Sv: Vad krävs av en jockey?
Hej hej, ett lååångt svar här från NinniW…
Ja mångas dröm är att bli jockey. Men kanske du bör börja med att helt enkelt söka dig till ett stall där de tränar galopphästar? De flesta som börjar i ett stall börjar nerifrån och får successivt ”arbeta sig uppåt” men i ditt fall låter det som att du är lite äldre, eftersom du tycks ha en fast partner som stöttar dig…
Utifrån sätt är Galoppen nästan alla unga ryttares dröm, men under förstoringsglaset försvinner mycket av det glamorösa. Under ytan hittar man massa slit och dålig avkastning för ”den vanlige” stall arbetaren. Jag är inföding och har sätt det mest otroliga saker på galoppbanan.
I din bana mot jockey kariär, börjar du som lärling och för att då få ritter så måste du kunna rida låg vikt och ha en tränare som du är kontrakterad av och som backar upp dig med hästar att rida på. Som lärling konkurrerar du med att inte ta så mycket betalt och ha viktlättnad (den utskrivna ridvikten minus 4-2kg)i loppen. Att vara lätt är naturligtvis ett pluss om man vill bli proffs. Men Det räcker inte på långa vägar. Desto mindre man väger, desto lägre vikter kommer man att vilja rida, beroende på ålder så kommer man dessutom att gå upp i vikt med de nya musklerna som man kommer att skaffa. Först och främst så måste man vara stark, det är jobbigt i sig att ”bara stå” i jockey sits, men när det skall ridas finish på slutet eller om det är en häst som ”pullar” (typ blir stark och vill gå för fort) eller tvärt om en som är lat, då krävs det styrka och teknik.
En annan sak är också att även om man gillar att rida fort så är det inte samma sak som att rida fort i hoppressad med 14 andra. I Sverige har vi bara 15 hästar i våra startfällt, trotts detta blir det ofta trångt. Det är alltså inte så lätt som det ser ut, att bara susa runt ett par varv, kan vem som hälst som kan rida. Men hade det varit lätt hade ju alla gjort det eller hur? Jag har en god vän som har ridit två lopp i sitt liv, hon är mycket duktig, hon vann båda men konstaterade att det var det absolut värsta hon hade gjort i sitt liv
och tänker aldrig göra om det. Men hon jobbar endå heltid som arbetsryttare.
Att få lärlingskontrakt är inte så svårt, efter som dessa tenderar vara gynnsamma för tränaren man är knuten till har dessa inget i mot att ha lite lågavlönade ryttare anstälda. Dvs. innebär mycket slit och att inte ha någon facklig uppbackning, efter som du till en början blir direkt beroende av din kontrakterade tränare. Att sedan bli Jockey är inte heller så svårt, du behöver bara vara lärling i tre år. Men att sedan kunna leva på det är en helt annan sak.
Precis som inom alla yrken så är man bara tillräckligt bra och kan marknadsföra sig själv, så får man jobb. Men det gäller att andra också tycker att man är bra, tränarna och ägarna tenderar nästan alltid att skylla dåliga resultat på ryttaren. Rider man dåliga hästar blir man med andra ord klassad som en dålig ryttare. Jockeyeliten i Skandinavien känar bra med pengar, men de som ligger straks under toppen får kämpa hårt för sitt levebröd.
Det finns alltid en massa jockeys och lärlingar, ingen brist där alltså. Men duktiga ryttare får man liksom inte för mycket av. Jag vill inte avskräcka dig, bara upplysa om att massor av lärlingar har fått sina drömmar krossade i värklighetens mangel när de skrivit kontrakt alldeles för fort och inte hunnit med att utnyttja sina lärlingsår.
Innan du skriver någon som hälst kontrakt med någon tränare så se till att vara säker på att detta verkligen är rätt, om inte annat för att du skall kunna rida lopp direkt och utnyttja dina fördelaktiga år med viktlättnad fullt ut. Men jag tycker nog att du skall börja med galopp som en hobby, skaffa kontakter, börja rid amatör lopp, med en så kallad amatörryttarlisens. Genom att börja med att visa sina kvaliteter som amatörryttare, visar du om du hör hemma ibland proffsen.
Själv har jag blivit tillfrågad ett antal ggr genom åren varför jag aldrig tar och blir lärling, men jag vet att ett liv i konstant bantning inte skulle vara något för mig. Detta även när vissa lockar med fina kontrakt och erbjudanden. I dag kan jag rida 52 kg utan att banta, detta är alltså med sadel och kläder exklusive hjälm och säkerhetsväst, men vad väger jag om tre år? För mig skulle det troligen räcka efter som jag har ett antal segrar, ett championat och en andra plats i Fegentrin (typ världscupen för amatörryttare), jag skulle heller inte starta på så mycket viktlättnad. Soliga sommar dagar när det e fint väder och hästarna är underbara så lockar steget till proffs hur mycket som hälst. Men jag vet att det kommer regn, snö 25 fuktiga minusgrader, oja då tränar vi endå, tränaren sitter i en varm bil och tänker på pengar medan de anställda arbetar.
Jag hoppas verkligen att du kontaktar en tränare eller går på Strömsholms kursen. Galopp är en av de underbaraste rid formerna man kan hålla på med.
Visar det sig att du efter att ha arbetat heltid ett helt år och fortfarande känner att du vill bli lärling så tycker jag definitivt att du skall satsa på det! Men börja som glad amatör som kommer helger och innan jobbet för att rida för att det e kul, avancera sedan till ”vanlig Worker” och känn dig fram!!
Med vänlig hälsning Ninni Westerlund, inföding, heltidsarbetande, stipendiat till USA och England, heltidsarbetare igen, skadad, student, deltidsarbetare, student och nu återigen timanställd/Magisterstuderande.