Mineur
Moderator
Herregud vad jag avskyr när folk kommenterar saker (och framförallt mat) som de inte har att göra med! Det är så otroligt dumt, onödigt och riskfyllt! Jag ska erkänna att jag har varit lockad en gång (när jag jobbade med en person som åt pommes frites och drack läsk till varje lunch), men lät naturligtvis bli eftersom jag vet hur känsligt det kan vara och eftersom att det helt enkelt är "none of my business". Blir jag tillfrågad så pratar jag gärna om kost och näringslära, men jag är väldigt försiktig med att kommentera oombedd. Det kan slå så oerhört fel.Alltså, jag har ett litet problem kopplat till kosten, och jag vet inte hur jag ska ta itu med mina hjärnspöken. Jag har från början ett infekterat förhållande till mat, så har det varit sen jag var liten och hade det gjorts en utredning när jag var tolv-tretton hade jag säkert haft en ätstörning. Jag är oerhört känslig för smaker, gillar inte vissa saker och HATAR att äta när folk (jag inte känner) tittar på. Hemma har vi aldrig ätit varm mat mitt på dagen och på grund av mina matissuses som barn åt jag aldrig i skolmatsalen, så det här med lagad lunch har aldrig varit naturligt för mig.
Men tydligen är det ett problem för andra. I butiken åt jag "lunch" på jobbet kanske två gånger/månad på grund av arbetstiderna. På verkstan var det absolut inga problem, för alla där åt som jag = ingen varm mat. Kanske är nått lokalt också, eftersom alla där är från samma lilla by.
Nu har jag säkert tio gånger fått rena föreläsningar på den korta tiden jag hunnit jobba om hur "dåliga" mina matvanor är. Dels av den (hittills enda) kollegan jag har riktigt svårt för (vi började samtidigt) och dels av en "dam" som inte ens jobbar på min enhet men flaxar på mig i stort sett dagligen i matsalen för att klaga på min medhavda lunch. Och detta sätter igång förbaskat mycket spöken i huvudet på mig. Jag äter lagad mat hemma efter jobbet, liksom. Och idag åt jag kvarg (osötad) så det är inte så att jag äter glass och chips till lunch. HUR gör man för att inte låta det gå in i skallen och skapa kaos?
För övrigt är jag helt enig med dig och har inget som helst behov att äta lagad mat två gånger om dagen. Framförallt till lunch äter jag gärna något kallt och lätt, särskilt vid den här tiden på året. Avskyr att känna mig proppmätt och sömnig efter lunch bara för att jag klämt i mig en portion av något lagat som jag egentligen inte ville/behövde äta.
Dessvärre vet jag inte hur man gör för att låta bli att ta åt sig - jag är också rätt känslig när det kommer till kosthållning. Du får väl helt enkelt försöka tänka som så att du inte gör något fel alls (oavsett vad någon annan må tycka) - du mår bra och du får den energi du behöver av det du äter, och det är ju trots allt hela poängen med mat när det väl kommer till kritan. Sedan är det ju extra puckat av dina kollegor att tro att de kan betygsätta dina matvanor när de i själva verket bara ser dig äta (en bra, vettig) lunch några dagar i veckan, men somliga människor är så övertygade om sin egen förträfflighet att man helt enkelt får ge upp och försöka stänga av. Svara typ "ja, det här funkar för mig!" eller tig ihjäl dem, beroende på vad du känner att du orkar.
Och förresten - en macka behöver inte alls vara onyttig. Kanske om man äter ett sockerstinnt bröd med typ Nutella, men det finns ju massor av nyttiga alternativ att välja på. Jag äter en Frökuse med t.ex. avocado och sallad som pålägg till lunch flera dagar i månaden (och brukar komplettera med lite smoothie, frukt eller yoghurt för att bli riktigt mätt), och ser inte det som något onyttigt alls. Just mackor och bröd har ju blivit rätt demoniserade på senaste, men industrin har faktiskt svarat genom att erbjuda flera mer hälsosamma alternativ för de som vill.