Sv: Vad har jag för alternativ?
Skulle oxå vara intresserad av insulinresponsen. Kunde inte somna, så nu har jag legat och funderat igen - mest på hur vi människor fungerar ytterligare en gång.
Är alldeles för trött för att riktigt uttrycka det jag vill, men det är ju stor skillnad på socker och socker - dvs rent bet/rörsocker och kolhydrater (som ju är samlingsnamn för "allt" socker). Äter du något sött - typ godis, så får ju kroppen en sockerchock som just utlöser en massa insulin ock kortisol - stresshormoner. Blodet får ju väldigt fort för höga nivåer av blodsocker.
Äter du pasta el. dyl, även frukt innehållande naturligt socker (kanske kan jämföras med sockret i hästarnas grovfoder?) så får du aldrig den sockerchocken. Kanske för att det är en process som bryter ner sockret långsamt och kroppen inte pumpar ut samma mängder i blodet - därav en mindre mängd av stresshormoner.
Stresshormoner förstör mkt i kroppen. Min mamma var på en föreläsning om smärta (hon är sjukgymnast). Där berättas forskningsresultat just på för högt sockerintag hos människor. Kommer inte ihåg föreläsarens namn, men de hade kunnat påvisa ett starkt samband mellan kroppsliga/fysiska smärtor hos patienterna och mängden socker i dieten. När sockret drogs ner kraftigt och de fick sockerreducerad diet så försvann de här smärtorna som ingen tidigare kommit åt eller förstått. Det var stark smärta men samtidigt inget som gick att dignosticera och den försvann. De lyckades göra saker de inte gjort det senast årtiendet. Just för att halten stresshormon sänktes.
Så - snabba/långsamma kolhydrater påverkar ju inte kroppen på samma sätt, även om molekylerna vid upptag ser likadana ut. Nånstans är processen inte identisk. Dessutom så blir ju överskott av socker fett, medan överskottet från rimliga intag av andra kolhydrater lagras i levern (även om man enligt dagens atkins och GI anser att man bli fet av potatis -> har inte jag lyckats med).
Så bara en fundering (det här har ingen som helst faktagrund att stå på) - finns det inte ens en gnutta möjlighet att renare socker (betfor/melass) hos hästar - i överskott förstås (inte så hysteriskt som tidigare framställts) - skulle kunna ha någon liknande negativ påverkan? Jag menar om vi kan känna sån pass smärta av för mkt...