Sv: Uppdrag bantning del 4
PÅ häst? Bra fråga
På människa, den kraftigt simplifierade förklaringen:
Genom att dels göra så att mer glukos kan tas upp av musklerna från blodet (genom att påverka GLUT-transportörer) och dels genom att hämma produktionen av glukos i levern (glukoneogenesen, där glukos bildas av föreningar som cellen inte kan bryta ner. Detta sker mest under fasta, och är för att kunna garantera att hjärnan hela tiden förses med nödvändig glukos).
Resultatet blir att blodglukosnivån minskas, och på så sätt minskas insulinresponsen på högt blodsocker, och man får lägre och mer stabila insulinnivåer.
Om det när det kommer till kritan fungerar likadant på häst är inte tillräckligt utrett än. De har ju inte ens lyckats säkerställa att metformin verkligen fungerar på häst, rent forskningsmässigt alltså. I de studier som finns, så när det testats på IR hästar har det gett resultat (över kort sikt, långtidsstudier saknas än). När man skulle mäta upptaget så gjorde man det på icke-IR hästar och kom fram till att upptaget av oralt tillförd metformin på häst var riktigt, riktigt uselt. (Detta har gjort att man i flera andra länder har ökat 'standarddosen'). I övrigt finns det eg 'bara' klinisk erfarenhet, dvs där hästar behandlats med metformin och fått mindre depåer och bättre värden.
En teori är att en häst som INTE är IR påverkas inte alls av metformin och tar upp det mycket dåligt, men en häst är ÄR IR däremot har de positiva effekterna.
Det verkar btw so far som metformin iaf på kort - halvlång sikt är helt ofarligt, värsta som kan hända är att det inte händer någonting. Det är fascinerande fritt från biverkningsrapporter i den kliniska delen där det ändå förskrivits till mååånga hästar. Hos människa är laktatacidos en fruktad biverkning, hästar tycks dock inte drabbas av det som biverkning av metformin. (Hos människa finns en del andra biverkningar med, ffa magtarmrelaterade är väldigt vanliga, men inte heller där tycks hästarna drabbas).
Men, det finns ingen forskning som säkerställt exakt hur metformin verkar på häst. Teorin är på samma sätt som på människa, men som sagt - det gick sådär när de skulle försöka studera det genom att börja studera upptaget. Samtidigt då som det finns studier (EJ dubbelblinda etc, så ej att anse som någon absolut sanning) där sjuka hästar blivit markant bättre vad gäller depåer och värden. Å tredje sidan finns det studier på en hel rad åtgärder som ger samma resultat, inte minst 'kost och motion'.
Det är lite tråkigt tycker jag av helt egoistiska skäl att det står ganska still på just metforminstuderandet på häst, just då det är såpass knepigt forsknings-/studiemässigt samtidigt med en relativt stor och bred erfarenhet av användandet av det och resultaten av det 'i fält'.
Den långa förklaringen får någon annan ta, eller så ska jag ta den senare när jag har ork och energi till det. Vill inte lova om/när det blir, kan bli imorgon och kan dröja. Lite tungt och 'tråkigt' på det privata planet just nu - med en mamma nyss diagnosticerad med cancer - och hela det pådrag som en sådan diagnos medför, och givetvis all oro, alla (än) obesvarade frågor osv.