hastflicka
Trådstartare
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag är osäker på när jag åt min första om det var i slutet av 70-talet eller början av 80-talet, men det gav inte mersmak och något jag nästan aldrig äter. Tycker inte de är goda så de få gånger jag äter någon är det av artighet, vilket egentligen är rätt dumt.Tack for recepten @mamman
Jag gillar inte choklad, sa mockarutor ar ocksa nagot helt nytt for mig. Jag minns dock en hel del andra choklad kakor fran tiden jag bodde i Sverige men inte Mockarutor, sa det kanske var sa att det inte var nagot vi hade i min region eller min umgangeskrets.
Tänka sig att jag inte är ensam om att tycka de är äckliga.... min syster bakar dem ständigt och bjuder på och jag avskyr dem.Jag är osäker på när jag åt min första om det var i slutet av 70-talet eller början av 80-talet, men det gav inte mersmak och något jag nästan aldrig äter. Tycker inte de är goda så de få gånger jag äter någon är det av artighet, vilket egentligen är rätt dumt.
Vet inte när "kärleksmums" bytte namn från mockarutor?
Jag är osäker på när jag åt min första om det var i slutet av 70-talet eller början av 80-talet, men det gav inte mersmak och något jag nästan aldrig äter. Tycker inte de är goda så de få gånger jag äter någon är det av artighet, vilket egentligen är rätt dumt.
Nuförtiden är det kanske ofta på fik, men just ordet fika förknippar i alla fall jag med någonting man gör hemma runt matbordet när man har vägarna förbi en bekant, typ. Kaffe och bulle eller kaka. Hos mormor kanske något mer matigt som en macka eller digestive.Jag tycker att tråden rör ihop å ena sidan "kafferep" och å andra sidan "fika". Kafferep är nog helt förlegat, men det har en bestämd form: mjuk kaka och/eller bulle, gärna 7 sorters småkakor och vid festliga tillfällen tårta efter alltsammans.
Fika är mycket mer rörligt, dynamiskt. Det kan vara kaffe och kaka, eller mariekex, eller smörgås, eller... Jag tycker inte riktigt att det är möjligt att fånga in "svensk fika" i ett enda tillfälle. Hela grejen är att man fikar igen och igen och igen, både på fik och hemma. Ofta på fik. Det är mer en vana än en enstaka händelse.
De är endast ätbara om de doppas i saftMariekex har aldrig någonsin förekommit i varesig min familj, hos farmor eller mormor. Om och när man fikar är det hembakt som gäller. Har "alltid" haft smördeg i frysen så jag iaf kan bjuda på äppelpaj om det kniper. Har aldrig köpt och kommer nog aldrig att köpa Mariekex, de är varken goda eller klassade som ätbara.
Eller i koldskål. På sommaren, i brist på... det man har i stället som jag just glömt namnet på! Kom just på att jag ju ska bjuda ungen och hennes pojkvän på det nu när de kommer i några dagar, hon bad ju om det eftersom han inte ätit det!De är endast ätbara om de doppas i saft
De är endast ätbara om de doppas i saft
Jag såg någon statistik häromdagen på vad som säljer bäst på caféerna i Sverige och det som säljs bäst är chokladbollar och sen kom kladdkaka med grädde. Väljer jag en chokladboll väljer jag den med pärlsocker, men det var faktiskt väldigt jämt i statistiken mellan kokos, pärlsocker och strössel. Spännande detta med smaker tycker jag.
Rabarberpaj är dock väldigt svenskt. Med vaniljsås.
Men det tar ju 5 minuter att baka själv. Måste vara det lättaste att baka. Och de egna är faktiskt mycket godare än Delicato-bollarna.Och sjalvklart maste chokladbollar ha parlsocker (som jag bestaller dyrt ... nu nar IKEA inte har det lagre)
Det är nog pärlsockret som beställs dyrt, inte chokladbollarna.Men det tar ju 5 minuter att baka själv. Måste vara det lättaste att baka. Och de egna är faktiskt mycket godare än Delicato-bollarna.
Jag skrev det mest för att visa hur simpel en fika kan vara. Inte som ett kulinariskt tips.Mariekex har aldrig någonsin förekommit i varesig min familj, hos farmor eller mormor. Om och när man fikar är det hembakt som gäller. Har "alltid" haft smördeg i frysen så jag iaf kan bjuda på äppelpaj om det kniper. Har aldrig köpt och kommer nog aldrig att köpa Mariekex, de är varken goda eller klassade som ätbara.
Jag har inte tänkt igenom det ordentligt än (denna livsavgörande, djupt existentiella fråga), men jag håller med om att det är olika saker, fast båda är fika. (Jag har mestadels fikat på fik i mitt liv, mest för att jag aldrig har varit van vid att ha kakor o dyl - fikabröd - hemma.)Nuförtiden är det kanske ofta på fik, men just ordet fika förknippar i alla fall jag med någonting man gör hemma runt matbordet när man har vägarna förbi en bekant, typ. Kaffe och bulle eller kaka. Hos mormor kanske något mer matigt som en macka eller digestive.
Som du säger verkar det ju vara både rörligt och väldigt personligt dock... men "ska du komma förbi på fika" är en totalt skild upplevelse mot att gå ut på "fik".
Aldrig ätit hembakade, men de brukar vara mjuka i mitten och lite läbbiga gillar krispiga kakor.Hembakade hallongrottor är ju små. Två tuggor max.
Riktiga traditionella bagerier tycker jag har små kakor fortfarande, i alla fall på påse, men caféer och speciellt de amerikanska som x-house osv är som galna (får i sig mindre kaka på en prinsesstårta liksom ). Men amerikanska kakor är ändå otäckt mjuka . Har stött på flera där man verkar kunna köpa ett fat med några kakor påJa precis. Redan innan min viktoperation tyckte jag att dagens kakor och bullar var för stora, men efter är de väldigt mycket för stora! förr kunde man ta en småkaka av typ två eller tre sorter och de var som två tuggor, men nu är en mer än nog liksom. Lite trist utveckling.
Fram för småskaligt igen
Med smör och lingonsyltDe är endast ätbara om de doppas i saft
Chokladbollar kanske är en jättebra idé till svenskt fika! Speciellt om pärlsocker är sällsynt i USA.Men det tar ju 5 minuter att baka själv. Måste vara det lättaste att baka. Och de egna är faktiskt mycket godare än Delicato-bollarna.