@niphredil @Mammas
Slår ihop svaren till er. Jag vet inte var utbildningarna finns idag. Jag gick en KY-utbildning, numera heter det väl YH (yrkeshögskola). Jag gick på riskhanteringsakademien i Mölnlycke, kollade där och där finns en utbildning på distans till säkerhetssamordnare nu (
http://www.yhim.se/vara-utbildningar/riskhanteringsakademien/sakerhetssamordnare). Min var heltid, 2 år. Läste allt från säkerhet till lite juridik, ekonomi (väldigt basic, typ gymnsie), brandskydd, krisberedskap/katastrofplanering, risk management, informationssäkerhet osv. Det var en bra utbildning, stor bredd och 27 veckors praktik.
En kompis till mig gick en distansutbildning i Eskilstuna för några år sen på academia eller nåt sånt. Vet inte om den finns kvar, hette säkerhetsingenjör.
De i min klass fick jobb ganska omgående. Jag valde att inte ta något jobb (blev headhuntad men nej), åkte utomlands, pluggade utomlands och sen kom jag tillbaka och hoppade in som gruppledare på ett bevakningsbolag för att sedan börja jobba i en kommun. Bytte sedan kommun efter ett tag.
Jag skulle säga att det finns jobb, på privat, som konsult, i kommun och i stat. Speciellt som läget ser ut i världen så tror jag inte det kommer minska. Nu när det ska bli mer arbete mot civilt försvar så kommer det bli en ganska hög arbetsbelastning, kommuner ligger lite efter generellt.
Det jag gör är att planera för kriser, jag gör risk och sårbarhetsanalyser, hittar åtgärder och försöker få igenom de ;-) , jobbar just nu mycket med skydd av samhällsviktig verksamhet, jag uppdaterar oljeskyddsplaner, krisplaner, nödvattenplaner, planerar övningar och utbidningar, diskuterar mycket med frivillig org. Ofta kommer inte bara krisberedskap in i jobbet utan övrig säkerhet också, som hot och våld, passagesystem, larm, trygghet på arbetsplatser (då allt från kontor till HVB-hem, skolor osv) och i mitt fall är jag också kontaktperson och sekreterare i brottsförebyggande råd där vi jobbar med trygghet för medborgarna, mot våldsbejakande extremism, drogförebyggande osv.