Nu svarar jag på alla dina inlägg i den här tråden samtidigt
@Scar . Hoppas att du hänger med!
De studier som gjorts på manliga attraktionsförmåga är många, men oftast med mycket litet urval, geografisk och social begränsning, samt smal hypotes. De slutsatser du drar i dina inlägg här är inte kompatibla med vetenskapen. Det enda jag vet som stöder din hypotes om mäns 'farlighet' skulle möjligtvis vara studier i sexuell dimorfism, men där finns inga slutsatser att dra egentligen. Några studier indikerar att vissa kvinnor under ägglossning föredrar män med mörkare röst och maskulina ansikten (
https://journals.sagepub.com/doi/10.1111/j.0956-7976.2004.01503010.x https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0018506X05001704?via=ihub ). Samtidigt finns det många studier som visar att variablerna är enorma över kulturer, att andra faktorer väger tyngre, samt att en korrelation mellan maskulinitet och attraktivitet inte existerar (
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2894896/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12834020/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4205959/).
Variablerna i attraktion är alltså många, och vi vet heller inte hur mycket de påverkas av sociala förhållanden i övrigt. Ser vi till historien har attraktion och sexualitet påverkats enormt av sociala faktorer, med exempel på allt mellan Antikens Greklands homosexualitetsnorm, till skillnader i ideal kroppstyp genom Antika Egyptens konsthistoria, till Europa innan Beau Brummel som införde början till det mansideal vi ser idag, där normerna för vad som var attraktivt var helt annorlunda både i social framtoning och utseende (anser inte att jag behöver citera specifika källor här men kan rekommendera några historieböcker om du vill). Kan också vara värt att nämna att arkeologiska undersökningar av förhistoriska skelett har visat att kvinnor och män länge var ungefär lika i fysisk styrka och förmåga, vilket också speglas i de flesta jägar och samlarsamhällen som finns idag (
https://www.sciencemag.org/news/2017/11/strong-women-did-lot-heavy-lifting-ancient-farming-societies https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1069397106297529). Kvinnorna var alltså lika kapabla till försvar som män, om vi utgår från det fysiska, och om du ser till sista källan jag citerar ovan så finns det många variabler förutom sexuell attraktion som skapat starkare dimorfism både fysiskt och socialt.
Så, poäng ett: Vetenskapen har ännu inte kvantifierat attraktion och de studier som finns på ämnet är alldeles för små och specifika för att vi skall kunna dra bredare slutsatser.
Om vi då gör ett antagande om att de få studier som premierar maskulinitet (för jag antar att det är det du menar med 'farligt' då inga andra studier finnes på ämnet) stämmer och kvinnor föredrar män med testosteronstinn, aggressiv framtoning, skall vi då låta det styra hur vi förhåller oss till relationer, attraktion och flörtande? Jag menar snarare att vi bör skapa strukturer kring denna lilla biologiska faktor som väger upp från detta. Vi lever inte längre i ett samhälle där denna aggressivitet är en fördel, utan lidandet som manligt våld skapar i samhället är enormt. Människors kapacitet att lära sig om sig själva och sina svagheter och sedan förändra sitt beteende efter det är stor. Att stärka kvinnor och deras möjlighet att se igenom farliga beteenden/varningssignaler och avstå från relationer med potentiellt farliga män torde vara mycket bättre än att se till att alla män har lika aggressiv framtoning och sedan låta slumpen avgöra vilken kvinna som råkar ut för fel man.
För att inte tala om lidandet som skulle skapas hos alla de män som måste låtsas vara något de inte är.
Så, poäng två: Vi bör inte ge in för alla våra drifter och luster när de inte skapar glädje och lycka. Vi kan anpassa oss och vårt samhälle till att skapa något nytt som vi vill ha. Historien visar detta (se paragraf 1).
Och ett tillägg. Av de två kvinnor i min närhet som mördats av sina män, samt de ytterligare 3 som jag vet har upplevt våld i nära relationer, så har förövarna i de flesta fallen INTE varit varken testosteronstinna eller aggressiva utåt. De har varit tysta, ofta fysiskt svaga, osäkra män, som med tiden brutit ner sina partners. Att dra likhetstecken mellan farliga män och konventionellt attraktiva män är inte rimligt. Farliga män använder sig av destruktiva sociala beteenden inte för att de är psykopater utan för att de har vuxit upp i ett samhälle som inte checkar mäns beteenden, inte lär dem att hantera sina egna känslor, inte skapar trygga rum för män att uttrycka sina frustrationer, och som inte lyssnar på de kvinnor som är eller har varit utsatta.
En pågående studie undersöker just detta genom att undersöka transmän som genomgår eller har genomgått hormonterapi (tillskott av testosteron). Dessa män har länge rapporterat förändringar i sexualitet och impulsivitet när testosteronhalten ökar, men ingen statistik visar att de blir mer farliga, våldsamma, eller sexuellt aggressiva. Troligtvis för att de som uppfostras som kvinnor i vårt västerländska samhälle också lär sig mer självkontroll och större skillnad på rätt och fel, mer empati m.m.
Jag har i mitt inlägg ovan valt ut och citerat ett fåtal studier, men det har gjorts många små, specifika studier på ämnet. De som inte är små och specifika visar för stor variation för att slutsatser skall kunna dras. En god introduktion är
wikipedias artikel på ämnet, som också inleder med att säga att sociala faktorer i de allra flesta fall trumfar biologin, det vill säga samhällets normer går först.
I vetenskap kan vi inte bara välja ut de studier som stöder vår världsbild. Vi kan heller inte göra antagen att saker som stämmer på en art stämmer på en annan (vilket du verkar mena när du talar om våra 'närmaste släktingar'). Vi måste också ha i åtanke att de studier som görs inte är helt fristående från den samtid de skapas i. Vetenskaplig metod är objektiv, men studieobjekt, frågeställning och urval är det inte.
Dock, återigen: Människan väljer. Det är vår styrka. Vi kan välja ett annat sätt att vara, att värdera andra egenskaper hos våra partners, ett annat samhälle med andra värderingar. Vi kan välja det som är bra för oss.