Sv: Vaccinationer
Okej. ursäkta om jag är tjatig. Men vilka komplikationer kan den ge?
Kastad kvarka och anasarka bla.
LIte info, från SVA:
Symtom
Klassisk symtombild för kvarka är:
Hög feber (>39º C) 24-48 timmar innan hosta och näsflöde uppträder.
Näsflöde som ofta är varigt men initialt kan vara tunt och genomskinligt (kan då förväxlas med virusinfektion).
Svullna lymfknutor i huvud/halsregionen med abscessbildning som spricker upp mellan ganascherna.
Förträngningar i övre luftvägarna kan orsaka sväljningssvårigheter och även missljud vid andning och i svåra sjukdomsfall även andningssvårigheter, vilket kan kräva trakeotomi.
Sjukdomen kan också förlöpa med betydligt lindrigare symtom, t ex enbart näsflöde eller hosta. Symtomen korrelerar ofta till hästens ålder, där äldre hästar visar mildare och kortvarigare symtom.
Följdsjukdomar som kan förekomma vid kvarka är:
Lunginflammation (pneumoni) och lungsäcksinflammation (pleurit).
”Kastad kvarka”, vilket innebär att bakterien sprids med blodet och orsakar bölder i olika delar av kroppen.
Anasarka (purpura hemorrhagica) som är en immunmedierad vaskulit, vilket orsakar kraftig vätskeansamling i kroppen.
Det finns även beskrivet olika former av immunmedierad muskelinflammation (myosit) som kan utlösas efter en kvarkainfektion.
....
Profylax
Vaccinering är möjlig men det har visat sig svårt att få fram ett fungerande vaccin och inget vaccin har visat sig ge ett fullgott skydd. På världsmarknaden finns flera vacciner. I Sverige fanns nyligen ett vaccin registrerat, innehållande den levande delationsmuterade stammen TW 928 av S. equi, men det drogs tillbaka relativt omgående på grund av att hästarnas immunitet inte nådde upp till önskad nivå.
Det bästa sättet att skydda hästar mot kvarka och andra infektioner är att använda mottagningsstall med separat utevistelse för nytillkomna hästar. Tidigast efter tre veckors karantän kan man ta in nya hästar i besättningen. Daglig temperaturkontroll på karantänshästar är en enkel undersökning för att följa hästens hälsotillstånd. Använd separata kläder eller speciella skyddskläder och skor samt håll god hygien med handtvätt och gärna handsprit före och efter besök i karantänsstallet.
Rasthagar och beten där hästar med kvarka vistats bör inte användas på minst 30 dagar.
....
Prognos
Vanligtvis god, hos de allra flesta hästarna avläker sjukdomen helt. En häst som haft kvarka blir inte immun för hela livet, men genomgången sjukdom kan ge immunitet i fem år eller längre. Hos enstaka fall kan följdsjukdomar (kastad kvarka, anasarka) uppträda. Det finns också en risk att enstaka hästar, som kliniskt har tillfrisknat, har bakterier kvar i luftvägarna och utsöndrar dessa till omgivningen,så kallade symtomlösa smittbärare.