press på att man "skulle" gå valpkurs för annars gjorde man fel, men det gick ju helt okej ändå. Det kan vara nyttigt för någon att se det perspektivet också.

Det dyker inte upp så många kurser här så det fanns inte direkt några andra val. Höst och vinter finns det nästan aldrig något och jag tog hem min valp tidig höst. Det var för övrigt inte en hund under 6 månaders ålder på kursen, så det var inte bara jag som var malplacerad om man ska utgå från någon tumregel om vad som passar vilka åldrar. Vi träffar inte så många hundar på hemmaplan så jag tänkte att det vore nyttigt för socialiseringen. Det gjorde dock varken från eller till eftersom det var väldigt lite aktiv träningstid, trots medelåldern på kursen så fick vi köra på som om det vore småvalpar vi hade.

Vad allmänlydnad anbelangar så... Min hund är fortfarande ganska valpig och stökig av sig trots att han blir två år till sommaren. Det är vanligt att rasen mognar sent, och därför har det inte känts rimligt att ställa så många krav ännu. En vardagslydnad, som i alla fall på klubbarna i min närhet innebär större krav på hunden, hade därför troligtvis gjort mer skada än nytta för vår relation i den åldern.

Jag vill också tillägga att jag under valpkursen fick otrevliga förslag både från andra kursare och från en av instruktörerna om hur jag skulle styra upp min distraherade hund. Jag trodde i min enfald att det inte förekom sånt inom SBK längre, så jag fick en riktig kalldusch och tappade intresset för att ens prova fler kurser. Jag undrar hur många fler som finns där ute som gått på samma nit.

Nu är i alla fall jag färdig med det här sidospåret, för jag är inte speciellt sugen på en utbruten tråd.
 
Senast ändrad av en moderator:
Klubbarna närmast har ingen verksamhet vintertid. Hälsingland utan hundhallar :angel: Finns en liten hall, men dom verkar mest ha agility för stunden. Så åker till uppfödaren så länge, då hon är instruktör. 1,5h enkel väg. Jag är lite försiktig bilförare så det blir mest helgdagar. Väglaget är inte kul just nu. Så lär väl bli unghundskurs senare istället.
 
Jag ska kanske förtydliga att jag också är instruktör och har hållit i valpkurser i bruks- och tävlingslydnad tillsammans med min kollega. De var mycket populära och det är kanske något sådant jag tänker mig. Cirkuskonster, inte vardagslydnad. Och också för att återknyta kontakten, jag har varit ifrån brukshundklubben ett tag nu. Å andra sidan blir det ju antagligen inte så mycket ny kunskap för mig? Då är det kanske bäst att åka till ett annat ställe?

Nåja, det är ett bra tag tills dess. Gott om tid att ändra sig tusen gånger
 
Jag tänker att även om man är erfaren hundägare så är man väl öppen för nya tankar och idéer vilket är varför jag går kurs. Mina egna idéer om hundträning har reviderats ganska kraftigt senaste åren och jag är glad för att man gela tiden utvecklas och lär sig nytt och inte kör runt i samma hjulspår.

Höll nyligen en "förberedande agilitykurs " och de kan verkligen se olika ut beroende på instruktör. Där var samtliga hundar under året och den yngsta fem månader. Vi ägnade mycket av kurstiden åt teori och hade väldigt korta och lätta pass där vi var noga med att de skulle få lyckas. Vi la mycket tid på träningsmetoder, belöningsträning och hur man ska träna på att träna. Alla var erfarna hundägare sen innan och nån hade även kört agility innan men alla kände att de fick med sig nåt av kursen hem och nån sa att de verkligen fick en "aha" - upplevelse kring sin hundträning.
Poängen med kursen är inte att hundarna ska sköta sig eller ens behöva göra bra ifrån sig, det är att ge folk verktyg att träna med hemma eller på klubben men ostört och gradvis introducera störning så att man kan gå kurs eller komma på öppna träningar eller köra på på egen hand.

Jag och många instruktörer märker att fler och fler kommer på kurser med inriktning men att hundarna saknar grunder vilket gör att de har svårt att få ut så mycket som de skulle kunna få ut av kurserna om de hade haft ett samarbete och bra belöningar med sin hund.
Vet man inte riktigt hur man ska jobba med det så är att gå kurs err jättebra alternativ för att få hjälp men sen måste ju jobbet göras hemma.

När det gäller själva tricken så är det mindre viktigt, ena hunden kan inte ens sitt eller ligg men hon är intresserad av att jobba med en och kan saker som prioriterats högre men just sitt och ligg har vi inte orkat lägga ner nån tid på att träna än.

Sen är det alltid ett lotteri att gå kurs när man inte gått för den instruktören innan men jag har alltid kunnat plocka med mig nåt guldkorn. Ibland är det även nyttigt att påminnas om sånt man redan kan men stuvat undan 😁.
 
Jag vet inte ens om jag ska bemöta första stycket eftersom du är instruktör och knappast opartisk. Jag förstår att många kan ha nytta av valpkurser oavsett bakgrund, men jag tror också att det är nyttigt att få läsa om erfarenheter från andra sidan. Allting passar inte alla, så är det ju bara. Som helt nybakad hundägare kände jag en del press på att man "skulle" gå valpkurs för annars gjorde man fel, men det gick ju helt okej ändå. Det kan vara nyttigt för någon att se det perspektivet också.

Det dyker inte upp så många kurser här så det fanns inte direkt några andra val. Höst och vinter finns det nästan aldrig något och jag tog hem min valp tidig höst. Det var för övrigt inte en hund under 6 månaders ålder på kursen, så det var inte bara jag som var malplacerad om man ska utgå från någon tumregel om vad som passar vilka åldrar. Vi träffar inte så många hundar på hemmaplan så jag tänkte att det vore nyttigt för socialiseringen. Det gjorde dock varken från eller till eftersom det var väldigt lite aktiv träningstid, trots medelåldern på kursen så fick vi köra på som om det vore småvalpar vi hade.

Vad allmänlydnad anbelangar så... Min hund är fortfarande ganska valpig och stökig av sig trots att han blir två år till sommaren. Det är vanligt att rasen mognar sent, och därför har det inte känts rimligt att ställa så många krav ännu. En vardagslydnad, som i alla fall på klubbarna i min närhet innebär större krav på hunden, hade därför troligtvis gjort mer skada än nytta för vår relation i den åldern.

Jag vill också tillägga att jag under valpkursen fick otrevliga förslag både från andra kursare och från en av instruktörerna om hur jag skulle styra upp min distraherade hund. Jag trodde i min enfald att det inte förekom sånt inom SBK längre, så jag fick en riktig kalldusch och tappade intresset för att ens prova fler kurser. Jag undrar hur många fler som finns där ute som gått på samma nit.

Nu är i alla fall jag färdig med det här sidospåret, för jag är inte speciellt sugen på en utbruten tråd.

Det finns bra och dåliga instruktörer överallt, även inom SBK. Blir väldigt knepigt att dra några slutsatser om hela SBK efter erfarenhet av en kurs. Jag är inte "partisk" till något alls, var och en väljer givetvis själv, det jag bemötte var föreställningar om varför man går valpkurs. Hursomhelst, det får bli mitt sista inlägg i tråden.
 
Börjar känna mig pepp på att det blir valp i år ändå :) kommer inte tillbaka till Sverige förrän slutet på februari men sen ska jag planera in lite möten med uppfödare, mest för att träffa raser. Whippet känner jag redan så många, men har börjat fundera på sällskapsterriers - en hund med lite will to please kommer nog passa bäst ändå, med sambon och familjen och allt det där, men vill ändå ha en vovve med attityd. Måste träffa några för att vara säker.

Just nu funderar jag på toy fox terrier (träffade en som gjorde mig lite kär…..), kanske english toy terrier eller norfolk? En liten rackare. Vet inte vad jag tycker om strävhår. Känns oljigt…
 
Jag är själv instruktör men går ändå valpkurs med mina valpar. Dels för egentid, att få komma iväg från flocken, men också för miljöträning och att lära sig att välja matte även om det finns störningar runt om. Tänker mao tvärtom än @AraSlei här, att kunna "jobba" bland andra hundar även från ung ålder är ju supernyttigt och jag skulle säga att det är främsta orsaken till varför jag och andra instruktörskollegor fortfarande går valpkurser även om vi håller sådana kurser själva.

Förstår dock inte riktigt varför du blev så besviken om du väljer att gå valpkurs med en unghund? Då är det ju givet att ni troligtvis redan gått igenom en hel del själva hemma. Troligtvis hade en vardagslydnad passat er bättre. :)
Jag tycker att det är kul att höra att t o m du som är instruktör går valpkurs. Om inte annat så borde det ju ge dig en bra uppfattning om hur din valp fungerar i just den miljön, hur mottaglig den är för träning där. Och samma nytta för valpen, att få träna med dig just på kurs och inte bara hemma.

När jag gick valpkurs så tänkte jag att det var för att jag ville vänja valpen vid kursmiljön. Insåg efter ett tag att det var minst lika viktigt att jag vande mig! :o Lätt att bli stirrig och prestationsgalen bland alla de andra som man tycker har exemplariska valpar medan man själv har ett popcorn i snöret.

Den första valpkursen hoppade vi dock av efter två gånger, den funkade inte för oss. Hittade en annan som var bättre och där insåg jag att typ allt vi gjorde kunde jag visserligen redan, i teorin. Inget av det som togs upp var nytt för mig och jag var den som liksom kunde svara på alla frågor. Men det räckte inte riktigt i praktiken, om man säger så 🙈😅
 
har börjat fundera på sällskapsterriers - en hund med lite will to please kommer nog passa bäst ändå, med sambon och familjen och allt det där, men vill ändå ha en vovve med attityd. Vet inte vad jag tycker om strävhår. Känns oljigt…

Det tycker jag du gör rätt i :D

DSC_0218.webp


Sen vet jag inte varför du tror (korrekta) strävhårspälsar är oljiga? för det är de inte.
 
Det tycker jag du gör rätt i :D

Visa bifogad fil 137518

Sen vet jag inte varför du tror (korrekta) strävhårspälsar är oljiga? för det är de inte.
Min erfarenhet av strävhårspäls är baserad på en (antagligen ganska skruttig…) affenpinscher jag träffade någon gång, den kändes typ som ojligt hö! :arghh: Blev lite skärrad av det, tror jag. Lite som ett otvättat gubbskägg. Hah. Vet att de antagligen inte känns sådär vanligtvis så har ändå några strävhår på min lista, så kan jag gå och klappa och få en ny uppfattning :D
 
Jag vill också tillägga att jag under valpkursen fick otrevliga förslag både från andra kursare och från en av instruktörerna om hur jag skulle styra upp min distraherade hund. Jag trodde i min enfald att det inte förekom sånt inom SBK längre, så jag fick en riktig kalldusch och tappade intresset för att ens prova fler kurser. Jag undrar hur många fler som finns där ute som gått på samma nit.

Känns som väldigt svepande och svårbemött kritik mot en organisation som tar ett stort ansvar för att vi ska kunna ha hundar som vi vill och är vana vid i Sverige.

Antalet hundbett i samhället ökar ju, så jag skulle säga att det är viktigare än någonsin att peppa (särskilt förstagångs)hundägare att gå valpkurs.
 

Liknande trådar

Övr. Hund Årets sista dag är här och nog borde vi ha formulerat våra mål och planer inför nästa år -2024! Här är tråden -in med allt, stort som...
2 3
Svar
55
· Visningar
4 192
Senast: Pooh
·
Övr. Hund Jag och sambo ska skaffa hund. 😊 Både han och jag jobbar skift och han jobbar mestadels natt. Det här innebär att vi har ett glapp 3ggr...
Svar
8
· Visningar
1 114
Senast: Kajsalisa
·
Övr. Hund Hej! Vi har en valp här på 4+ veckor som har lite problem med blötlagt foder, vi försöker ge han några kulor om dagen av maten vi har...
Svar
18
· Visningar
1 074
Senast: Maniac123
·
R
Hundträning Min mamma ska kanske skaffa en hund valp ❤️ Och isåfall kommer min hund vara ungefär 1,5-2 år när den kommer. Han är en väldigt glad...
Svar
14
· Visningar
1 269
Senast: Raderad medlem 149524
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp