Sv: Tittar in i ditt kök - del 6
Jag har inte tänkt så långt ännu, inte ens bestämt mig för om det blir någon gås i år. Men jag är uppvuxen med det rätt tunga konceptet, med gräddsås till den redan i förväg mycket feta gåsen. Så jag tänkte mig att man kanske kunde röra sig lite bort från det? Kanske ha linser i lite syrlig smaksättning som ett av tillbehören? Någon kock föreslår att man gör en äppelcidersås som alternativ till gräddsåsen.
Du kan ju kanske fylla den med samma saker man på amerikanskt vis fyller kalkon - bröd, champinjoner, lök, tranbär, selleri, äpplen, persilja - stuffing som du använder som grund för att koka av en sås till gåsen?[/QUOTE]
Ja, jag har tänkt lite på kalkon. Nu har jag aldrig ätit kalkon (annat än skivad som pålägg), men just det där att ta en del av fyllningen för att smaksätta såsen med, föreslås i det där receptet med äppelcidersås, om jag inte minns fel.
Jag tänker att gås är lite likt anka, och att lite syrliga saker kan passa till därför, jfr aplsinsås eller plommonsås? Selleri, lök, äpplen och persilja, skulle ju bli en bra smak, tror jag, tex. Och tranbär! Super! Jag älskar att använda bär!
En stor skillnad mellan kalkon å ena sidan och anka och gås å den andra, är väl att kalkon inte är tillmärmelsevis så fett?
I den tradition jag är uppvuxen med äter man alltså den där fyllningen från gåsen, men jag tycker att det känns lite väl - jordnära, kanske.
Nu har jag själv aldrig gjort någon gås, men visst brukar man väl servera kokt potatis, gräddsås och brysselkål typ till sån just under mårten gås? Apelsin känns lite annorlunda krydda till just den basen då kanske, men du kanske hade tänkt annat?
Jag har inte tänkt så långt ännu, inte ens bestämt mig för om det blir någon gås i år. Men jag är uppvuxen med det rätt tunga konceptet, med gräddsås till den redan i förväg mycket feta gåsen. Så jag tänkte mig att man kanske kunde röra sig lite bort från det? Kanske ha linser i lite syrlig smaksättning som ett av tillbehören? Någon kock föreslår att man gör en äppelcidersås som alternativ till gräddsåsen.
Du kan ju kanske fylla den med samma saker man på amerikanskt vis fyller kalkon - bröd, champinjoner, lök, tranbär, selleri, äpplen, persilja - stuffing som du använder som grund för att koka av en sås till gåsen?[/QUOTE]
Ja, jag har tänkt lite på kalkon. Nu har jag aldrig ätit kalkon (annat än skivad som pålägg), men just det där att ta en del av fyllningen för att smaksätta såsen med, föreslås i det där receptet med äppelcidersås, om jag inte minns fel.
Jag tänker att gås är lite likt anka, och att lite syrliga saker kan passa till därför, jfr aplsinsås eller plommonsås? Selleri, lök, äpplen och persilja, skulle ju bli en bra smak, tror jag, tex. Och tranbär! Super! Jag älskar att använda bär!
En stor skillnad mellan kalkon å ena sidan och anka och gås å den andra, är väl att kalkon inte är tillmärmelsevis så fett?
I den tradition jag är uppvuxen med äter man alltså den där fyllningen från gåsen, men jag tycker att det känns lite väl - jordnära, kanske.