Ok, nu ska jag försöka utveckla mig lite.
För mig är det mycket viktigt med ett bra möderne och intressant far - morfar - helst även mormorsfar. Jag vill helst se syskon eller tidigare avkommor som tävlat, om det inte är en mycket etablerad familj där det finns anledningar till varför resultat saknas. Det är idag med internet ganska enkelt att kolla upp prestationer även om det inte är lika enkelt med utländska hästar. Jag använder Blup jättemycket här. Det är ointressant vad som hände på 70-talet, därför duger tillförlitligheten väl för mina ändamål (nu menar jag inte explicit indexen utan själva sidan).
Så nr 1) Möderne, möderne, möderne
.
Det är också viktigt med fertilitet i stostammen. Det har ett visst mått av ärftlighet. Ganska enkelt att kolla även om man kan luras lite på avkommor reggade utomlands. Men Google är en god vän.
Hingstarna (far - morfar etc) måste vara välmeriterade och ha lämnat goda avkommor. Gärna åtm ngn av dem på WBFSHs topp 100-lista. Viktigt med starka mödernen även på dem!
Jag har nästan undantagsvis köpt ston som tidigare fått föl. Det har flera fördelar. Framförallt vet du att hon kan bli dräktig! Är avkommorna efter intressanta hingstar och hamnat hos bra köpare har man också en bra chans att de hinner visa framfötterna under tiden du har stoet i avel. Det är givande att följa dessa avkommor även om man inte fött upp dem själv.
Egna tävlingsmeriter är såklart bra, men som regel får man ju välja - meriter eller många avkommor. Och en god stam är viktigare än egna resultat tycker jag, även om såklart ridbarhet etc också är ett bra mått. Men förärvningen bör vara säker från en meriterad stolinje med ett antal tävlande syskon t ex än från en enstaka individ som gått 1,60.
Exteriören lägger jag inte så stor vikt vid. Jag vill att de har ett gott framparti, med bra huvudansättning och halsdito samt en välliggande bog och vackert huvud. I övrigt kvittar det ganska lika, jag föder upp hopphästar ska då nämnas. Benställ underordnat så länge de inte har avvikelser som inte går att korrigera enkelt (t ex mkt parallellförskjuten eller extremt rakhasig).
Viss vikt vid storlek men idag har jag ston från 160 till 175+ så det blir mest hingstvalet som påverkas.
Temperament, ja de ska vara trevliga. Men det är faktiskt de flesta hästar
.
Mina ston har kostat ca 50' i inköp i snitt, då pratar vi om bortemot 15 stycken.
Så till Skatteverket. Har man en god affärsplan och en kalkyl som håller finns det inget som säger att det är svårt. Har man redan en verksamhet från början bör det vara enkelt att lägga in hästarna där (så gjorde jag med min lammproduktion t ex efter diskussion med SKV). Det finns inga krav på att man ska gå med vinst! Man ska ha vinstsyfte men det är fullt tillåtet att göra dåliga affärer i Sverige. Däremot kan man naturligtvis inte använda ett företag för att finansiera sin hobby... jag har full förståelse för att en del handläggare varit tuffa genom åren. Det förekommer säkert en del fusk men har man bara på fötterna är det inga problem. Man måste såklart redovisa en omsättning av något slag relativt snabbt.
Sen är det inte enkelt att tjäna pengar på enbart uppfödning. Jag tror att man bör ha någon kompletterande verksamhet, som kanske inackordering, in/tillridning, tränande funktion eller annat. Och dessa verksamheter kan vara beroende av varandra så att de bär varandra på olika sätt och drar nytta av varandra. Naturligtvis är det omöjligt att gå med vinst om man ska vara inhyrd och köpa allt foder... man måste ha rätta förutsättningar men det anser jag gäller all företagsamhet.
Man får också försöka att hålla kostnaderna nere på ett smart sätt (t ex väldigt låga/inga försäkringar på stona, sällan värt det, bra grovfoder, bara sko de hästar som verkligen behövs osv) men inte snåla på t ex hingstval. Det förekommer så otroligt märkliga diskussioner om hingstval i semintider så jag blir helt matt ibland... Om en hingst så kostar 10' mer än en annan men du kan få 20' mer för fölungen anser jag att det i alla lägen är värt det.
Jag säljer oftast föl. Det är den bästa affären anser jag. Visst, jag kanske missar chansen på de hästar som blir riktigt bra och kostar 300' som fyraåringar. Men för mig som inte utbildar själv har den hästen kostat väldigt mycket och jag tar en risk som inte är försumbar. Detta är såklart väldigt olika beroende på vilka förutsättningar man har, man får se till sina egna, men generellt sett tror jag inte att det lönar sig för särskilt många att behålla i flera år.
Man måste hänga med i hingstcirkusen och matcha väl. Ibland blir besluten fel såklart. Jag har flera ston och betäcker i regel 4-5 stycken per år. Då sprider jag mina risker på några yngre förmågor och några äldre välbeprövade. Alltid linjetänkande, avel handlar inte om individer.
Slutligen några ord om hästköparna - de har förändrat sig otroligt mycket de senaste säg fem åren. Idag är majoriteten upplysta om att mödernen är viktiga, många har koll på internationellt gångbara hingstar, alla kan Blup och kollar nästan alltid upp hästarna där innan de ens svarar på annonsen. Jag sa själv bara för några år sen att tävlingsryttarna "bara vill ha Cortez och Cardento", men så är det inte längre.
Det är synd att det ska vara så mycket negativt snack så fort nån dryftar sina visioner härinne. Jag skrev själv en tråd om att starta seminstation för några år sen (går säkert att söka fram), svaren jag fick i den var så nedslående och negativa så hade jag haft ett uns mindre värmländskt stön hade jag aldrig provat. Nu är det en etablerad verksamhet som är jätterolig att bedriva och som dessutom genererar en del pengar in i mitt företag. Dessutom är ju en del av pessimisterna såna som själva fött upp en eller fyra hästar totalt och egentligen aldrig ens försökt...
Jag har inte hållit på så länge med avel på den här nivån, sen 2009 i lite större skala kan man säga, så jag garderar mig med att säga att jag kanske tänker helt annorlunda om tjugo år
. Men så här långt har filosofin funkat väl.