Talk dirty to me baby.
Hur lång tid tar det innan man kan börja skörda? Vilken jord trivs de bäst i och sprider de sig eller måste man sätta plantor? Vilken zon går de upp i och låter man dem bara stå och växa sig höga för att vissna ner igen det som man inte tar?
Hur lång tid tar det innan man kan börja skörda?
Om man får från frö så tar det typ 4-5år innan du får ut full skörd från plantan. Det går att köpa sparrisrötter om man planterar i jorden vilket kortar ner perioden med kanske 1-3år (gissar jag på). Första året hjälpte vi till att plantera sådana rötter, andra året var det inte tal om att skörda det fältet vi planterade första året utan det var de gamla vanliga fälten som skördades. Det går att köpa sparrisplantor i kruka hos välsorterade plantskolor, kan ju vara bra om man inte behöver fylla hektarvis med sparris.
Vilken jord trivs de bäst i och sprider de sig eller måste man sätta plantor?
Av allt att döma (sparrisgubbens förklaring etc) så verkar de trivas i sådan jord som inte duger till så mycket annat. Typ jord med mycket morän. Så kanske väldränerad jord är något att ha som riktmärke. (Är sjuk just nu så kanske kommer på något vettigare att svara när jag inte längre har iq guldfisk ). Sparrisplantor sprider sig typ fast inte så som man tänker sig spridningen. Det är viktigt att hålla det avstånd som rekommenderas på fröpåsen/krukan/rotpåsen/osv. Eftersom plantorna är lite som svampar. Varje rotsystem/frö/planta är en individ och den blir större och större medan mitten av plantan "dör". När två eller fler plantor möts i jorden så kommer bara den starkaste av dem överleva och den svaga plantan dör. Hos bonden finns två fält. Det ena fältet är typ 18år sen det planterades och det andra är typ 10år sen det planterades. Raderna i det äldre fältet har börjat äta upp varandra så man går runt och plockar och tappar bort sig stup i kvarten, typ bara runt, runt i cirklar. Medan det andra fältet är i rader fortfarande, är bara att plocka så är det bra sen .
Vilken zon går de upp i och låter man dem bara stå och växa sig höga för att vissna ner igen det som man inte tar?
Zoner och sånt är inte min grej riktigt - men eftersom det finns många olika sorters sparris (inte vit vs grön vs röd utan verkligen olika sorter som i 'raser' ) så utgår jag ifrån att det finns sorter som klarar zoner som andra inte klarar och vise versa. Den egentliga sparrissäsongen pågår inte så länge i Sverige, utan mer från maj till första eller andra veckan i juni. Om man inte plockar sparrisen i tid så skjuter den i höjden och tar kraft från plantan, vi bryter bara av allt ovan jord på de vuxna och välmående plantorna under hela skördessäsongen. Sparris är ju en sån tacksam grönsak som kan läggas i frysen om man har svårt att förvara den färsk. När säsongen är över så får allt växa upp och stå där tills all näring har åkt ner i rötterna igen (då är allt på ytan inte mycket mer än halm), det tar säkert en-två månader. På så sätt slipper man vara rädd att plantan dör av överskörd. Har hört folk som istället förespråkar att skörda längre men att ösa på med typ gräsklipp och sånt. Men det låter lite läskigt när nu plantan tar så många år på sig att bli något vettigt.