Ni som odlar egen vall, i hur många år låter ni den ligga innan ni bryter den? Plöjer ni upp hela eller gör det i årsetapper?
En del av min vall skulle jag dessutom i år behöva stängsla in provisoriskt efter 1a skörd till mina kommande föl, den sista föds i juli o blir för sen att skicka iväg på bete. Vad har ni för erfarenheter på kort o lång sikt att använda vallen som bete?
Jag har knappa 10 ha vall som har legat sen 2008, men det året fick jag bara en usel "andra skörd" (i september) pga vädret. Hitintills har jag bara gödslat för första skördden och sedan låtit fältet vara inför en andra skörd och bara tagit det som blivit sas. I år behöver jag mer än vad jag (förhoppningsvis) får på 1a skörden (300 balar 2011) o ska göda efter 1a skörden.
Marken är klass 10 o tydligen perfekt för betor o mindre bra att ha hästar på - skånsk leråker om det har någon betydelse i samanhanget (o jag är en riktig hobbybonde som står o hummar o nickar när bönderna som slår,balar o plastar pratar om väder, vind o marker )
En del av min vall skulle jag dessutom i år behöva stängsla in provisoriskt efter 1a skörd till mina kommande föl, den sista föds i juli o blir för sen att skicka iväg på bete. Vad har ni för erfarenheter på kort o lång sikt att använda vallen som bete?
Jag har knappa 10 ha vall som har legat sen 2008, men det året fick jag bara en usel "andra skörd" (i september) pga vädret. Hitintills har jag bara gödslat för första skördden och sedan låtit fältet vara inför en andra skörd och bara tagit det som blivit sas. I år behöver jag mer än vad jag (förhoppningsvis) får på 1a skörden (300 balar 2011) o ska göda efter 1a skörden.
Marken är klass 10 o tydligen perfekt för betor o mindre bra att ha hästar på - skånsk leråker om det har någon betydelse i samanhanget (o jag är en riktig hobbybonde som står o hummar o nickar när bönderna som slår,balar o plastar pratar om väder, vind o marker )