L
linnea 82
Har köpt hem nästan 2 ton hö, och får nu se att det är lite ytligt mögel Detta verkar bara vara det ytttersta laget. Resten doftar fräscht och dammar inte, kan jag använda mitt hö eller måste jag köpa nytt?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Sitter det bara i kanten på balen så är det nog den typ av mögel som kommer av att höet lagrats lite fel. T ex utmed en vägg eller upp till yttertaket. Ta och titta hur det ser ut på balar som ligger inne i stacken. Kan vara så att det bara är de yttersta balarna som fått mögel. Det beror på att det t ex blir kondens på väggen och att höet blir futigt av den. Är det så, så låt dem ligga kvar som skydd för resten av balarna. Är det inte på det viset så gör en hygiensk analys av höet. Det kan vara så att det inte är bra för häst men fungerar för nötboskap. Då kan du sälja det, visserligen inte till fullt pris men bli av med det så du kan få in nytt.
Har du nyss fått hem det så pratar du med leverantören, han får ta tillbaka det. Har det legat ett tag på din egen skulle får du nog finna dig i att köpa nytt. Jag skulle inte fodra med mögliga balar. Bränn upp det. Riskera inte hästarnas luftvägar. Om du öppnar en bal och ruskar den kommer du att se att den alldeles säkert ryker och dammar? Man kan ta hygienanalys om man är osäker.
Jag vet att det kanske är till att starta debatt, men jag hade också liknande problem tidigare i höst. Jag tog bort allt som såg mögligt ut plus lite till och såg till att det låg luftigt och inte fuktigt, och hästarna har ätit av det i c.a 1,5 mån och verkar inte må dåligt. Äter bra utan problem osv. Det är väl egentligen inte att rekomendera att göra så här men vad gör man. Även om hästar är mer känsliga än kor tex så tror jag att vi människor över driver lite ibland med deras känslighet.
Om det är bra under till så låt de balar som är angripna ligga kvar som skydd för de som ligger under.
Skulle nog också sortera ut det dåliga eftersom det andra verkar ha klarat sig väldigt bra! Hö som ligger i kanterna eller i lagret högst upp kan tyvärr bli dammigt, mögligt, solblekt osv vid förvaring på höskulle men det brukar inte säga mkt om kvaliteten på höet inunder.
med sund förnuft och bra väderkorn låt dem äta av ditt hö
Jag har sett hö börja mögla på två dagar, inomhus. Då har det ju BÖRJAT mögla redan vid första timmen förhållandena var gynsamma för mögel, och sedan såg man det efter två dagar...
Jag hade aldrig fodrat med strå jag misstänker kan vara mögelangripet. Just hö är ju värre att dra fukt än t ex halm, vilket gör att om man SER mögel på ett ställe är det hyfsat troligt att fukt även gått vidare in i balen, men att det ännu inte fått optimala tillväxtförhållanden.
En hygienanalys ger bra svar tycker jag.
Jag hade aldrig fodrat med hö som varit i närheten av mögel ens. Kan låta tufft och vara jättetråkigt men mögelsporerna letar sig snabbt inåt och är ofta inte synliga för ögat. Vet att åtskilliga hästägare kommer in på djursjukhuset i Helsingborg och kan inte förstå varför deras hästar helt plötsligt börjat hosta och ibland knappt kan andas. Kollar man sedan hö så har detta varit problem (givetvis damm också). Jag lovar att lidandet för hästen och fakturan för vården blir värre än att bli tvungen att köpa in nytt hö. (Även jag har råkat ut för detta). Bra att du gör en hygienanalys. Vet tyvärr inte vad den kostar.[/QUO
Men då e det väl inte nån mening att göra en hygienanalys om det ändå kommer att sprida sig?