Grundövning som jag alltid börjar ridpassen med, är halt och sen därefter kontrollerar jag att hästen tar säteshjälper. Men den absoluta grunden är att göra en halt, och hästen skall stanna när ryttaren önskar och inte när den har lust.
Rakriktning, att rida hästen rakt på med hjälp av förutbestämda punkter. Här kan det vara bra ibörjan med hjälp utifrån, av någon person som talar om vad som händer när man rider. Oftast rider man inte så rakt som man lätt vill påskina, tyvärr.
Framdelsvändning i den takt du önskar, prova skall du se det är inte så lätt som man tror.
För när väl hästen fattat poängen, brukar det vilja bli lite som av sig självt i hästens tempo. Nämligen i väldigt rask takt.
Enkla sidförflyttningar, från början utan ambition att den skall vara korrekt. Det som skall ske, är att hästen ta emot och lyder skänkeln den får inte gå emot. Sen kan man börja bygga på det genom att ställa hästen och samtidigt flytta den för skänkeln. Då skall detta ske utan att hästen gå emot hand eller skänkel, ibörjan bara något steg som man ökar på succesivt med sin egen utbildningsgrad men även hästens.
Byta varv i både trav och tölt, tillhör du dom som rider lätt i traven kan du passa på att öva dig på att byta diagonal samtidigt.
Åttor sätter prov på ryttarens kordination, men även lydnad hos hästen. Det handlar ju inte om att kasta runt hästen på en åttvolt, det skall se ut och kännas lätt samt i tempo som bägge behärskar. I trav skall du hinna ställa om hästen från höger till vänster, och inte glömma byta diagonal om du rider lätt. Den här övningen gör underverk med styva hästar, men är användbar för alla ändå.
Lämpligen börjar man i skritt i alla övningar, för att med tiden kunna gå upp i tölt eller trav med samma övning. Grejen är bara den att, det man inte behärskar i skritt kommer man inte heller fixa i någon annan gångart.
Placeringar på ovalbana, jo bla i passen men även vid tex en galoppfattning. Där söker sig hästen ofta in mot den inre delen av ovalbanan, föröka att hålla sig mot den yttre delen av ovalbanan och fatta tex galopp. Prova skall du se, förmodligen kommer du att uppfatta hästen som mer lättsam i fattningen om den får vara på insidan än på den yttre. Men det går att öva bort.