Läste en tråd på Facebook om någon som köpt en grillpanna på Erikshjälpen, rengjort, oljat in och fått jättefin. Nu var det inte gjutjärnspanna som hon trodde utan en dyr scanpan classic grill som är typ någon aluminium teflon variant. Men det såg ut som om hon hade gjort ett bra jobb i alla fall. Det var intressant att läsa hur folk tar hand om sina gjutjärnsprodukter, jag är sugen på att skaffa fler sådana, och har ett väldigt gammalt Æbleskivorjärn i gjutjärn som behöver tas om hand.
Har funderat lite på det här med vad man har på spisen och lagar mat på och i ett bra tag nu, och det har aktualiserats en del senaste månaden i och med att jag ska byta från glaskeramikhäll till induktionshäll, och därmed, om jag förstår rätt, fungerar inte alla sorters pannor. Läste att man kan kolla med magnet, fastnar den på botten av grytan/stekpannan så funkar den på induktionshäll. Så jag har kasserat de som jag sedan inte längre kan använda. Det var med viss sorg, på ett sätt! En som hade ett pyttehål uppetill, som ett synålshål (kan det vara som den var utsliten? Det var den äldsta av de äldsta
) och en som hade en buckla fick åka till återvinningen även om de fungerade utmärkt, de andra skänktes till loppis, så de dog inte som tur var!
Jag flyttade hemifrån när jag var 17 år och fick då av mamma grytor och stekpannor begagnat. Grytorna har hållit, stekpannorna har bytts ut med jämna mellanrum. Jag har aldrig köpt något dyrt eller specifikt märke och så inte heller mamma så att jag haft flera grytor i 25 år, som jag fick av mamma som hon haft innan mig i flera år, kan jag ändå tycka visar på bra kvalitet trots en gryta/kastrull för mindre än en 100lapp ibland i inköpspris. Senast köpte jag ett grytset om 3 grytor med glaslock på Lidl för under 200 kr, av samma typ som jade hade sedan tidigare. Men jag har också en gjutjärnsgryta, ganska stor 5 liters? av märket Duka, men jag har ingen aning om hur jag ska använda den för jag tycker att allt bränns i den. Numera är den för stor eftersom alla mina barn inte bor hemma. Men innan dess användes den väl typ tre gånger eller så, den har nu jobb som lockförvarare åt de andra grytorna.
Vad har ni i ert grytskåp? Kör ni med gjutjärn eller andra varianter? Dyrt eller IKEAs billigaste? Hur länge har det hållit? Spelar det någon roll i hur maten blir om det lagats i en billig eller dyr gryta/stekpanna eller gjutjärn eller teflon?